Националният селекционер на България Илиан Илиев даде интервю за предаването „Арена спорт“ по БНТ. Специалистът коментира изминалите два двубоя в турнира Лига на нациите срещу Беларус (0:0) и Северна Ирландия (1:0), както и предстоящите два – срещу Люксембург в Пловдив и гостуването на Северна Ирландия.

„Беше много важно да запишем победа пред наша публика и да получим подкрепата на феновете. Показахме отборен дух, играхме с хъс. След два изиграни мача е трудно да кажем кой е отпаднал от сметките и кой е фаворит. Трябва да играем с агресия и самочувствие срещу Люксембург, надявам се да дойдат повече хора да ни подкрепят“, коментира Илиев.

„За нас беше важно да се върне живецът, отборният дух, да виждаме себераздаване. Имаше моменти, когато след загуба на топката по 3-4 човека от нашия отбор атакуваха съперника, което показва огромно желание. Естествено и резултатът е важен, но отборният дух също“, допълни 56-годишният специалист.

Селекционерът сподели и мнение дали футболистите са успели да се справят с напрежението, което се усещаше в състава през последните години.

„Направихме крачка напред да преодолеем напрежението, но него винаги ще го има. Играем пред цяла България. В каквото и състояние да е отборът, това е националният ни тим. Направихме крачка напред. Предстоят ни трудни четири мача срещу отбори от нашата черга“, каза още треньорът на Черно море.

Илиан Илиев сподели и дали има нови контузени в състава и кой ще замени Илия Груев, който ще отсъства няколко месеца.

„Засега няма нови контузени, има още мачове днес, след тях ще видим. Тези, които дойдоха на лагер, нямат проблеми. Първоначалният списък е това, но се контузиха Георги Русев, Илия Груев, повикахме други хора на техни места. Дано след днешните мачове не са налага да правим промени. Илия Груев показа голямо израстване в двете фази на играта. Показа изключително добра игра. Първоначално мислехме, че не е повреден менискуса и до месец ще се възстанови. Оказа се по-тежкото, около 5 месеца ще е възстановяването и ще се завърне, живот и здраве, за световните квалификации. Имам хора, които играят на неговата позиция, имаме 4-5 дни да решим кой ще играе на неговата позиция. Люксембург е от 14 години с един треньор, имат си изградени механизми, трябва да сме внимателни с тях.“

Илиев обясни как е успял да върне самочувствието в отбора и как е решил проблемите в защита, след като в последните два двубоя националите ни не допуснаха попадение.

„В България имаме талантливи футболисти, които трябва да си върнат самочувствието. Трябва да нямаме други притеснения. В двата мача в Лига на нациите момчетата показаха добър футбол, можем да играем и по-добре, имаше моменти да играем със самочувствие. Трудно е да пресираш и да държиш високо темпо през целия мач. Срещу Беларус се представихме добре. Закъсняхме малко с промените. Имахме своите положения в края, но за съжаление пропуснахме. Със Северна Ирландия не искахме така да изиграем второто полувреме, трябваше да бъдем по-умни. Футболистите го направиха с изключение на няколко центрирания, в които имахме проблеми. Играта в защита е функция на целия отбор и започва от нападателите и полузащитниците“, каза селекционерът.

Треньорът на Черно море коментира и дали в първенството на България трябва да има ограничение на броя на чуждестранните състезатели.

„Това е функция на БФС. Не сме го коментирали, няма и да го правя, няма и да се оплаквам. Нас са ни избрали да опитаме с наличното да направим така, че българският национален отбор по футбол да се представи добре“, завърши Илиев.

ПРОГРАМАТА НА НАШАТА ГРУПА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ - ТУК

ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕДНА КНИГА - ТУК