Треньорът на Черно море и националния ни отбор Илиан Илиев бе награден от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов за доказан професионализъм и изключителни заслуги в областта на спорта.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи Илиев за неговия принос и високи резултати в областта на футбола. Специалистът получи предметни награди.

"Тази година Черно море постигна такива резултати, които от дълги години футболната общественост във Варна е очаквала, посочи Запрянов", визирайки второто място, на което "моряците" завършиха в първенството, и за първи път в историята си се окичиха със сребърните медали.

"Ако има нещо общо между министъра на отбраната и старши треньора на националния отбор по футбол, то е, че българската футболната общественост очаква от старши треньора да издигне нивото на българския футбол, да класира напред българския отбор в състезанията, които се провеждат на европейско и световно ниво, а от министъра на отбраната българската общественост очаква да развива и изгражда модерна армия, която да е конкурентна на армиите в Европа и света", коментира Запрянов.

Министърът пожела успех на Илиев и посочи, че българската футболна общественост очаква резултати и от клубовете, и от националния отбор.

Илиан Илиев служи в редиците на Военноморските сили в базата във Варна от 1986 до 1989 г.

"Службата в българската армия учи на постоянство, отдаденост и лоялност, които са толкова нужни и в спорта. Аз съм убеден, че годините, прекарани във ВМС, от Илиан Илиев са изградили в него характер, създали са качества, които са приложими в сегашната му дейност и в голяма степен допринасят за неговите успехи. Спортната дейност в българската армия е основна форма на поддържане на физическата подготовка на военнослужещите и подпомага за изпълнението на колективните задачи. Успехите, които постигнахте, заслужават адмирации, надявам се тази трансформация да продължи и в националния отбор по футбол", каза адмирал Ефтимов.

Илиан Илиев подари по една футболна фланелка на министъра на отбраната и на началника на отбраната. "Наградата е от всички хора, с които работя в Черно море и националния отбор. Ако не бях преминал през корабите, българската армия, Военноморските сили, със сигурност не бих постигнал тези резултати като футболист", посочи Илиан Илиев.