ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА

Треньорът на "Левски" Илиан Илиев призна къде е сгрешил, откакто е начело на "сините", както и каза, че след загубата с 1:2 в Разград играчите му психологически не са добре, но трябва да бъдат оставени на спокойствие. Специалистът също така опроверга твърденията на много от привържениците, че е страхливец. Илиев заяви, че критиките трябва да бъдат насочени към самия него, а не към футболистите му, с оглед на това, че той взима решенията за играта на отбора. Наставникът говори и за селекцията, която предстои да бъде направена през зимната пауза.

"Голяма моя грешка е, че останахме само с двама централни защитници - Димитър Везалов и Ромен Ели, както и евентуално Станислав Ангелов. Трябваше да имаме още една опция, а не да разчитаме на халфове да запълват дупки. В мача с ЦСКА ни липсваше агресия, но Даниел Димов компенсира това в мача с Лудогорец. Това е причината да им разменя местата със Ангелов. Така обаче изгубихме контрола върху топката. През зимата трябва да намерим хора, които да боравят по-бързо с топката. Така можем вдигнем класата на отбора. Искам да пресираме веднага, след като изгубим топката. Да държим съперника в неговото поле. За този тип игра ни трябват хора със самочувствие и централни защитници, които да могат да надбягат съперника", коментира Илиев при гостуването си в "Дарик" радио и Спортно шоу "Гонг".

"Най-елементарното, което можем да кажем е, че след този мач в Разград психологически няма как да сме добре. На една точка сме зад тях и това, което ми дава сигурност е, че след последните два мача ще сме плътно зад тях и след като премислим нещата и си вземем поуките, стегнем редиците с един-двама класни футболисти, и това ми дава надежда, че можем да се преборим за нашите цели – шампионската титла", каза наставникът на "Левски".

През последните дни той пътува в чужбина, за да наблюдава евентуални нови попълнения за "Левски" - „Няма голямо значение къде съм бил и кого съм гледал. Важното е в тази ситуация преди зимна подготовка, че ще имаме доста повече време, за да намерим точните хора, няма да сме притиснати от времето. Това бе обикновено пътуване, нищо повече.“

„Първо, за последните две години официално не съм получавал покана от никой, да е завършена като предложение, единствено с неформален разговор с Георги Иванов, но там се „разсъхнаха“ нещата. Това нямаше как да станем, защото имах договор с Берое, бях там много години, отборът ми даде много и трябваше да завърша подобаващо и дойдох лятото“, продължи Илиев.

„Аз съм човек, който приема всякаква критика. В тази ситуация, тя не е толкова трагична, на 1 точка и 2 мача имаме пред нас, в игрови план в последните мачове не сме това, което хората искат. Ние се стремим не само да станем шампиони, а и да радваме хората. Не знам откъде идват тези неща, че си мисля, че съм в Берое. Отборът показа нападателен футбол в първите кръгове. Добре е отборът да побеждава и да играе хубаво, но е нормално в дадени мачове да са важни резултатите, спечелихме ги с характер. Ще имаме време да си осмислим нещата и вторият полусезон да имаме един точкови трамплин и да станем шампиони. Всички критики трябва да са срещу мен, за да могат моите играчи да бъдат освободени. Винаги един треньор е отговорен, аз определям селекцията, коя ще е групата за мача, кои 11 играят, кои са смените. Моите футболисти в последните 3 години са изключително много смачкани. "Левски" не спечели нищо в тези 3 години, явно нещо не е било наред. Има критики, припомнят се старите неща. Критиките трябва да са към треньора, а те да се оставят на спокойствие“, добави Илиан Илиев.

Относно младоците в "Левски", спецът коментира: „Антонио Вутов от този сезон сме го имали здрав само на подготовката, иначе беше все в националните отбор, върна се контузен. И досега се опитваме да ги възстановим - него и Ради Цонев, от болки в кръста. Правят специална програма, тъй като на тези години не е нормално един човек контузен да го вкарваш, за да го изгубиш като талант. Боби Цонев видяхте, че влезе срещу Лудогорец. Той също също участва с юношите в квалификации. Единственият полуздрав човек от тримата беше той."

"Взимам си поуки от минали мачове. С ЦСКА какво ми липсваше? Агресия. Даниел Димов спечели повече единоборства и ако обърнем внимание, че Станислав Ангелов го върнахме в защита, с Литекс бе почти перфектен и изигра добър мач като централен защитник. Дани играе добре в отбрана с високите нападатели. Предвид ръста им и че са хитри футболисти, мислещи, затова ги сменихме. Той се справи, нямахме проблеми в центъра, но с излизането на Станислав от средата изгубихме малко от задържането на топката. Когато боравим бавно в средата на терена, тогава и продължението е по-трудно. Ако си позволиш две-три докосвания, си затворен и трябва пак да върнеш отзад. Зимата искаме да намерим хора, които да боравят по-бързо с топката, да са добре технически, искаме да подобрим скоростта на отбора", продължи Илиев.

"Само мога да кажа, че ще направя всичко възможно да зарадваме хората, да станем шампион. Нито с мен започва "Левски", нито с мен свършва. "Левски" ми даде много като футболист, аз също. Надявам се, и като треньор да направя същото. Знам, че аз съм поредният човек в клуба, след мен ще има друг. Искам да оставя следа като треньор, както оставих като футболист", каза наставникът на "сините".

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА