Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Срам. Това е единствената дума, която може да определи българския футбол. Националният отбор е “ютия на дъното”, а от вчера клубният футбол е в гроба. Умря! След дълго и мъчително боледуване. Естествената му смърт обаче се дължи на всички ръководни фактори в него. Тези, които като пиявици изсмукваха жизнените му сили бавно и методично. Същите тези хора, които се бият в гърдите, колко дават за футбола и че без тях този спорт нямало да го има. Е, извинявайте, ама по-добре да го няма, отколкото да съществува в такъв вид. Защото сегашното му лице е безкрайно уродливо.

Направи ли ви впечатление, колко българи имаше в титулярните състави на “евробойците”? Общо 24 в четирите родни отбора.

Шампионът Лудогорец заложи на петима нашенци - Генчев, Дяков, Мирослав Иванов, Гъргоров, Минев и Иван Стоянов. Заради многото проблеми с картотеките в ЦСКА бяха с един повече - Апостол Попов, Крачунов, Тодор Янчев, Коста Янев, Христо Янев, Карачанаков. Добре, че нямаше резерви и Стойчо Младенов пусна още двама от нашите – Станко Йовчев и Грънчов. В "Левски" също имаше шестима българи - Пламен Илиев, Иво Иванов, Станислав Ангелов, Старокин, Гаджев и Райков. Само Локо (Пд) донякъде заложи на родния футбол с цели седем наши титуляри. Ама причината за това е, че Даксон бе налегнат от носталгия по родния дом, а Бенжелюн, Родригес и Сержиньо набързо напуснаха потъващия кораб и избраха ЦСКА пред намаления бюджет на “смърфовете”.

Да продължим с тази тема. От тези 24 човека седем са на или над 31 години - Тодор Янчев, Христо Янев, Станислав Ангелов, Гъргоров, Здравко Лазаров, Генчев, Минев. Ето, това е реалността. В българския футбол основно има пенсионери и младоци, които попадат на терена, защото някой от чужденците е останал без работна виза, контузил се е или са го наказали.

При това положение как да очакваме, че в България ще има футбол, когато никой не произвежда играчи. Всеки гледа да купи нещо вносно и набързо да го продаде с някаква надценка. И е крайно време някой да се усети, че така не става. В България вносният футбол трябва да е по “Диема”. Защото там поне дават качествен шампионат – Висшата лига. А в “А” група идват разни чужденци, дето никой друг не ги иска. Те поритват малко, взимат рекордни пари - 10-15-20 000 евро, живеят си царски и след година две си тръгват с пълни джобове. През това време са вкарали гол на “Ботев” (Вр), Светкавица, Монтана, станали са супер звезди, любимци на публиката, но или си тръгват преди евротурнирите, или просто не успяват да покажат “класата” си в тях. В резултат на което за втора поредна година нямаме отбор в групите на Лига Европа. Пак се разминаваме с Шампионската лига...

Всъщност, нека да си кажем истината в очите. В последните години нашите отбори не получават приходи от евротурнирите. Не правим гръмки трансфери, които да гарантират бюджета. Парите от ТВ правата така и не стигат до отборите. Тогава как се издържат клубовете? Спонсорство? Едва ли. Да, има и президенти с пари, които могат да си позволят да отделят средства за отборите. Но те са малко. В останалите случаи изниква въпросът, как хора с по един-два ресторанта дават милиони за футбол? Май истината е, че сега, след поредния провал в Европа всички отбори, без изключение, ще продължат да се издържат от голова разлика. От излизане с юношите, от победи или загуби с 4:0, от обръщалки, първо-краен, от коефициенти и залози.

Нещо, което се правим, че не забелязваме. И че не съществува. И което съвсем ясно си личи, когато дойде август, извинете, вече перз юли. Тогава пак показваме, че с това "черно тото" сме се отдалечили от истинския футбол. Толкова, че вече дори не се опитваме да го скрием. Нито да коригираме курса, като произведем български играчи. Защото в тях далавера няма. Покрай тях няма комисионни, няма пране на пари, няма далавера. Даже не могат да се легализират тези пари, които идват от тотото! От юношите единствената печалба е, когато на стадиона се появят митичните хора с лаптопите! Опа, ето още една причина да нямаме футбол и футболисти.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ