Урните за жребия за световните квалификации ще бъдат определени, когато се изиграят последните мачове от Лигата на нациите през ноември.

Първите осем отбора от Лига „А“ на Лигата на нациите влизат в първата урна, заедно с четирите останали най-добри отбора в ранглистата на ФИФА, пише dsport.bg.

Англия със сигурност ще бъде в първа урна, въпреки че е в Лига „Б“ на Лигата на нациите, тъй като заема четвъртото място в ранглистата на ФИФА.

В навечерието на последните мачове от Лигата на нациите 38 от 54-те национални отбори, които ще играят в квалификациите за Мондиал 2026, вече знаят в коя урна ще чакат жребия.

Националните отбори от Лига „А“ в Лигата на нациите, които ще се класират на 1/4-финалите на надпреварата, ще участват в квалификационните групи с четири тима, а в останалите групи ще има по пет отбора.

Европейските национални отбори ще бъдат разпределени в 12 групи, като всички 54 отбори ще се борят за 16 квоти. Победителите от всяка група се класират директно за Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико. Завършилите на вторите места ще участват в плейофи, в които ще се включат и четирите тима от Лигата на нациите, според рейтинга им в УЕФА.

В първа ще бъдат: Франция, Испания, Англия, Белгия, Нидерландия, Португалия, Италия, Германия и Хърватия.

Според прогнозата най-близо до място в първа урна са още Швейцария, Дания (заради класацията на ФИФА) и Австрия.

За втората урна са сигурни само четири национални отбора: Украйна, Турция, Швеция и Уелс.

Според прогнозите във втора урна ще бъдат още: Унгария, Сърбия, Полша, Гърция, Словакия, Румъния, Чехия и Норвегия.

В трета урна ще попаднат националните отбори на Ейре, Финландия, Грузия, Албания, Исландия, Северна Ирландия, Северна Македония и Черна гора.

Според прогнозите тази урна ще бъде допълнена от Шотландия, Словения, Босна и Херцеговина и Израел.

Четвъртата урна е почти завършена и там са: Люксембург, Беларус, Армения, Косово, Казахстан, Азербайджан, Естония, Кипър, Латвия, Фарьорски острови и Литва.

Има само едно свободно място, като прогнозите са то да бъде заето именно от България.

И накрая в пета урна са: Молдова, Малта, Андора, Гибралтар, Лихтенщайн и Сан Марино.