Българската общност в Румъния е в еуфория заради Христо Стоичков. Камата днес пристигна в град Стар Бенешов, като утре - навръх християнския празник Голяма Богородица, ще бъде открит стадион с неговото име. Футболната легенда ще играе с редица звезди благотворителен мач в чест на 275 години българска общност в Тимишоара.

Преди часове Камата постави първия камък в основите на новострояща се къща, която се предвижда да бъде издигната в изцяло традиционен стил от най-добрия майстор в областта. Стоичков обеща, че ако трябва ще помогне и с пари за строежа й.

Утре на името на легендата официално ще бъде кръстен стадионът в местността Дудещи веки. Той ще се казва "Христо Стоичков Арена". В демонстративният мач един срещу друг ще се изправят "Стоичков и приятели", водени от Йохан Кройф, и "златното поколение". Едни от най-чаканите звезди на събитието - Джика Хаджи и Георге Попеску, обаче няма да дойдат, тъй като са възпрепятствани, съобщи Камата.

Ицо се размечта за това как един ден българи и румънци ще играят в един отбор и ще бъдат непобедими.

"Искаме да организираме един мач за футболни звезди от цял свят в Тимишоара и България. Това е наш план с Хаджи, да доведем големите световни футболисти да играят срещу отбор, съставен от българи и румънци. Искаме да направим голям празник. България и Румъния можем да направим един отбор и да покажем на останалия свят, че сме непобедими", сподели Стоичков под бурните аплодисменти в Стар Бенешов (б.р. - на румънски: Дудещи Веки).

Камата вече е почетен гражданин на града, в който живеят основно банатски българи.

ico_rum.jpg

На румънска земя Стоичков сподели, че сърцето му остава българско.

"Моята страна е светът, защото имам приятели навсякъде. Но сърцето ми остава българско. За мен е чест, най-вече отговорност да стана почетен гражданин на Дудещи веки, така че сега се чувствам у дома. Чувствам се банатски българин", откровен бе Ицо.

"Това е страхотен момент за мен и е голяма чест, че бях поканен тук от българската общност в Банат, която празнува 275-годишна възраст. Тези 275 години показва голямата сила, както физическа, така и морална на българите тук, след като те успяха да запазят идентичността си. Аз винаги съм бил победител и съм убеден, че в утрешния мач пак моят отбор ще спечели", каза още легендата.

ico_rum1.jpg