Нападателят Ивайло Димитров-Косъма е един от основните футболисти на Добруджа. Изкаралият цели 15 години в любимия ЦСКА играч даде интервю пред БЛИЦ, правейки равносметка на изминалия сезон, в който се отчете с 9 гола за тима от Добрич. Косъма е на 25 години, шампион с ЦСКА през сезон 2007/2008 и носител на Суперкупата за 2008 г. Oсвен за "армейците" е играл още в Спортист (Своге), Академик (София), Светкавица, Несебър и Етър.

- Ивайло, какво не ви достигна да се класирате в "А" група?
- Липсваше ни късмет, всичко други беше идеално. Целият сезон беше като приказка. При положение, че нямахме поставена цел да се класираме в "А" група, бяхме на прага да го сторим. Смятам, че се представихме много над очакванията. Най-радостното се случи на последния мач - реакцията на хората. Всичките тези хора по трибуните, беше страхотно. Останах приятно изненадан. Отношението на хората към отбора е невероятно. От 2 години съм в Добруджа, такава подкрепа не сме имали до този момент.

- Много ли съжалявате, че не успяхте да се преборите с Хасково за второто място?
- Няма за какво да съжаляваме. Явно така е трябвало да стане. Надявам се догодина да се получат нещата, ако запазим същия отбор, ще влезем без проблем в "А" група.

- Твоето бъдеще изясни ли се?
- Още с никой от ръководството не съм разговарял. Договорът ми изтече, не знам какво ще става.

- След силните изяви с екипа на Добруджа получи ли оферти от други клубове?
- Имам един-два варианта, но първо искам да разбера какво ще става с Добруджа.

- Сигурно мечтаеш за връщане в ЦСКА?
- Нормално, все пак 15 години от живота ми са минали в ЦСКА. Към момента нямам предложение от тях, но знам ли един ден какво може да се случи. Мечтая и желая да се върна в ЦСКА. Сега обаче мисля за Добруджа. Дано се намерят финанси, защото на президента Валентин Василев и на Общината не им е никак лесно. Хубаво ще е, ако местният бизнес се обедини и се помогне на клуба. Вижда се, че Добруджа има бъдеще. Дано с добрите си игри успеем да привлечем бизнеса и да подадат ръка на отбора. Светослав Тодоров ни е събрал само млади момчета, които горим от желание да се доказваме във футбола. Самият той работи с огромно желание. Бил съм в много отбори, но такова нещо, каквото е в Добрич, другаде не съм срещал. Светльо Тодоров прилага много по-различни методи от тези в другите клубове. Досега не се бях сблъсквал с такъв тип тренировки. Личи си, че е усвоил много неща в предишните си клубове, най-вече в Англия, където всички знаем, че беше голмайстор на отборите, в които играеше.

- Помага ли ти със съвети как да бележиш голове?
- Постоянно ми дава ценни напътствия. По-добър учител от Светослав Тодоров едва ли някога ще имам. Преди да ни стане треньор, играх по лявото крило. Той ме преквалифицира и ме постави на върха на атаката. Смея да твърдя, че като център нападател ми е по-добре и с головете си смятам, че оправдах доверието. Отбелязах 7 попадения в "Б" група и 2 за Купата на България.

- Считаш ли се за звездата на отбора?
- Не, при нас няма звезди. Колективът ни е силата. Със Светльо Тодоров се работи перфектно. Дистанцията с треньора е малка, той е близък с всичките играчи. С него спокойно можем да обсъждаме най-различни неща.

- И на дискотека ли ходите заедно?
- О, не, не. Стриктно спазваме режим по време на сезона. Само когато ни позволи, можем да отидем на дискотека.

- Как избра точно Добруджа?
- Първоначално дори си мислех, че ще съжалявам, че отивам в Добруджа. Когато дойдох в Добрич, отборът беше във "В" група. Последните месеци израснахме много и съм доволен, че съм в Добруджа. Надявам се да продължа тук. Феновете са прекрасни. Искам от името на момчетата да им благодаря. Бяха плътно зад нас всеки мач. Дори имахме гостувания на 800 километра от Добрич, и феновете отново бяха зад отбора и ни подкрепяха.

- Голяма ли е разликата между футбола в "А" и "Б" група?
- Разликата е само в мисленето на футболистите. Тези, които са в "А" група имат самочувствие, докато на нас това ни липсва.

- Откъде е прякорът ти Косъма?
- Косъма съм още от малък. Тогава бях с дълга коса, Габриел Батистута беше любимецът ми. Много му се радвах и го копирах. След това се майтапеха с мен, и когато правех пропуски пред противниковата врата, все ми викаха, че съм на косъм от гола.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ