Иво Тонев даде дълга пресконференция на “Герена” днес. След като обяви, че от днес той е председател на Управителния съвет и новият изпълнителен директор на “Левски” шефът отговори на въпросите на журналистите.

“Ще има някои промени, но те няма да бъдат в ръководните етажи. Това ще се случи най-вероятно след като се приберем от Кипър. Знаете, довечера с Георги Иванов заминаваме при отбора, имаме доста неща да свършим”, започна Тонев.

-Кога ще бъде подписан договора с руската банка?
-Това ще оставя на г-н Батков да ви информира. До края на месеца договорът ще бъде подписан, но е редно г-н Батков да коментира. Не искам да влизам в подробности.

-Ще бъде ли осигурена селекция?
-В момента “Левски” има достатъчно футболисти, някои от които водим разговори, доста тежки и трудни, да се разделим. Преговаряме и с футболисти, които да дойдат при нас. Искаме тези разговори да приключат максимално бързо, за да може “Левски” да изглежда по най-добрия начин и да се бори за шампионската титла. Считам, че това, което се е случило през лятото, не е най-доброто за “Левски”. Не трябва да си много голям специалист, за да го видиш. Новите футболисти ще бъдат внимателно подбирани, трябва да отговарят на нивото и класата на отбора. Вчера бях в Бургас, водихме доста трудни разговори с Черноморец, както за Жужу, така и относно преминаването на Старокин през лятото. Дотук мисля да спра, бяха доста дълги и трудни разговорите. Предполагам, че разговорите ще продължат в следващите дни и дано има положително развитие, тъй като Жужу е отличен футболист.

-Каква е разликата между Локомотив и “Левски”? Какво искате да постигнете в личен план?
-Разликата е огромна и не съм изненадан. Донякъде бях изненадан от някои неща, които видях. Хубаво е, че бързо може да се коригират. Разликата е огромна. В личен план, в последните 15 дни, много рядко съм спал повече от 4-5 часа. Не че съм имал работа през нощта, но не мога да спя. Надявам се ситуацията да се успокои и да започнем да вършим нещата, които сме си поставили за цел. За да може аз да се успокоя, а и всички привърженици. “Левски” е голям клуб и заслужава много повече. Това, което мога да обещая, е че ще дам всичко и ще направя всичко, за да превърна отбора в най-добрия в България. Започваме ремонт на тунела на сектор “В”, както и на съблекалнята. Преди лятото ще бъде подменена настилката на изкуствения терен. Ще ремонтираме още един тренировъчен терен. Имаме намерение за стадиона, но ще говорим след един месец. Имаме различни варианти, за да бъде най-добрият и модерен стадион. За нас обаче най-важното в момента е първият отбор. Искам до 21 януари селекцията да е готова. Каквото и да искам да направя, сам няма да успея. И лошо да искам да сторя, пак няма да се справя. Ще разчитам на всички хора, с които ще работя, както и на феновете. Планирал съм другата седмица да се видя с част от ветераните, бих взел съвет от всеки. Не се имам за всезнайко и за всеможещ човек.

-Какво става с Ларс Рисп?
-Довечера ще имаме разговор с него, след като се прибере в София. Има интерес и към Арс, с него също водим преговори, които не са никак лесни.

-Истина ли е, че вашето идване в “Левски” е плавен преход към продажба на клуба?
-Аз поне не знам за такова нещо, няколко пъти отговарях на такива въпроси. Не знам и не искам да знам. Моята отговорност е свързана с това “Левски” да се превърне в най-големия клуб в България. Ще го направя.

-Видяхте ли се с част от отбора?
-С Йовов и Гаджев имах среща в София преди да заминат за Кипър. Проведохме кратък разговор, с Йовов се познаваме. В Кипър ще говоря с всички футболисти, първо заедно, след това поотделно.

-Как ще коментирате недоволството на феновете заради назначаването на Стилян Шишков в ръководството?
-“Левски” е клуб с много публика, сигурно с най-много фенове в България. Нормално е тези хора да се отнасят по-резервирано, когато идват външни хора. Факт е, че Стилян Шишков е член на Управителния съвет и има ангажименти, които трябва да изпълни. Ще имам среща с него, след като се прибера от Кипър, за да говорим какво и как ще се случват нещата.

-Бойко Борисов ли ще има думата в “Левски”?
- След като казах, че ще нося отговорност за всичко, значи, ще е така. “Левски” не е част от Министерски съвет, няма нищо общо едното с другото.

-Българи или чужденци предпочитате да привличате в отбора и какво е бъдещето на Тони Калво?
-За мен приоритет винаги са били първо българските футболисти. Не е трудно на един българин да обясниш какво е “Левски”, синята фланелка и стадион “Георги Аспарухов”. Най-доброто решение за мен винаги е било българин, а още по-хубаво да е от школата на “Левски”. Чужденците идват за пари, няма какво да се лъжем. Има чужденци, за които бях шокиран от заплатите им. Чух се с треньора, доволен е от Тони Калво. Дано пролетта се окаже по-добър сезон за него.

-Как се справя треньорът Николай Костов?
-От разговорите, които имах с него, ми направи впечатление, че има самочувствие. И като се прибавят добрите резултати, които е постигнал в чужбина, нормално е да очакваме хубави неща. Наясно съм с очакванията към мен. Знам, че по съвсем друг начин щяха да гледат хората, ако на моето място, тук пред вас, седеше човек, на който животът му е минал в “Левски”. Знам, че това, което правя аз, трябва да бъде два пъти по-добро. Не искам друг да ме харесва, да ми дава кредит на доверие. Аз ще си свърша добре работата и това ще е добре за всички.

-Ще съгласувате ли решенията, които взимате с Тодор Батков?
-Естествено, казвам му как преминава всеки един наш ден. Той е собственик на “Левски” и непрекъснато ще бъдем в комуникация, ще се допитвам до него.

-Има ли проблеми в скаутския екип и каква е гаранцията, че няма да бъдат допуснати грешки в зимната селекция?
-Скаутски екип няма. Вероятно следващата седмица ще говорим по тази тема. В последните дни имам по не по-малко от 20 срещи, 18 от които са свързани с “Левски”. Говорим за селекция, за спонсори, с фирми, които евентуално ще правим ремонт на стадиона. Всички искат да стане днес или утре, но тези неща е трябвало да се случат по-рано. Искам това да бъде последният път, в който говорим толкова много, а да започнем да работим. Надявам се, че всяка седмица ще виждате нови неща. Още следващата седмица ще се съберем на заседание на Управителния съвет и ще говорим за стадиона.

-Казахте, че ще отговаряте за всичко. Ще успеете ли да съвместявате всички длъжности?
-Първо искам да уточня, че не е вярно, че съм напуснал Локомотив, за да дойда в “Левски”. Това въобще не е вярно. Аз съм човек, който умее да носи много дини под една мишница. Правя го от 22-23-годишен. Това, което искам в “Левски”, е да видя мечтите си реализирани.

-Има ли момент, в който съжалявате за взетото решение?
-Когато човек се обърне назад, е важно да се чувства спокоен и удовлетворен. Преди няколко дни навърших 42 години, може да се каже, че при мен е така. Нямам основание да съжалявам за решението да бъда в “Левски”. Мога да нося на напрежение много, това не ме притеснява. Сигурно то ще се увеличава, ще става повече, не съм очаквал цветя, рози и целувки. Следя какво се случва в Локомотив, надявам се ситуацията да се нормализира и отборът да се представи максимално добре през пролетта. Чувам се с Георги Марков, с Тони Велков.

-Какво е финансовото състояние на “Левски”, дължат ли се пари за Сьорд Арс?
-Да, дължим пари за Арс, днес превеждаме част от сумата.

-Очаквате ли удари под кръста?
-Очаквам, дори и да нямам грешни стъпки. Много добре знаех с какво се захващам, затова не съм нито притеснен, нито има шанс някой да ме притесни. Това е характерът ми. Ако ще е мелачка, да е за такива като мен. Ще се опитам да осигуря спокойствие на хората около мен, треньорите и останалите шефове.

-Казахте, че сте външен човек. Притеснява ли ви, ако синята общност не ви припознае?
-Ако се притеснявах, нямаше да съм тук. Не ми се налага и не е нещото, от което ми зависеше животът. От съвсем други неща ми зависи животът и за съжаление напоследък не им отделям време. Аз съм всеотдаен човек и когато се захвана с нещо, не се спирам, докато то не се получи.

-В какви отношения сте с Наско Сираков и Даниел Боримиров?
-Едва ли ще ви изненадан, ако ви кажа, че и с двамата съм в много добри контакти. С Боримиров се виждам всяка седмица, играем футбол. С Наско се виждах за последно преди 2 месеца. Ще се чуя с него, не бих отказал съвет от него. Не се имам за най-умния и можещия човек.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ