Председателят на Управителния съвет Иво Тонев проговори след дълго мълчание по повод строежа на сектор “А”. Той обяви, че на 28 февруари ще каже кога ще бъде готов секторът, както и какво се случва около финансирането за ремонта.

“Около Сектор “А” нещата стоят така. В намален състав работи строителната фирма, с която имаме договор. Дължим известна сума пари, това е истината. До момента е извършена доста работа. Предстоят ни разговори следващата седмица и е възможно да продължим работата върху сектора с друга българска фирма. Водя разговор с 3-4 строителни фирми, 2 от които изявиха желание да продължат да работят. През следващата седмица или 10-15 дни ще има финализиране на тези разговори, както с “Главболгарстрой”, както и с другите фирми. Искам да изкажа благодарност към строителите, които сега работят. Ако решим да преустановим отношенията си с тях, последното нещо, което ще направят, е паркинг на второ ниво. Цифрите са сериозни, и парите, които са инвестирани, както и сумата, която е необходима за завършване на сектор “А”. Приблизително 6 милиона лева са нужни за довършването. 2,8 милиона са само за подземието, което не може българска фирма да го направи. В тази сума не влиза това, което дължим на “Главболгарстрой”. Ако съумеем да се справим с тази ситуация, която е доста сложна, реалният срок, в който сектор “А” би бил готов, т.е. такъв етап да има публика на него, да се ползва, е около 1 август. Това е реалистичният вариант. Песимистичният вариант е да се забавим, да имаме проблем със строителната фирма, която би продължила, да нямаме финансиране. Аз в момента продължавам да бъда оптимист и да вярвам в това, което върша. В този живот не всичко е пари и бизнес, има кауза, нещо, в което да вярваш. Аз съм приел това, което правя, за кауза, правя го не за себе си, а за “Левски”. Това е правилният път, по който върви “Левски”, заяви Иво Тонев пред БиТиВи Екшън.

На въпрос, отчита ли като грешка бутането на Сектор “А”, Иво Тонев заяви: “Не съжалявам в нито един момент. Ако сега трябваше, отново бих съборил сектора. Това е правилният път и това е най-важното нещо за развитието на един клуб. Поради тази причина “Ботев” Пловдив събориха и правят нов стадион, както направиха и супермодерна база. Поради тази причина Лудогорец и Кирил Домусчиев направиха сериозен ремонт на стадиона в Разград. А преди тях всичкото това нещо в друг мащаб го направи Гриша Ганчев. Поради тази причина, когато дойдох в Левски, едно от първите неща, които започнах да правя, са тренировъчните терени. Не ми достигна нито време, нито финанси, да подновим настилката на изкуствения терен. Това е основата, нещото, което трябва да се направи- Не може да градиш отбор, да даваш пари за футболисти и да играеш на един стадион, който всеки момент би могъл да рухне. Има три неща според мен, които са същността на “Левски” – първо – името, носи името на най-великия българин. На второ място е историята, славна история, велика. Много големи имена като футболисти и личности са играли в “Левски” и са създали тази история. И на трето място е публиката на “Левски”. Когато имаш публика ти трябват две неща да идват на стадиона – добър отбор, който да играе добър футбол, нещо, което не е мой ангажимент и добър стадион. Т.е., когато ти решиш да дойдеш с децата си, ще ти бъде приятно, ако обстановката е добра. Мисля, че това е пътят. Най-лесното нещо е да погледнем около нас какво се е случило, в Румъния направиха ли хубави стадиона, в Турция?! В Гърция много от стадионите се подобриха, да не говорим, че и в Македония имат национален стадион, който изглежда много-много добре.

Когато съборихме сектор “А”, това беше февруари миналата година, два месеца преди това с Тодор Батков бяхме в Москва на преговори с "Газпром". Това се знае от всички. Разговорите бяха изключително положителни. Това нещо даде сериозно основание да започне този строеж, защото евентуално, ако бяхме подписали договор през лятото, "Левски" щеше да бъде финансово обезпечен и нямаше да бъде проблем да се отделят средства за изграждането поетапно на целия стадион. Подписахме договор с чужда фирма, на която дадохме правата за пет плюс пет години да провежда концерти и всякакви мероприятия на бъдещия нов стадион. На базата на този договор получихме финансиране, с което започнахме строежа плюс малка сума, която отдели Тодор Батков. 500 хиляди лева платихме като клуб на държавата само за правото на строеж. Не искам да навлизам в тази тема и да молим за помощ, когото и да е. Тодор Батков мисля, че преди няколко дни, каза, че ние сме “Левски” и ще се стремим да се оправяме сами.

На въпрос за подадената оставка, която впоследствие не бе приета, Тонев коментира: “Когато човек има морален ангажимент, той стои над всичко останало. Без значение дали официално си част от този клуб на документи. Отговорността за събарянето и строежа на сектор “А” е моя. Нито се правя на мъченик, нито ще се правя на герой, ако го завърша. Това е един ангажиметнт, моето желание, с това се занимавам. Искам да го завърша и ще направя всичко възможно да го завърша. Не искам и не моля никого да ми помага. Ако някой иска да ми помогне, добре дошъл. Ако някой иска да ми пречи, ще се опитам да...Колкото хора им се иска нещо да стане, на толкова им се иска да не стане. Някои от чиста злоба, други, защото са хейтъри”, каза още Иво Тонев по повод строежа.

Article.jpg