Община Пловдив е дала предписание на Ботев (Пловдив) за незадоволителното състояние на тревното покритие на стадион „Христо Ботев“. Както е известно, националният отбор на Северна Ирландия се оплака от състоянието на терена след мача от Лигата на нациите срещу България.

След проверка от страна на Общината е установено лошото състояние на терена и е дадено предписание да бъде възстановен в състоянието, в което беше преди месеци. За проблема с тревата се знае от около месец и бяха предприети спешни мерки и дори бяха изместени домакинства на „канарчетата“ и концертът на Горан Брегович.

Ботев (Пловдив) имат договор с ДЗЗД Унигрийн, фирмата която спечели поръчката за реконструкцията на терена. Тя в момента поддържа тревата на стадиона. От фирмата заявиха, че след мача с Хебър са започнали възстановителни дейности, които продължават и към момента.

През тази седмица е хвърлено голямо количество семе, теренът се третира с торове и вкоренители. До мача с Левски, което е следващото домакинство на Ботев, теренът ще е готов. Това обаче може да е само временно.

Фирмата е дала препоръка, както на клуба, така и на Община Пловдив, за спешно закупуване на система за изкуствено слънце. С такива системи разполагат всички покрити европейски стадиони, с каквато козирка е и стадион „Христо Ботев“. Изкуственото слънце е от голямо значение за да не пожълтява тревата.

Другото предписание е закупуване на специални мощни вентилатори, които да поддържат специална температура в горещините, тъй като се установи, че в жегите температурата на тревата е достигала 61 градуса.

efbet Лига - сезон 2024/2025