“Ботев” (Пловдив) приема “Левски” днес от 15:00 часа в двубой от 17-тия кръг на “А” група. Двубоят на стадион “Христо Ботев” ще бъде ръководен от Станислав Тодоров, а ТВ7 ще го излъчи директно.

Един срещу друг се изправят двамата добри приятели и треньори на отборите - Станимир Стоилов и Илиан Илиев. Любопитното е, че Мъри е най-успешният треньор в новата история на "сините" и любимец на публиката. Сега обаче работи в Пловдив и днес се изправя срещу "Левски". Освен това в щаба си има още двама биши "сини" футболисти - Цанко Цветанов и Саид Ибраимов, а за капак големият любимец на "сините" Александър Александров-Кривия е директор в "Ботев".

Станимир Стоилов – старши треньор
Безспорно най-успешният наставник в най-новата история на “сините”. Треньорът, който в тандем с Наско Сираков, изведе “Левски” до четвъртфинал за Купата на УЕФА и участие в групите на Шампионската лига. Освен това има две шампионски титли, две купи на страната и две суперкупи. Преди това Мъри беше капитан на “Левски” и спечели 4 титли и 5 купи при престоя си на „Георги Аспарухов”.

Цанко Цветанов – помощник-треньор
Бившият национал винаги е бил дясната ръка и най-довереният човек в щаба на Стоилов. Той неизменно следва Мъри, който и отбор да поеме. Двамата бяха заедно в “Левски”, като тогава Цветанов също бе част от двата шампионски сезона и значими представяния в Европа. След това Цанко бе асистент на Стоилов в Литекс, националния отбор и Анортозис. Бившият ляв бек е спечелил 3 титли и 2 купи като играч на “Левски”.

Саид Ибраимов – помощник-треньор
Още един човек, който неизменно попада в щаба на Станимир Стоилов. Докато Мъри бе на „Герена”, бившият защитник бе скаут на “сините”. През лятото на 2008 година Ибраимов последва специалиста и в Литекс, където му бе помощник. Сега в “Ботев” той изпълнява същата роля отново в тандем с Цанко Цветанов. Като футболист има 24 мача за “Левски” във всички турнири и е носител на купата през сезон 2002/03.


Александър Александров – спортен директор
Емблематична фигура в най-новата история на “Левски”. В периода 1997-а до 2000 година той е един от основните играчи на отбора заедно с Георги Иванов и Станимир Стоилов, спечелил 2 от 3-те поредни шампионски титли – през 1999/2000 и сезон по-късно. През зимата на 2010 година Гонзо върна Алекс на „Герена” и през следващата кампания той имаше шанса да стане част от последното запомнящо се представяне на “Левски” в Европа. През лятото на 2011-а съблече синята фланелка и облече тази на “Ботев”. Кривия бе с основна заслуга за завръщането на “канарчетата” в елита, а от новия сезон е спортен директор и мениджър на отбора.

Иван Цветков – нападател
Много от феновете на “Левски” все още съжаляват, че Цветков не беше дооценен от Илиан Илиев и миналото лято бе обявен за ненужен. След това благоевградчанинът отиде в Пловдив и се превърна в основна фигура и голмайстор на тима. Иван Цветков беше привлечен на „Герена” от Георги Иванов през лятото на 2011 година и след края на сезона бе първи реализатор на тима със своите 14 попадения.

Веселин Минев – защитник
Минев винаги е бил верен на жълто-черната идея, но записа доста успехи и паметни мигове като играч на “Левски”. Именно Мъри бе този, който върна Веско на „Герена”. Под неговото ръководство обаче бранителят трябваше да се задоволи с ролята на резерва на Лусио Вагнер през повечето време. Все пак през този период Минев спечели 2 титли и 1 Купа на България. След напускането на Стоилов се превърна в абсолютен титуляр през следващите 3 сезона.

Мариян Огнянов - полузащитник
По времето на Мъри в “Левски” бе обявен за една от младите надежди, излезли от школата. През 2006 година Огнянов стана първият играч, вкарал гол за български отбор в Шампионската лига, след като препарира Петър Чех за 1:3. След напускането на Стоилов развитието му спря. Така и не стана сериозна част от състава, а след няколко пиянски издънки тогавашният треньор на “Левски” Николай Костов го изгони.

Костадин Дяков - защитник
Дяков подобно на Веселин Минев започва като юноша в школата на “Ботев”, но на 17 години е привлечен в тази на “Левски”. През 2005-а е преотстъпен на Вихрен, където дебютира в мъжкия футбол. Следват нови два сезона под наем, този път в Родопа. Договорът му със “сините”, който изтича през 2007 година, така и не е подновен и той не записва нито минута за тима от „Герена”. Преди началото на първенството се присъедини към “Ботев” от Черноморец.