Досега в историята само един мач между Левски и ЦСКА се е играл на 18 декември. Това се случва през 1971 г., точно преди 49 години. Сега в петък те за втори път ще излязат един срещу друг на същата дата.

Това е първият мач между „сините“ и „червените“ след трагичната гибел на Георги Аспарухов (Гунди) и Никола Котков. Затова и настроението при левскарите е доста минорно. Армейците пък водят с пет точки пред вечния опонент и не влагат особено старание да ги доведат до седем (б.а. – тогава за победа се дават по две точки).

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Двубоят остава запомнен единствено с победния гол на Левски за 1:0. Краткотрайното взривно начало се оказва само фойерверк, а последвалите събития напълно унищожават интригата. В този момент и двата отбора не се намират в добра спортна форма и това лъсва като на длан на терена. За целия мач армейците отправят само два удара във вратата на съперника и нито един през първото полувреме. Като цяло демонстрираният футбол не е от добро качество и добре, че поне зрителите се държат коректно.

А авторът на победния гол за Левски е Стефан Павлов, много по-известен като Фифи Перото. Още като юноша той лежи седем дни в ареста за отказа си да играе при „червените“. За него най-добрият треньор е Рудолф Витлачил, а футболист – Йохан Кройф.

Прякора си носи от едноименния филм, в който главната роля играе Клод Риш. Веднъж Левски играе приятелски мач със Сент Етиен и побеждава с 3:2. След мача Павлов трябва да се срещне с актьора. Във филма той лети по покриви. Павлов е лек, бърз и техничен. Над 45 хиляди души са удивени от лекотата в действията му. Почват да говорят: „Елате да видите! Той не стъпва по тревата! Лети като Фифи Перото!“ После Левски играе във ФРГ срещу Шалке 04 и отново печели с 3:2. На другия ден в германските вестници излизат заглавия: „Гледайте Фифи Оверат!“

Наричат го Българския Оверат и оттам идва и прякорът му. А публиката на Левски през 70-те години мощно скандира от трибуните: „Фи-фи Оверат! Фи-фи Оверат!“

Преди мача на 18 декември 1971 г. Стефан Павлов вдига над 39 градуса температура, но треньорът на Левски Йончо Арсов отсича: „Не ме интересува, че си болен. Влизаш и играеш. Знаеш си задачата - да неутрализираш Якимов.“  Наставникът обаче не знае, че Митата отпада от състава на ЦСКА и не взима участие в двубоя на 18 декември 1971 година.

По време на мача Павлов е целият в пот, но навърта рекорден километраж. В 64-ата минута той изниква изненадващо сякаш от нищото пред вратата на Филипов и бележи единствения и победен гол.

18 декември 1971, „А“ група
ЦСКА – ЛЕВСКИ 0:1

0:1 Стефан Павлов (64)
ЦСКА: Й. Филипов, Ив. Зафиров, Б. Колев, Б. Гаганелов, К. Станков, Д. Пенев, Цв. Атанасов (69 – Пл. Янков), Асп. Никодимов, П. Жеков, Г. Денев (56 – Т. Дремсизов), Д. Марашлиев. Треньор – Манол Манолов.
ЛЕВСКИ: Б. Михайлов, М. Гайдарски, Д. Жечев, Ст. Аладжов, К. Ивков, Ив. Стоянов, Цв. Веселинов, Ст. Павлов (75 – Кр. Богданов), Й. Харалампиев (70 – Г. Тодоров), П. Панов, П. Кирилов. Треньор – Йончо Арсов.
СЪДИЯ – Цв. Станев, ст. „Васил Левски“ – 35 000 зрители.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ