"Левски" загуби от Лудогорец с 0:2 вчера на стадион "Георги Аспарухов". След поражението Наско Сираков "хвърли бомбата", заявявайки, че този сезон приоритет пред клуба е изграждането на Сектор "А", а не така жадуваната от феновете шампионска титла. БЛИЦ потърси за коментар легенди на "Левски", които коментират актуалните събития в клуба. Зададохме им по четири въпроса. Пред нас се изказаха Иван Вуцов, рожденикът днес Павел Панов, Петър Курдов и Георги Цветков-Цупeто. Те не одобряват изказването на Сираков, което считат за необмислено. И четиримата се надяват "Левски" час по-скоро да се вдигне и да започне да побеждава. Мнението им е, че двете неща - титлата и изграждането на Сектор "А", не трябва да са взаимно свързани, като Курдов дори попита какъв всъщност е Сираков - технически ръководител на обекта или спортен директор на "Левски"...
ivan_vucov.jpg
Иван Вуцов: "Левски" не трябва да се отказва от титлата

1. Как приемате думите на Наско Сираков от вчера, че шампионската титла не е основна цел пред отбора, а приоритет е изграждането на Сектор "А"? Правилно ли е да се абдикира толкова рано от първото място и то точно навръх 100-годишнината?

- Не искам да коментирам, понеже не съм чул какво точно е казал Сираков. Важно е да бъде изграден сектор "А", но няма как отбор като "Левски" да се откаже от титлата толкова рано. Двете неща не са много съпоставими.

2. Срамувате ли се от загубата от Лудогорец?

- Определено не съм доволен. Иска ми се да виждам "Левски" да играе атакуващ футбол, да мачка съперника си на терена, да побеждава и да радва феновете си. Определено не виждаме това на терена и се надявам скоро да започнем да наблюдаваме истинския "Левски", какъвто всички искаме да бъдем.

3. Промени ли нещо Сираков в "Левски" и трябва ли да продължи да работи?

- Наско е положително лице за "Левски". Много е рано да се дава оценка за работата му, но той е полезен за "Левски". Ако двамата с Иво Тонев се сработят, това ще бъде много добре за "Левски". И двамата са правилните хора и могат да помогнат много на тима.

4. Трябва ли да бъде сменен Славиша Йоканович още сега?

- Това вече е въпрос, по който наистина няма да взема отношение. Не го познавам, не знам как работи, не мога да давам оценка. Той ми е колега, не искам да говоря за него, без да го познавам.
pavel_panov.JPG
Павел Панов: Да се начертае ясна стратегия

1. Титлата и изграждането на сектора са две различни неща. Хубаво е, че изграждането е приоритет, но важното е отборът да успее да си върне игровия облик. Нужно е да се набележат най-важните неща за клуба, като смятам още, че на този етап приоритет ни е да влезем в седмицата, след което вече може да се говори за титлата. Мнението ми е, че не трябва толкова рано да се отписва титлата. "Левски" никога не трябва да я отписва!

2. Лудогорец е шампион. Не е за подценяване. Нормално е "Левски" да загуби от шампиона. Публиката, която е изключително търпелива, и снощи до последно подкрепя отбора въпреки резултата, много заслужаваше победата. Именно заради верните фенове футболистите трябваше да дадат всичко от себе си и да ги зарадват.

3. Няма как да отговоря на този въпрос, понеже не съм в кухнята, за да знам какво се случва.

4. Има хора, които отговарят за тази работа. Не трябва да се прибързва и да се говорят празни приказки. Вижда се, че феновете са зад отбора, на играчите им е осигурено спокойствие. Не приемам обаче постоянното говорене от страна на ръководителите колко нови футболисти трябва да се докарат. Не спира да се говори за селекцията и привличането на играчи. Само се замислете как това се отразява на сегашните в отбора. Казва се, че идват девет нови през зимата, например, и тогава как да играят, като знаят, че те всъщност си тръгват. Това ги съсипва психически. Трябва много-много да не се говори, а да се работи. Аз не мога да коментирам дали селекцията е била сгрешена. За мен е важно отборът да тръгне. Нещата трябва сериозно да се премислят. Трябва да се работи в перспектива. Също така да се дава шанс на юноши, не само Антонио Вутов. Има много момчета, които биха свършили работа. С магическа пръчка нещата не се оправят. "Левски" трябва да начертае ясна стратегия, а на първо място отборът да промени игровия си облик. petar_kurdov.jpg

 Петър Курдов: Сираков технически ръководител на обекта ли е или спортен директор?

1. Трябва да се обърнете към него и да го попитате той технически ръководител на обекта ли е или спортен директор на "Левски". Ако бъркам, ме поправете, но доколкото знам е спортен директор.

2. Вече всичко можем да очакваме. А и Лудогорец е сериозен отбор, шампион. Все е било, но такова чудо не мисля, че е сериозно. Изказването, което направи снощи, беше ненавременно. Глупаво изказване. Просто нямаше какво да каже и се чудеше как да се отърве от примката, която се затяга.

3. Ако се вярва на неговите думи, че за 100 дни ще оправи "Левски", има още малко вот на доверие. Аз не мисля, че засега нещата се получават. 

4. Не съм аз човекът, който да сменя Йоканович. Имайки предвид неговата визитка, ясно е, че има достойнство. А щом има - нека си подаде оставката. Разбирам, че го изолират човека и му карат все играчи, които едва ли иска. В нормалните държави треньорът сам си прави селекцията, но тук не е така.

g_cvetkov.jpg
Георги Цветков: Имаме шанс за титлата, нищо не е загубено


1. Наско Сираков го каза иронично. В думите си не вложи сериозност, според мен.

2. Нищо трагично не е станало. Нивата е дълга, както се казва. Предстоят доста мачове още да се изиграят до края на първенството. Факт е, че след тази тъпа загуба от Лудогорец шампионската титла се отдалечава. Все още обаче имаме шансове за първото място. Защо не? При една добра серия всичко е възможно. Всеки може да падне от всеки в нашето първенство. Ако продължаваме така обаче, нищо хубаво не ни чака. Много са причините за кризата в “Левски”. Станахме свидетели на грешна кадрова политика, на страхотно текучество на футболисти и треньори. Отбор не се гради така. Трябва търпение и качество.

3. Познавам отлично Наско Сираков. Той никога не се предава. Трудностите и проблемите не го плашат. Няма да абдикира от битката и сега. Роден боец е и иска само да побеждава. Сигурно си спомняте победата ни над ЦСКА през април 1993 г. Падахме с 0:2 от “армейците”. Няма да забравя как Сираков надъха отбора в съблекалнята. За нула време вдигна момчетата и те излязоха преобразени на терена. През второто полувреме буквално смазахме ЦСКА и спечелихме с 3:2. Не смятам, че Наско е виновен най-много за кризата в клуба.

4. Славиша Йоканович попадна в много деликатна ситуация в клуба. Сърбинът попадна като в небрано лозе. Трудно може да се каже дали евентуална негова смяна ще помогне на “Левски” да излезе от кризата. Той не знаеше къде идва. Струва ми се, че щом шефовете бяха решили да го назначават, това трябваше да стане в началото на подготовката, а не в разгара на сезона. Йоканович на практика беше с вързани ръце. Завари вече готов отбор. Сега новите попълнения ги взимаме на пожар. Без разузнаване и скаутинг, на сляпо. Взети са поради това, просто няма кой да играе. От новите никой не ми хареса. Според мен никой от тях няма качества да играе във велик отбор като “Левски”.
ЕКИП НА БЛИЦ