Изваждането на Литекс от „А” група повдига няколко въпросителни относно ситуацията във футболния ни елит. „Оранжевите” бяха изхвърлени след прекратената среща с „Левски”, в която Стойчо Стоилов нахлу на терена и извади тима.

Дисциплинарната комисия взе решението за наказанието единодушно, но Литекс има 7 дни, в които да обжалва наказанието пред Апелативната комисия. Ако обжалването не бъде спечелено,  „А” група ще остане с 9 отбора.

Тук обаче изникват три въпроса:
1- Какво се случва с изиграните до момента мачове на Литекс, точките на другите отбори и класирането?
2- Какво се случва с Литекс и в коя група ще играе?
3 - Ще бъде ли изваден Литекс и от турнира за Купата?

Относно въпрос 1 правилникът на БФС гласи:

(11) Когато футболен отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група:

     а) преди завършване на първия полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират. В "А" и „Б” ФГ за завършване на първия полусезон се счита последният изигран кръг от календарната 2015 г.

    б) преди или след започването на втория полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъжда служебен резултат от 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да играе по програма.

Тук не трябва да се взима под внимание "Когато футболен отбор напусне първенството", защото Литекс не е напуснал първенството, а е прекратил мач. В случая важи "Или бъде изваден от състава на съответната група", тъй като ловчанлии бяха извадени от елита.

И сега, внимание, идва най-важният въпрос - кога се е случило това - преди завършването на първия полусезон, както гласи точка "А", или преди и след започването на втория полусезон, както е упоменато в точка "Б".

Литекс бе изваден от "А" група след края на полусезона, днес, а не преди неговия край. Това означава, че БФС би трябвало да вземе под внимание точка "Б". Което ще рече, че класирането ще се запази. Лудогорец и Левски ще останат с по 38 точки, като на "сините" се добавят три за служебната победа. 

Правилникът обаче може да бъде тълкуван и по други начини. Например - кога точно е станало провинението от страна на Литекс. То се е случило преди завършване на първия полусезон. Т.е. - ако бъде взета под внимание точка "А", тогава всички точки, спечелени срещу Литекс, ще се анулират. Класирането ще се промени и Лудогорец ще има аванс от 5 точки на върха пред „Левски” - 36 срещу 31. Нататък класирането ще бъде следното: 3. Берое 30, 4. Славия  30, 5. Черно море 24, 6.  Локомотив Пд  20, 7. Ботев 20, 8. Пирин 15, 9. Монтана 14. 

Какво точно ще се реши, ще разберем след заседанието на Спортно-техническата комисия. Тя обаче няма да избързва с обявяването на новината, тъй като ще изчака 7-дневния срок, в който Литекс има право да обжалва наказанието си. 

Относно въпрос 2:

Председателят на Дисциплинарната комисия към БФС Юри Кучев обяви, че е логично Литекс да отиде в „Б” група, тъй като се води изпадащ отбор. „Оранжевите” би трябвало да почиват половин година, след което ще започнат следващия сезон в „Б” група.

„Ние решаваме единствено за наказанията. Останалото е работа на Спортно-техническата комисия и в тяхната компетенция, а не в нашата”, каза Кучев.

Относно вторият отбор на Литекс, той почти сигурно ще остане да се състезава през пролетта в "Б" група.

Относно въпрос 3:
Литекс най-вероятно няма да бъде отстранен от Купата на България, тъй като това е друг турнир.  Всичко написано тук обаче е предпоследно, защото последната и окончателната дума я има БФС...

"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016