Спортният директор на "Левски" Георги Иванов-Гонзо коментира последните събития в нашия футбол. Основна тема беше скандално прекратеният мач на "Герена" срещу Литекс в събота.

"Много правилна дума е "цирк". Това не проблем между двата клуба, а за целия български футбол, защото целият свят говори за това. Представете си сега добри футболисти да дойдат у нас. Мутренските години минаха, за да дойдат някакви хора и да извадят отбора си. Това не са селски групи. Хората чакат това дерби с интерес и изведнъж някакъв от Ловеч решава да няма такъв мач.

За изваждането на Литекс "Левски" няма никаква вина. Има си съдийска комисия и тя трябва да оцени рефера, а не президентите и директорите на клубовете. Ако всеки започне така да си изважда отбора, няма да завърши нито един мач, заяви Гонзо в предаването Sport7.

- Смятам, че в Литекс осъзнават каква грешка са направили. Ако видят повторенията в тези спорни ситуации, те ще се притеснят от това. Не искам да влизам в тези подробности. Смятам, че нищо добро не ни чака през втория полусезон, ако продължаваме така.  Левски иска да решава мачовете си на терена, а не задкулисно. И ние можеше да извадим отбора си в Ловеч след отменения гол на Гаджев. Аз съм за чуждестранни съдии да свирят дербитата ни с Литекс и Лудогорец. Преиграване няма как да има, те напуснаха терена, има си хора, те трябва да решат какво да последва. Има си закони, затова сме на това дередже, защото всеки иска да ги заобикаля.

Победата си е победа и всеки един изразява радостта си, както поиска. При 9 срещу 11, мачът можеше да приключи и 7:1. И дайте да не се правим на ударени, всеки знае, че Гриша Ганчев е собственост на Литекс. Вторият полусезон ще бъде с много по-голямо напрежение от първия. Ако не се вземат мерки, първенството няма да завърши.

Стартът
Започнахме много лошо сезона. Не беше ясна собствеността, бюджетът беше намален, много футболисти си тръгнаха. Трудно беше да намерим други. Много е трудно да докараш в Левски футболисти за малки заплати, след като предните години са давани големи възнаграждения. Колкото и да му обясняваме какво означава "Левски", играчите си гонят собствените интереси. Оттук насетне всеки един добър футболист трудно ще дойде в България, както вече казах.

Изпълком
"Левски" няма как да влезе в Изпълкома без да е поканен. Смятахме, че имаме такъв човек в лицето на Наско Сираков, но загубихме комуникация с него. Това се случи може би след обидата със събличането на Петев. В същото време ние спазваме правилото за футболист до 21 години, а Лудогорец сменя своите в 10-ата и 12-ата минута. Така футболът ни няма да върви напред. Искате ли да видите колко юноши имаме в първия състав? От 28 човека имаме 16. Не е важно колко са титуляри, защото поне 3-ма от тях влизат в игра.

Имаме  7 милиона треньори в България. Лятото, когато започнахме да правим селекция, за да намалим бюджетът и да спестим месец юни, махнахме 10 човека. И старши треньорът остана с 10 играчи и още толкова юноши. В същото време бяхме под напрежение, защото нямахме възможности, а сезонът наближаваше. Тогава започнахме да търсим нападатели с нашите параметри. Курдов му се отрази това, че не бе играл 8 месеца, след това стана и това със Стойчо Стоев и така той не успя. Махмудов има 15 гола и 7 асистенции миналия сезон, но не може да стигне това ниво тук.

Няма никаква истина в слуховете, че ще махаме Стойчо Стоев. Последните 5 мача не показваме нивото, което показвахме преди това. Не можахме да покажем агресията в предните мачове и затова много хора не бяха доволни от резултатите и от начина на игра. Смятам, че цялостната оценка за Стоев трябва да бъде положителна, а също така и за отбора. Всеки един от тях показа амбиция, мога да бъда горд от тези футболисти. Форматът от 10 отбора е много тежък. Всеки един мач е битка. Няколко мача се отпуснахме и загубихме мачовете.

Селекцията

"Левски" има такъв УС, че наистина има такава точка - при трансфер над 200 хиляди лева феновете да имат дума. Нито един футболист не го взимам аз и на собствено решение. Скоро и някакви мениджъри започнаха да ни дават съвети. В Левски се работи професионално, имаме 4 скаути. Те подбират и предлагат на наставника. Имам уверението от ръководството, че този път ще можем да разчитаме на определен бюджет за трансфери. "Левски" ще се раздели с минимум 5 човека, но не е коректно да ги споменаваме преди да сме разговаряли с тях. 5 човека ще вземем през зимата.

Има интерес към двама футболисти. Живко Миланов е единият, другият няма да го споменем. Живко си заминава, с него сме се разбрали, че ще бъде наш играч до 31 декември. Ако иска да остане, ние сме му предложили условия, които са различни от тези, които бяха през лятото. Той даде лидерски дух в съблекалнята.

Гаджев има предварителен договор с отбор, при него е по-сложно. Когато той се разбере с тях, ще говорим с него допълнително. В "Левски" няма мениджърски интереси. В скоро се появи мениджър, който имаше такива интереси (Николай Жейнов - б.р.). Ние сме отворени към всички мениджъри. Никой не може да ни накара да вземем определен футболист, затова няма и мениджърски интереси.

Купата
Не можахме да победим Литекс и отпаднахме. През 90-те минути стояхме по-добре на терена. Имахме своите положения, но не вкарахме. В продълженията загубихме своята тактическа дисциплина и ако трябва да съм честен, един футболист ни победи - Асприля. Тук трябва да признаем, че ако голът на Гаджев бе признат, мачът отиваше по друг начин.


Липсата на трофеи
Разбира се, че липсата на отличия тежи, няма как. Свикнали сме да се борим за титла и купа и когато 6 години не си спечелил нищо, тежи. Най-важното във футбола е да радваш хората. Оттам насетне е важно като отидеш в Европа и да се представяш достойно. А резултатите ще дойдат и ще сме шампиони, дали тази или другата година, защото тези юноши вече ще се превърнат в основни играчи.


Европа
За да имаш успехи, трябва да инвестираш в клуба. Ние изговорихме много неща против Домусчиев, но е хубаво сега да кажем и някои положителни. Той е единственият шеф, който инвестира във футболисти. Всички останали, включително и Левски, взимат свободни агенти, така не се гради ниво.

ЦСКА
Ако я заслужават, защо да не я вземат. Каквото се случва на терена, ние трябва да уважаваме успехите му, независимо кой отбор е.
Няма друга такава тръпка, каквато е тази между "Левски" и ЦСКА. Не искам да говоря някакви хипотези какво можеше да се случи. Не е колегиално да говоря за ЦСКА, но ще кажа само, че ЦСКА няма да се затрие, имат много фенове и история. Не искам другите да се сърдят, но ако например Литекс изчезне, след 6 месеца никой няма да го помни."


 


  "А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016