"Левски" победи с минималното 1:0 Локомотив (София) в контролна среща, играна пред около 1500 зрители на изкуствения терен на "Герена". Единственото попадение реализира Тони Калво - негово четвърто в проверките тази зима. Испанското крило се появи в игра в началото на второто полувреме и в 56-ата минута наказа "железничарите". Калво се разписа с глава след центриране на Жуниньо. Привлеченият от Славия бразилец дебютира днес с екипа на "сините", игра цял мач, но така и не успя да отбележи в някоя от открилите му се възможности пред вратата на съперника. Първи мач за "Левски" записа и Кристовао Рамос. Португалският халф беше привлечен от кипърския Анортозис, но до този момент не беше играл в контролите на новия си тим.

В 73-ата минута Дарко Тасевски пропусна да вкара от дузпа и да направи победата на "сините" по-убедителна.

В последния половин час на мача за Локо (Сф) игра Владимир Манчев, който дори пропусна да вкара на "Левски" малко преди края. Още с появата си на терена бившият нападател на ЦСКА беше здраво хулен от привържениците на домакините, които не спряха да скандират нецензурни изрази по негов адрес, както и да мятат снежни топки към него.

За днешния мач, който е първи за "Левски" на българска земя от началото на годината, треньорът Николай Костов заложи на вратата на Пламен Илиев, крайни бранители бяха Дъстли Мулдер и Орлин Старокин, а двойка централни защитници - Сержиньо Грийн и Иво Иванов. Привлеченият от Лече Сюлейман Диамутен не дебютира с екипа на "сините", тъй като се прибра до Италия да си събере багажа. Йовов, Тасевски и Гаджев контролираха играта в центъра, а по крилата бяха Жуниньо и Даниел Младенов. Атаката беше водена от опитния Иван Цветков.

През първото полувреме над всички беше Жуниньо. Привлеченият от Славия бразилец сътвори повечето от по-опасните положения пред вратата на Локо (Сф). Стражът Валентин Галев обаче на няколко пъти се намесваше добре и отчая "сините". Пропуски за "Левски" направиха още Младенов и Цветков. В същото време "железничарите" създадоха само една опасност до почивката. В 21-ата минута Младен Стоев изпълни добре пряк свободен удар, но топката срещна гредата.

На почивката Костов извърши две смени. Кристовао Рамос замени Младенов на дясното крило, а Калво заигра вместо Цветков. Испанецът обаче зае позиция на лявото крило, докато Жуниньо се премести най-отпред и влезе в ролята на централен нападател. Калво се включи много активно и значително раздвижи атаката на "Левски". Юношата на Барселона започна да прави редува един след друг пробивите си, демонстрирайки техниката си и отличната форма, в която несъмнено се намира. Именно Калво откри резултата в 56-ата минута. С летящ плонж испанецът засече с глава центрираната от Жуниньо топка, пращайки я неспасяемо в мрежата на Галев - 1:0.

Малко преди това "железничарите" пропуснаха да вкарат. Централният защитник на "сините" Иво Иванов се отчете с поредната си грешка и позволи на Юлиян Петков да му отнеме топката. Опитният халф се озова сам срещу Пламен Илиев, но не успя да го преодолее.

В 72-ата минута съдията Адриян Петров - внук на известния бивш футболист и треньор в "Левски" Петър Петров-Чори, отсъди дузпа за домакините. Решението му беше правилно, след като Павел Петков спря топката с ръка в собственото си наказателно поле. Любопитното е, че младокът е юноша на "сините", като тази зима премина от Банско в Локо (Сф). В днешната контрола участие срещу родния си клуб взе и Антонио Павлов.

Дарко Тасевски се нагърби с изпълнението на дузпата, но не успя да реализира. Македонецът насочи топката в долния десен ъгъл, но изпълнението му беше слабо и Галев спаси.

В 79-ата минута Жуниньо за последно в дебютния си мач привлече вниманието, след като пропусна да вкара от изгодна позиция. Бразилецът получи топката от юношата Антонио Вутов, но отново не сполучи със завършващия удар.

В заключителните минути "железничарите" направиха всичко възможно да стигнат до равенството. Първо удар на опитния бранител Йордан Върбанов беше спасен от Пламен Илиев, след което постоянно обижданият от феновете на "Левски" и целен със снежни топки Владимир Манчев пропусна на два пъти да вкара на "сините" от добри позиции.

Така избраниците на Николай Костов запазиха крехката си преднина до последния съдийски сигнал и зарадваха феновете си с добра игра и победа над Локомотив (София) - 1:0.

На "сините" предстои лагер в Сандански, където след седмица ще изиграят последната си контрола преди подновяването на първенството. Съперник ще бъде сателитът Септември (Симитли).
Контролата по минути - ТУК

"ЛЕВСКИ" - ЛОКО (Сф) 1:0
1:0 Тони Калво (56)

"ЛЕВСКИ":
23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 3.Сержиньо Грийн, 5.Иво Иванов, 6.Орлин Старокин (83-20.Александър Башлиев), 10.Христо Йовов (70-30.Антонио Вутов), 22.Дарко Тасевски, 45.Владимир Гаджев, 17.Даниел Младенов (46-16.Кристовао Рамос), 12.Жуниньо, 19.Иван Цветков (46-8.Тони Калво)
Треньор: Николай Костов

sf1.jpg
ЛОКО (Сф): 84.Валентин Галев, 2.Костадин Велков (66-21.Мирослав Коев), 19.Александър Бранеков, 25.Илиян Гаров (72-3.Йордан Върбанов), 11.Кристиян Добрев, 13.Юлиян Петков (78-7.Васил Велев), 16.Мартин Димитров (78-31.Светослав Петров), 18.Младен Стоев (57-20.Александър Манолов), 77.Даниел Пеев (66-23.Владимир Манчев), 8.Павел Петков (78-83.Борис Кондев), 9.Антонио Павлов (46-14.Андрей Атанасов)
Треньор: Антон Велков