Кандидатът за президент на БФС Манол Иванов представи част от своя екип и разкри вижданията си за промяна в българския футбол. Синът на легендата на Левски Александър Манолов говори пред медиите в Пресклуб България. Спортният журналист и бивш пресаташе на „сините“ Кирил Лулев е част от екипа на Иванов и работи за връзката с медиите и клубовете.

„Във връзка с предстоящия конгрес на БФС с моя екип искаме да направим позитивна и честна кампания, в която да споделя моите виждания и желания за развитието на българския футбол, за да достигне до най-много хора. Предвид действията на БФС в последните години и настроенията в обществото, смятам че това е първата стъпка, която трябва да се направи за промяна. На първо място българският национален отбор да се върне там, където беше преди 30 години. Да се върнат феновете на стадионите и да се чувстват доволни от това, което виждат. Обръщам се към ръководителите на клубовете, регистрирани в БФС и им заявявам, че имат съмишленик и идеите ни за промяна са еднакви. Ако не гласуват за промяна, ги е страх или така им е добре. Ако не гласуват, да не се оплакват след това“, заяви Иванов.

„Всички служители на БФС да не се притесняват за работните си места. Ще има преструктуриране. Ще се поставят задачи и ще има контрол за изпълнението им. От една година феновете протестират за промяна в българския футбол, сега е моментът да отидете при вашите президенти и ясно да заявите, че на предстоящия конгрес трябва да гласуват за промяната. Ще се опитам да се срещна с максимален брой хора и ръководители, за да ги запозная с моите идеи. В заключение бих искал да кажа, че ако бъда избран, в мое лице, ще видите наистина един изключително добър съмишленик, диалогичен човек, който решава бързо въпросите и не ги оставя за следващия ден“, допълни синът на Александър Манолов.

„Трябва да се изготвят правила, морален и етичен кодекс, които да засягат всички деца, треньори, ръководители. Кодексът ще включва моралното възпитание и държание пред обществеността, вътре в клубовете, със съперниците. Свидетели сме на порочни практики, които не ги споменава никой, а само се подхвърлят. Треньорите в школите може би имат огромното желание, но нямат квалификация. Не всички са подкрепяни от ръководителите, други са притискани. Поставят им се задачи. Когато не се постигне задачата, бива уволняван. Намесата на родителите и агресията по време на мач трябва да се регулира. Също и говореното на президентите срещу съдиите“, допълни той.

„Методистите по никакъв начин не обясняват как трябва да се проведе дадена тренировка, какво трябва да се обясни на децата, как трябва да се проведат. Тренировката свършва за час и половина, треньорът се обръща, дори не гледа топките как се събират. Някой ще каже, че са маловажни проблеми, но така се изгражда футболист още от малък. Има проблем и при преминаването на деца от един клуб в друг. За мен е ненормално едно дете да смени 10 клуба. Големите отбори не дават нищо на децата или на техните родители, само при редки случаи. Смятам да въведа такса при преминаването на дете да се заплаща веднага на клуба, от който идва детето. Ще зависи дали е национал. Ако е национал, ще е малко по-висока таксата. Впоследствие тези футболисти подписват професионален договор и отборите не получават нищо. В последните 2-3 години Левски, ЦСКА, Славия, ЦСКА 1948 освободиха няколко набора. Футболистите започват да си търсят отбори. Трябва обаче да се плати голяма такса – 100 хиляди, ако е бил национал. Момчето отива в по-долните групи, там се сблъсква със заплащането, материално техническата база. Сключват се договори като охранители, шофьори, чистачи. Заплаща им се по 100-200 лева. В същото време този футболистът има нормално заплащане от 1200 лева“, обясни кандидатът за президент на БФС

„Бих отговорил на един от ръководителите, който е в БФС и е ръководител на отбор. Да, мераклия съм и то много голям. Обаче мога да върша работа. Мисля, че се сещате за какво става въпрос. Благодаря за вниманието и бъдете здрави“, завърши Манол Иванов.