Преди два дни в сградата на БФС имаше заседание на Изпълкома. Очакваше се приемане на оставките на Станимир Стоилов, Наско Сираков и Коце Костадинов, както и назначаването на нов национален селекционер. От трите оставки бе приета само тази на Мъри. Коце Костадинов засега остава на поста си като шеф на Съдийската комисия. Оказа се, че Сираков бил подал оставката си пред медиите и с декларация чрез БТА, но в БФС не бил депозирал подобно желание.
 
За национален селекционер бе обявен Лотар Матеус. Голямо име в световния футбол и не особено популярен с треньорската си кариера. На пресконференциятал след Изпълкома въпросите се редяха около неприетата оставка на Коце Костадинов и ситуацията с българското съдийство, а най-вече внимание се обърна на назначението на Матеус. Колко му била заплатата, обещал ли е класиране на европейското първенство и т.н. Като стана дума за континентален шампионат на същата пресконференция Борислав Михайлов обяви, че България се е кандидатирала за домакинство на Евро 2013 за юношески отбори до 21 години.
 
Вероятно обявяването на кандидатурата нарочно бе направена на въпросното изявление пред медиите, за да остане в сянката на останалите новини. Иначе несъстоятелността на желанието ни да приемем първенството щеше да бъде разкрита бързо. Назовани бяха центровете за евентуалното провеждане на турнира. Освен София, Бургас, Сливен, Стара Загора и Ловеч се оказа, че кандидатстваме и с Правец, Несебър и Поморие. Няма съмнение, че турнирът (традиционно с две групи по 4 отбора) ще се проведе в Бургас, Сливен, Ловеч и Стара Загора, а финалът евентуално ще бъде на “Васил Левски”. Останалите стадиони – тези на Левски и Славия, в комплекс “Царско село”, в Правец, в Поморие и в Несебър, най-вероятно ще бъдат използвани като бази на отборите. На пресконференцията обаче БФС не спомена с кои други кандидатури се борим за домакинството.
 
Добре, че вчера и Чехия изяви желание да приеме европейското първенство до 21 г. през 2013 г. Тогава стана ясно, че ще се конкурираме и с Англия, Уелс, Ейре и Израел. Чехите предлагат четири стадиона – тези на Спарта (Прага), Славия (Прага), Сигма (Оломоуц) и Словачко (Ухерске Храдище). Четири чисто футболни стадиони, които имат козирка на почти всички трибуни. Съоръжението на Славия дори бе построено преди малко над 2 години. Няма съмнение и останалите кандидати са приготвили модерни стадиони. За Англия – да не говорим.
 
Какво предлагаме ние? По всичко личи, че кандидатурата ни би трябвало да бъде под надслов “Екскурзия в миналото”. Предлагаме предимно стадиони с овална форма, с лекоатлетическа писта на тях или поне наличието на бивша такава. В Ловеч през това лято върху част от старата писта направиха покрити трибуни и стадионът поне доби вид на чисто футболен, макар с ламаринените покриви да прилича повече на консервна кутия. На “Лазур” има козирка на двата сектора, разположени по дължината на терена – според стандартната у нас номерация става дума за секторите “А” и “В”. Останалите стадиони имат частични козирки само върху главната трибуна, най-вече върху ложите.
 
Стадионът в Стара Загора пък може да учуди цял свят с архитектурното си решение за разполагане на сектора за гости, който технически погледнато е извън самия стадион, отделен чрез храсталак от останалата част. От гледна точка на безопасност е добре, но това някак си не отговаря на представите за провеждане на европейско първенство, макар и за младежи. В Сливен направиха силен ремонт на “Хаджи Димитър”. Козирката на централната трибуна обаче повече прилича на перон на провинциална автогара, а не на стадион за континентален шампионат.
 
Лесно е да се провери в интернет на какви стадиони ще се проведе европейското първенство до 21 години през 2011 г. Домакинът Дания предлага четири чисти футболни стадиона с покрити трибуни и на четирите сектора. Нито едно от това съоръжение не е в Копенхаген. Първенството ще бъде в Орхус, Олборг, Хернинг и Виборг. От 2004 г. насам континенталните първенства в тази възрастова група са се провеждали предимно на чисто футболни и съвременни стадиони.
 
Последното съоръжение с лекоатлетическа приста, приело мачове от подобно първенство, е градският стадион на Агуеда (Португалия) през 2006 г., но пък за сметка на това е построен през 2003 г. Останалите съоръжения, домакинствали на мачове от такива надпревари през последните 6 години, са трудно достижима конкуренция за нашата кандидатура. Единствено можем да се сравняваме с шведските “Орянс Вал” – стадиона на Халмстад, и Олимпия – този на Хелзингбор, приели мачове през 2009 г., както и “Нидеррайнщадион” в Оберхаузен, където са се играли мачове от Евро 2004 до 21 г.
 
Затова кандидатурата на България за Евро 2013 до 21 г. е обречена на неуспех. Шансът ни е само ако УЕФА наложи ретро мода и покаже на младите футболисти на какви стадиони са ритали техните бащи, чичовци и дядовци. Пътуване назад във времето, наречено “Екскурзия в миналото”. Не искам да убивам ентусиазма на хората в БФС и на феновете, но не съм сигурен, че сме избрали печелившата форма на кандидатура.
 Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ