Легендарният треньор на Славия Стоян Коцев даде интервю за БЛИЦ, в което говори за предстоящия финал за Купата на България. Двубоят между ЦСКА и “белите” е на 25 май (сряда) от 19:00 часа на Националния стадион “Васил Левски”. Ето какво каза Кано за решителния сблъсък, върна се и в спомените за 1996 година, когато изведе "белите" до дубъл - титла и купа на България:

-Г-н Коцев, има ли шанс Славия да спечели Купата на България?
-Разбира се. Не знам защо всички отписват отбора. Това е финал, в който нищо не се знае. И двата тима имат еднакъв шанс да спечелят трофея.

-Все пак ЦСКА е считан за големият фаворит заради добрата игра през пролетта.
-За мен няма фаворит. ЦСКА с нищо не превъзхожда Славия. Просто “червените” футболисти имат повече хъс и желание за победа, историята е на тяхна страна. В Славия не играят лоши футболисти, защо всички смятат, че са обречени.

-Кой ще спечели трофея?
-Славия, така усещам нещата. Ще ви кажа защо. През пролетта отборът игра много слабо. Всички чакаха финала с ЦСКА. Смятам, че точно в този мач ще покажат съвсем друго лице. От друга страна “червените” направиха два слаби мача. Дали са играли с резервите, или не, няма значение. Факт е, че поотмина еуфорията след доброто им представяне.

-Ако в момента сте треньор на Славия, какво бихте казали на момчетата?
-Първо трябва да са много добре подготвени психически. Това е най-важно. Всичко останало е на заден план. Треньорът няма за един ден да научи играчите какво да правят на терена, но може за няколко минути да ги настрои за битка. Чак след това идва тактическата подготовка за двубоя. Не мога да говоря за силни и слаби страни на ЦСКА, тъй като не съм конкретно запознат. Това трябва да го свърши Емил Велев.

-Допълнителна мотивация ли ще е за треньора на Славия, че бивш играч на “Левски”?
-Няма какво да говорим, Велев си е левскар. Отдавна има закачка с ЦСКА и този мач се явява нов тест за него.

-Как ще оцените работата на Милен Радуканов?
-Много пъти съм казвал, че не трябва да се правят прибързани оценки. Той тепърва прохожда в треньорската професия. Знаете, че когато един отбор върви, треньорът е най-добрият. Когато нещата не вървят, го сриват. Чета, че едва ли не вече са го уволнили, ако не вземе Купата.

-Това нормално ли е? От един мач да зависи кариерата на треньора дори той да е финал?
-Не е нормално, но е така в България. Достатъчно е да се провалиш в един двубой и изхвърчаш.

-Финалът е един от най-важните мачове за Славия след дубъла, който вие направихте през 1996 година. Защо от тогава “белите” не направиха нищо значимо?
-О, много са причините, не могат да се обяснят в едно или две изречения. Вижте какви футболисти са играли на финала за Купата през 96-а срещу “Левски”. Момчета с характер, опит, хъс. Та ние бяхме непробиваеми в защита (казва го с гордост и приповдигнат глас). Да ви изреждам ли състава – десен бек Владо Иванов – Фугата, централни бранители Стефан Колев и Кирчо Качаманов, върлини, които не можеха да бъдат преодолени. Отляво – Петър Цветанов. В първенството допуснахме 12 гола. Продължавам нататък, халфове бяха Мариус Уруков, Цецо Дерменджиев, Атанас Киров. Наско Сираков водеше атаката, взех и Димитър Тотев от Русе. Не казвам, че сегашните футболисти на Славия са слаби, просто няма този хъс да направят нещо голямо.

-След 15 години намерихте ли обяснение защо Лафчис извади отбора на “Левски”?
-Тогава той не успя да преглътне факта, че отборът му остава на второ място. На финала поведохме с 1:0 след гол на Наско Киров и Лафчис полудя. После всички знаят какво се случи, извади отбора, а ние спечелихме служебно с 4:0. Между другото и сега нещата не са се променили, “сините” търсят оправдание другаде, когато не са на първо място.

-Ще бъдете ли на финала на “Васил Левски”?
-Да, мисля да гледам мача на живо. Не съм ходил на мач на Славия, откакто напуснах отбора. Ще бъда на стадиона, надявам се да донеса успех на “белите” и да спечелят.

-Поддържате ли връзка с някого от Славия, търсят ли ви?
-Не, абсолютно с никого не контактувам. Напоследък се откъснах от футбола, имах здравословни проблеми.

-Сега как сте със здравето?
-Да чукнем на дърво добре. Минах прегледи, лекарите казаха, че всичко е наред. Каквото е рекъл Господ, това ще е.

-Работи ли ви се, ще подновите ли треньорската си кариера?
-Естествено, че ми се иска да се върна във футбола. Имам няколко предложения, но още нищо сериозно. За последно работих в Балкан (Ботевград), когато отборът беше в “Б” група. Сега е във “В” в поотслабен състав, Мариян Христов движи нещата. Отдал съм се на почивка, стоя на вилата си на село, което е до Ботевград. В София идвам за по един ден. Предпочитам да прекарвам времето си на спокойствие, ремонтирах вилата и се чувствам прекрасно.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ