ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Капитанът на Левски Пламен Андреев може да стане притежател на рекорд, невиждан до момента в България. 18-годишният страж е напът да стане най-младият в историята вратар, завършил сезона като №1 по най-много мачове без допуснат гол.

Поне за последните 60 години няма друг такъв случай. Преди 1962 г. статистиката в родния футбол не е толкова пълно, но едва ли има друг такъв толкова млад страж, който е да бил с най-много „сухи“ мрежи в рамките на един шампионат.

Преди днешния мач на Левски срещу Берое Андреев не е получавал попадение във вратата си в 17 срещи от първенството. Втори в класацията е Густаво Бусато от ЦСКА (15)

До момента рекордът за най-млад вратар, завършил сезон с най-много мачове без допуснат гол се държи от двама 20-годишни. Това са бившият президент на Левски Томас Лафчис и Ивко Ганчев от Берое.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

Лафчис печели приза през сезон 1978/79, когато не допуска гол в 10 мача от сезона. Постижението му не е особено впечатляващо и тогава той поделя първото място с още четирима - Димитър Вичев (Ботев Пловдив), Николай Илиев-Галибата (Спартак Плевен), Христо Христов-Бараката (Пирин) и Николай Петров (Академик София). Лафчис обаче опазва вратата си „суха“ в 10 от 19-те мача, в които взима участие.

Ивко Ганчев пък става №1 по най-много срещи без допуснат гол през сезон 1985/86. Тогава в 13 срещи той успява да спре противниковите футболисти да се разпищат във вратата му. В края на сезона Ганчев става шампион на България, също като Лафчис през 1979 г.

Вратарят с най-много мачове без допуснат гол в рамките на един сезон е Димитър Иванков. Бившият страж на Левски запазва вратата си „суха“ в 21 срещи през 1998/99. Ако до края на сезона Пламен Андреев и Густаво Бусато продължават със силните си изяви, може да подобрят рекорда на някогашния любимец на сектор „Б“.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
Класирането в Efbet Лига
Купа на България - сезон 2022/2023 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК