Капитанът на младежкия национален отбор Владимир Николов даде интервю за агенция БЛИЦ. Преди по-малко от месец един от най-добрите български млади играчи премина в елитния австрийски Адмира Вакер (Мьодлинг). Талантът, който е роден на 7 февруари 2001, носеше преди това екипа на германския Вюрцбургер.

-Владо, успя ли да се адаптираш в новия си отбор и къде сте в момента на подготовка?
- Да, нещата вървят в правилната посока. Адаптирам се, а за аклиматизацията ми помагат и хората в клуба, които ме приеха много радушно. Водим подготовка в Австрия. Плановете бяха да заминем за известния испански курорт Марбея, но заради положителен случай на коронавирус беше отменено цялото пътуване. Щяхме да играем контроли с Виктория (Пилзен) и Спарта (Прага), където е Мартин Минчев. Бяхме се уговорили с Марто и чакахме с нетърпение срещата ни, защото сме не само съотборници в младежкия национален отбор, но и приятели. Щеше да е хубаво и важно да се видя с Минчев. Уви, всичко пропадна. Но  така е в цял свят в момента.

-Ти изкара ли коронавируса?
-Да, още през лятото на 2020 година. Отскоро обаче имам и ваксина.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

-Андреас Херцог ти е треньор. Той беше много известен австрийски футболист. Как е като наставник?
-Радвам се, че мога да черпя опит от човек като него. Харесвам го много. Добронамерен е. Винаги иска да ти обясни всичко в детайли. Даже под формата на шега ти казва някои грешки, които си допуснал.

- Преди това, докато играеше за германския Вюрцбургер, един от шефовете ти беше друга легенда – немецът Феликс Магат?
-Да, да. Феликс Магат беше шапката на отбора, както се казва. Аз обаче нямах комуникация с него. Само веднъж съм го виждал. Безспорно обаче всяваше респект.

-Има ли други чужденци в състава на Адмира?
-Да, доста. Австрийците са по-отворени в сравнение с немците. Доста добре ме приеха в отбора, както вече споменах. Това ме направи щастлив и по-уверен. Има трима хървати, две момчета от Израел, двама немци.

-Как се оправяш с комуникацията?
-От година и половина уча немски три пъти в седмицата. Разбирам всичко. Все още ми е трудно обаче с граматиката. Има много падежи в немския език. Иначе говоря перфектно английски. Така че – проблеми с общуването нямам никакви.

-Носиш капитанската лента на младежкия национален отбор на България, с чийто екип вкара три гола в квалификацията срещу Гибралтар – тежи ли тя?
-Не бих казал, че е тежка, а че носи голяма отговорност. Като всяко дете, обичащо футбола, и аз навремето мечтаех да пробия на терена. Минал съм през всички гарнитури на националните отбори на България. Бях капитан на 19-годишните. Сега съм на младежите. Остана ми последното стъпало във футбола. Искам и него да изкача…

-Какви са шансовете ни в квалификационната група за Европейското първенство?
-Длъжни сме да вярваме до последно да се случат нещата. Става все по-трудно. Не заслужаваше да загубим мача с Уелс. Бяхме по-добри до 30-35 минута. След една елементарна грешка обаче всичко се преобърна. С Швейцария на Филип Кръстев му отмениха чист гол. С Нидерландия не играх. Бях контузен. Там момчетата се раздадоха, но след два нередовни гола загубихме с 1:3.

-Що за треньор и що за човек е Александър Димитров?
-Много добър специалист. Един от най-добрите млади треньори у нас. Благодаря му за шанс, който ми дава. Надявам се, ако не с този набор, то с друг да успее да се класира за голям форум, защото го заслужава заради труда и старанието,  които влага.

-В интервю призна, че си фен на ЦСКА. Следиш ли и до днес „червените“ и как ще коментираш състоянието им?
- Всички вкъщи сме цесекари. Баща ми е играл за ЦСКА. Майка ми е бивша гимнастичка. Татко ме заведе на стадиона, когато бях малък, и така се влюбих в ЦСКА. Мисля, че в момента отборът е в подем и има шансове да спечели титлата. Повече от хубаво е, че Гриша Ганчев се нагърби с голямата задача да построи нов стадион. Аз съм цесекар, но същевременно не тая лоши чувства към левскарите. Напротив – уважавам големия съперник.
Навремето като малък имах оферта от школата на Левски, но избрах да остана в ДИТ заради по-добрите условия. После бях и в Септември. Шапки долу пред Румен Чандъров за това, което прави. Юношите на тима са марка в родния футбол, спечелиха доста трофеи. Мъжкият отбор не заслужава да е във Втора лига. И вярвам, че един ден ще се завърне там, където му е мястото.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ