2022 година започна с отлична новина за българския футбол. Капитанът на младежкия национален отбор Владимир Николов премина от третодивизионния немски Вюрцбургер Кикерс в австрийския елитен Адмира Вакер Мьодлинг.

Юношата на Септември, който на 7 февруари ще навърши 21 години, направи изключително важна крачка в кариерата си. Австрийското първенство е запазена марка в Централна Европа и е място, където са блестели няколко големи българи начело с легендарния Трифон Иванов. Сега Владо става част от нашата колония там.

Сделката е отлична и за младежкия национален отбор и селекционера Александър Димитров, който ще разчита много на Николов в решителните евроквалификации.

Владо неведнъж е доказвал мястото си при младежите – ненапразно носи капитанската лента, а през есента избухна с хеттрик срещу Гибралтар. Подобен трансфер ще му даде повече шанс да играе на клубно ниво, което ще е в голям плюс за участието му с екипа на родината.

„Той е голям талант, освен това е интелигентно момче. Знае езици, завършил е Американския колеж у нас. Тези неща се ценят на Запад. Само да е здрав и да няма контузии“, коментират във футболните ни среди по адрес на Николов.

Блиц припомня, че Владо, макар и малък, е усетил вкуса на големия европейски футбол. Бил е още на 9 години в школата на Манчестър Юнайтед, а след това е на камп няколко лета в Еспаньол.

Талантът му е забелязан в Италия. Лацио и Аталанта му отправят покана да стане част от академиите им. Владо обаче предпочита да завърши образованието си в Американския колеж. Оставя футбола в чужбина на една  страна. Но временно. Сега пак е там. На Запад. И ако късметът е с него, за него ще говорят не само в Австрия, но и в други точки на Европа.

Winbet - победата е емоция! (18+)