Публикуваме въпросите, на които отговаряха финалистите в играта БЛИЦ ГЕЙМ. Финалният кръг се проведе на 6 октомври, събота, а големият победител е Мартин Иванов, който финишира със 100 точки. Втори остана Цветомир Веков с 85, а трети е Стефан Петров с 80.

Проверете вашите познания. Очаквайте по-късно верните отговори!

БЛИЦ ГЕЙМ – ФИНАЛЕН ТЕСТ!

Известни личности и отборите, които подкрепят
1. Братя с лъвски сърца, които не поглеждат ядосано назад, подкрепяйки съгражданите си?

2. През 2003 година избират името си в чест на първия отбор на южноафриканския си капитан?

3. Агентът от кралското казино, който никога не ходи сам?

4. Най-добре продаваният солов музикант в Англия, който същевременно е най-добре продаваният нелатино артист в Латинска Америка, подкрепя отбора от пристанището в долината?

5. Две минути преди полунощ той избра чука пред наковалнята?

6. Известно е, че гърми два пъти. Твърде млад покори Уимбълдън, но сърцето му е покорено от отбора на императора на Германия?

7. Бащата на турците не можа да скрие страстта си към отбора от осветената градина на азиатския бряг...


8. На маймунките им захладнява в сряда?
Тук е необходим двоен отговор. Първо – кои са известните личности (или поне част от коя група са, ако става въпрос за певци). И второ – кои на отборите, които те подкрепятПри пълен верен отговор се присъждат 10 точки, при верен отговор само на едната част от въпроса – 5 точки.

Въпроси с вероятни отговори
9. По време на световния финал на 4 юли 1954 г. в Берн между отборите на Унгария и ФРГ един от германските играчи знае перфектно унгарски език и веднага съобщава на съотборниците си какво си говорят унгарците и какво смятат да правят на терена. Кой е този футболист?
А. Фриц Валтер, В. Хелмут Ран, С. Юп Посипал, D. Вернер Либрих

10. На 3 септември 1989 г. на ст. „Маракана“ в Рио де Жанейро се играе решителната световна квалификация между Бразилия и Чили. При 1:0 за Бразилия от трибуните излита осветителна ракета, която пада на повече от метър зад чилийския вратар. Въпреки това той пада като посечен и е изнесен на носилка, като се виждат следи от кръв. Впоследствие се оказва, че това е огромна измама с цел да се спечели мача служебно. Чили е дисквалифициран и наказан да не участва в квалификациите за следващия Мондиал. Как се казва вратарят?
А. Родолфо Родригес, В. Роберто Рохас, С. Клаудио Браво, D. Оскар Кордоба

11. На 13 февруари 1974 г. във Франкфурт се играе мач-бараж за класиране на световното първенство във ФРГ между Испания и Югославия. „Плавите” бият с 1:0 и  се класират. Кой е авторът на победния гол?
А. Йован Ачимович, В. Драган Джаич, С. Ивица Шуряк, D. Йосип Каталински

12. В своята футболна история Аржентина е имала и има безброй велики футболисти. Само един обаче е бил наречен от телевизионен коментатор Великолепния диамант в короната на Буенос Айрес. Кой е този футболист?
А. Хосе Санфилипо, В. Алфредо ди Стефано, С. Омар Сивори, D. Даниел Бертони

13. Кой прочут стадион в Южна Америка носи името „Антонио Веспучио Либерти“?
А. „Бомбонерата“, В. „Маракана“, С. „Сентенарио“, D. „Монументал“

14. Четири футболни звезди са част от цели пет световни първенства. На един от Мондиалите един от тях не се появява нито веднъж на терена в нито един мач, въпреки че е в разширения състав. Кой е той?
А. Антонио  Карбахал, B. Лотар Матеус, C. Джанлуиджи Буфон, D. Рафаел Маркес.

15. При  кой национален отбор има най-голяма разлика в годините между две спечелени световни титли?
А. Италия, В. Уругвай, C. Франция, D. Аржентина

16. Кой печели Купата на европейските шампиони по футбол в годината, в която е изстрелян първият български изкуствен спътник?
А. Нотингам,  B. Ливърпул, C. Астън Вила,  D. Хамбургер

17. Кой от тимовете е ставал шампион на Англия през ХХ век?
A. Бърнли,  B. Престън, C. Шефилд Юнайтед, D. Уест Хям
Тук при верен отговор се присъждат 5 точки.