Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Тодор Батков направи разкрития от кухнята на “Левски”. Адвокатът каза колко е бюджетът на клуба, откъде идват парите, както и доволен ли е от Иво Тонев.

Ето какво каза Батков за преговорите с “Газпром”: “Имах среща с първия човек на Газпром в навечерието на Коледа, на която принципно нещата бяха уточнени, бяха уточнени параметри на спонсорство, срок, остана да мислят дали ще помогнат за строежа на стадиона. Когато срещата приключи, стиснахме си ръцете, а аз казах: “Алексей Борисович, аз съм готов да подаря 30 процента от акциите на “Левски” на Газпром. Казах го на свидетели, имаше и негови сътрудници. Всеки на мое място би го направил, това е брак за вечни времена. Т.е. любимият отбор ще бъде осигурен, мен може да ме няма, но Газпром е сериозна работа. Това е истина, всичко друго е...За момента нямаме договор. Ние говорехме да се подпише през пролетта и да влезе в сила в средата на годината. Не са се отказали, очевидно са стъписани от ситуацията в България и са притеснени от това, че стратегическият проект Южен поток в момента не е сигурен. Още по време на срещата стана ясно, че всички големи европейски отбори са на опашката да вземат спонсорство от Газпром. Сигурно Реал и Барса само не бяха сред тях. За да ни изберат нас, ясно е, че имат някакъв мотив. Това е стратегическият проект с Южен Поток. Няма ли Южен поток, няма да има договор и с нас, така е.”

На въпрос, кой дава парите в клуба, Батков обясни: “Разходите в Левски са около 11-12 милиона лева на година. Източниците са следните, около 1,8-2 милиона дава М-Тел, 3 милиона дава ВТБ Капитал, аз за миналата година съм дал 3 милиона лева, водя си сметка. Около 800 хиляди евро имаме от други спонсори и около 1,5 милиона лева “Левски” е събрал от традиционните източници, продажба на билети, карти, телевизионни права, приходи от УЕФА и т.н.”

На въпрос, вярно ли е, че Бойко Борисов е довел Иво Тонев в “Левски”, Батков отговори: “Сега, ако трябва да сме точни, на мен много ми дойде в повече. Аз не съм толкова свързан със спорта. Като изключим, че съм един от осемте милиона българи, които разбират от футбол (смее се), но много ми дойде за всички тези години. След като Владо Грашнов се разболя през октомври 2000 година, всичко легна на гърба ми. Чорни го нямаше, вече беше изгонен, Владо болен. Аз бях някакъв вицепрезидент, но за 10 години много ми дойде. Много емоция, за жалост не толкова положителна. Въпреки че от тогава взехме 5 титли, 5 купи, играхме в групите на Шампионска лига, три пъти в групите на Лига Европа. Но цялото това ежедневие започна да ме смазва. Всеки ден отделях за Левски по час-час и половина, за най-тъпи управленски въпроси. Да, Иво не е левскар, но се справя добре. На път е още на втората си година да донесе купа във витрината на клуба. Бойко не ми е казвал: “Ето ти го Иво”. Но животът е така. Той (б.р. –има предвид Иво Тонев) пари не получава. Взима, но с нея доплаща нещо на треньорите, на тези, които са с по-малки заплати.”

Батков коментира и актуалното състояние на отбора: “Ето сега ние възкръснахме като птицата Феникс. Бяха ни отписали всички. Ако дай боже станем шампиони, как да разгоня скъпите футболисти и да заложа на децата. Ще ме чака ли публиката?! Нали ще ме грабнат веднага, ще кажат, дай да играем в Шампионската лига. А ние нямаме отбор за Европа, това го виждат всички. И пак продължаваме по същия начин, дай да вземем тука човек, тука човек. Ама дали ще става или не?!”

Шефът на “Левски” отговори и на въпрос, свързан с публиката на ЦСКА. На дербито агитката на “червените” се заяде с Батков чрез плакат и надпис. След това Батков заяви: “Нека си грухтят.” “Не ти приляга така да говориш”, заяви водещият Сашо Диков, а Батков отговори: “Аз нямам предвид привържениците на ЦСКА, жена ми е от ЦСКА. Имам предвид онази групичка, която ме изкара някакъв, какъвто не съм.”