Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Безспорно футболът, бизнесът, политиката и подмолните игри са като скачени съдове. И в тях винаги се случват странни неща. Понякога прекалено странни и необясними за нас, простосмъртните. Последният най-ярък пример е светкавичното влизане и още по-мълниеносно излизане на Гриша Ганчев от ЦСКА. Някой препъна благодетеля на Литекс. Някой му подложи крак само ден, след като той постигна пълна договорка с “червените” босове. БЛИЦ ви предлага хронология на драмата, а вие сами си правете изводи...
 
В Борисовата градина червената лампичка започва да мига упорито през януари. “Титаните” правят и невъзможното, за да издържат клуба, но ресурсите им са на изчерпване. ЦСКА едва крета между живота и гибелта. Месец по-късно е организирана среща между Димитър Борисов, Иво Иванов и Гриша Ганчев. Тримата обсъждат идеята Гришата да влезе в управата на ЦСКА през лятото. Нищо повече... През април има нови разговори, които стават факт след намесата на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят твърдо е решил да удари рамо и на “червените”, след което вече е сторил това с “Левски”. Именно благодарение на него “сините” се сдобиха със стабилен спонсор, който е на път да изкупи контролния пакет или поне част от акциите на клуба. За да не бъде обвиняван, че помага на единия гранд и загърбва другия, премиерът търси спасение и за ЦСКА. След като никой не откликва на зова за помощ на “армейците”, на хоризонта се появява старият познайник Гриша Ганчев, който през година-две е спряган за клуба от Борисовата градина. Сега обаче нещата са повече от сериозни. Ганчев среща трудности в бизнеса си, след като му е повдигнато обвинение за източване на ДДС чрез захарния бизнес. Обвинението срещу него е свалено, но не и това срещу сина му Данаил, който и до днес е в ареста. Паралелно на Ганчев му залагат множество капани в Ловеч, където никак не може да мели брашно с тамошния кмет Минчо Казанджиев. Той решава да си тръгне от града, където е дал милиони за стадиона и базата, и да се прехвърли в ЦСКА – въпреки че атаките по негов адрес не само не спират, но и се увеличават.
 
Миналата неделя точно в 19 часа Гриша Ганчев се появява в офиса на фирма “Титан” в София. Там го очакват Димитър Борисов и Иво Иванов. Стартират последните и заключителни преговори относно ЦСКА. “Титаните” му предлагат 40% от акциите, но Ганчев настоява да получи 50%. След два часа и половина тримата си стискат ръцете. За сделката, която до дни трябва да бъде финализирана, са осведомени няколко души. Осведомен е и премиерът. Към 21,30 часа новият “червен” триумвират привиква при себе си Стойчо Младенов. Треньорът си стиска ръката с Гриша Ганчев, който в свой стил отсича: “Стойчо, имахме навремето малки търкания в Ловеч, но аз съм добър човек и съм забравил всичко. Сега започваме да работим отново заедно. Но вече в ЦСКА!”. Следва подробно обсъждане на лятната селекция. Коментира се и сумата, която ще бъде отпусната за привличането на нови футболисти. Ганчев добавя, че Младенов може да си избира играчи от Литекс, които ще бъдат доведени на “Армията”. Всичко изглежда повече от добре. Даже – много добре. Нима, ако няма сделка, треньорът ще бъде извикан, за да се коментира най-важната тема? Тази за селекцията. Малко след полунощ в офиса пристига и Христо Стоичков. Ицо е гласен за президент на ЦСКА с малка условност. Той ще заеме високия пост, ако не се разбере с елитен мексикански клуб, който няколко часа по-рано му е отправил конкретно предложение за треньорския пост. Междувременно Гриша Ганчев е дал зелена светлина на медиите да публикуват голямата новина. Димитър Борисов пък потвърждава, че предстоят промени на най-високия етаж на “Армията”. Е, от ЦСКА все още официално не потвърждават, даже пускат декларация в клубния сайт, че нищо не се е случило. Това обаче е обичайна практика. Подобна бе реакцията и през 2006 година, когато индиецът Прамод Митал купи ЦСКА. Такава декларация четохме и при продажбата на клуба в ръцете на “Титан”.
 На другия ден – понеделник, Гришата отново е с двамата “титаните”. Тримата решават в петък, 1 юни, да обявят официално за сделката.
 
Във вторник обаче избухва нова мощна бомба. Гриша Ганчев е обвинен в закана за убийство чрез трето лице по телефона.
Обект на заплахата е бил шефът на НАП Красимир Стефанов. На Ганчев му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на половин милион лева, както и забрана да напуска страната.
Това е най-голямата парична гаранция, налагана до момента в България. Скандалът избухва само един ден, след като става ясно, че Ганчев е постигнал пълна договорка за влизането си в ЦСКА. И изниква въпросът – защо точно тогава? Защо поредната атака към ловешкия меценат става факт в мига, в който той е на прага на Борисовата градина. Играта е огромна, мътна и необяснима за нас – обикновените хорица. От нея обаче ще пострада и ЦСКА - клубът, който от доста време едва диша и търси спасителната кислородна маска. И когато Гриша Ганчев почти я беше поставил, някой му отне неговия кислород, оставяйки го без въздух. Някак странно звучи да ти наложат мярка за неотклонение и да те одрусат с 500 000 лева, след като си заплашил някого с убийство чрез... трето лице. Странно и може би трудно доказуемо.  Едно е сигурно – горе, най-горе по върховете на държавата игрите не спират. И няма да спрат. Там логиката граничи с химерата и никой не би я открил. Даже и Шерлок Холмс барабар с неговия помощник д-р Уотсън. Един ден получаваш картбланш от високо, а на другия ти теглят шута. Вероятно – пак от високо. Ама не от най-високия, а от люде, които (може би) имат влияние върху него и (със сигурност) зъб на кандидат-купувача на ЦСКА. И понеже светът около нас е пълен с всякакви нелогични ходове, току-виж да станем свидетели в близко време на нова сензация и събитията се преобърнат пак на 180 градуса. Знае ли човек...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ