Юношеският ни нациoнален отбор до 19 години излиза днес в първата битка от Елитния кръг на квалификациите за Евро 2016, което ще се проведе в Германия. "Лъвчетата" се изправят срещу домакина Хърватия от 17:00 часа в Риека. Другите съперници на България са Белгия и Шотландия.

За Европейското до 19 години се класират само победителите в седемте групи от Елитния кръг. Към тях ще се добави и Германия като домакин.  

Задачата за българските таланти е доста трудна. Домакинът Хърватия е фаворит, но все пак таим надежда, че можем да сторим чудото.

Селекционерът Светослав Тодоров има известни проблеми заради травми на основни играчи. А и последният лагер в Етрополе не протече както трябва, тъй като не всички клубове оставиха през шестте дни играчите си на разположение на треньора.

Освен това от групата за решителните мачове в Хърватия отпаднаха контузените Денислав Александров (Лудогорец) и Рангел Игнатов (Пирин Разлог), както и Георги Йомов (Славия), който страда от вирусно заболяване. Последният е внук на легендата на Левски Тодор Барзов и през последния месец играе често за първия отбор на Славия. Някои от избраниците на Тодоров обаче по-рядко получават шанс в клубовете си. В последните мачове на Левски и мястото на Божидар Краев изстина и сега е удачният момент големият талант и съотборниците му в юношеския национален отбор да покажат на какво са способни. Ако тези момчета искат да пробият в големия футбол, сега е моментът да блеснат и с евентуално класиране на форума в Германия да бъдат забелязани от цяла Европа.

Съставът на България за Елитния кръг в Хърватия:

Вратари: Михаил Михайлов (Берое), Димитър Митов (Чарлтън, Анг)

Защитници: Георги Купенов (Добруджа), Венцислав Керчев (Лудогорец), Стойчо Атанасов (Литекс), Галин Минков (Локомотив Мездра), Димитър Буров (Славия), Виктор Мицаков (Литекс), Кристиан Димитров (Ботев Пд)

Полузащитници: Ангел Максимов (Славия), Божидар Краев (Левски), Стефан Аличков (Левски), Ангел Лясков (Литекс), Антонио Георгиев (Лудогорец), Радослав Апостолов  (Ботев)

Нападатели: Тонислав Йорданов (Литекс), Александър Георгиев (Литекс), Томас Цвятков (Лудогорец)

Програма:

23.03.2016 г. Хърватия - България, 17:00 ч., Риека
23.03.2016 г. Белгия - Шотландия, 13:30 ч., Приморац

25.03.2016 г. Белгия – България, 14:00 ч., Зукница
25.03.2016 г.
Шотландия - Хърватия, 17:00 ч., Риека

28.03.2016 г. Хърватия - Белгия, 16:00 ч., Риека

28.03.2016г. България - Шотландия, 17:00 ч., Зукница