Новият селекционер на България Красимир Балъков отговори на читателски въпроси, изпратени до агенция БЛИЦ. Това се случи непосредствено след пресконференцията вчера, на която той беше представен от президента на БФС Борислав Михайлов. Въпросите са доста, тъй като интересът към Балъков е голям, но ние избрахме само няколко от тях.

-Г-н Балъков, какво е усещането да сте на най-важния пост в България – селекционер на националния отбор?
-Ще отговоря само с три думи, но те са достатъчни, за да разберат вашите читатели какво е усещането - голяма отговорност, страхотно предизвикателство и огромен стимул.  

-Бъдете откровен. Във вашата треньорска кариера, която не е от вчера, мечтали ли сте някога един ден да се озовете там, където сте само от няколко часа?
-За всички почитатели на футбола мога да кажа, че повечето ми договори, които съм подписвал, са ставали за не повече от ден и половина. Така е в динамичния футбол, бързо идват нещата и бързо човек трябва да вземе решение. Не бих казал, че съм мечтал. Аз просто съм следвал своя път и винаги съм се стремял да вървя по него сигурно и стабилно. И ето че този път ме отведе до националния отбор.

-Казахте, че ще подмладите състава, но има ли достатъчно талантливи младоци, които да заслужават да носят националната фланелка. Не са ли те дефицит?
-Не сте ме разбрали. Не съм казал, че ще подмладявам изцяло националния тим на България. Ще има и млади, и опитни. Това ще бъде една сплав между таланти и футболисти с голям стаж.  Говоря за групата от 23-24 футболисти, които имаме право да вземем по време на квалификациите. Задължително ще дадем път на някои млади играчи. На такива, които играят в клубните си отбори и имат развитие.  

-Ще дебютирате начело на България в Прага. Оттам обаче и вие, и ние всички българи имаме кошмарен спомен – загубата с 0:6 в световна квалификация през 2001 година от Чехия, когато бяхте на терена?
-Когато станеш треньор на националния отбор, не трябва да се притесняваш и не трябва да гледаш назад, а да гледаш само напред и да вярваш в успеха. Не си спомням за този мач. Забравил съм го. Помня само световните квалификации по пътя към САЩ’94, „Парк де Пренс” и самото ни участие на Мондиала, когато станахме четвърти в света и спечелихме бронзови медали.

Winbet - победата е емоция! (18+)

-Гледали сме ви на световно и европейско първенство като футболист. Може ли да ви гледаме и като треньор на голям форум?
-Само Господ може да каже, както и времето. Имаме шанс и ние ще се опитаме заедно с момчетата за краткото време да работим на ниво и да не изпуснем добрата възможност.

-Бихте ли ни казали нещо повече за новия човек в националния отбор – анализатора Иван Славов?
- Той работи от няколко години във фирмата „Мач Метрикс”. Тя притежава най-качествените видео наблюдение, точност и алгоритъм, който събира данни на футболистите – има над 120 компонента за сравнение на играчите. Това е нов и революционен метод, чрез който, разбира се, няма да спечелим мачовете си. Той обаче ще ни помогне да разузнаем противниковите футболисти. С тази уникална система работят много известни клубове в Европа – Арсенал, Милан, Борусия (Дортмунд), Леверкузен, АЗ Алкмаар и други.
Иван е истински професионалист и поради тази причина го привлякох в своя щаб. В последните години той не е живял в България, а в Гърция и Англия, и сега се връща в родината си.

-Обещавате ли, че няма да лобирате за никого и няма да се съобразявате с мнения на мениджъри и президенти на клубове?
-Обещавам, че няма да отговарям на такива въпроси. Който ме познава, знае, че мразя такива въпроси. Аз съм част от хората, които гледат само професионално на нещата. В това съм напълно категоричен!

-Суеверен ли сте и имате ли някакъв предмет, който да ви служи като талисман по време на мачовете?
-Всеки си има своите ритуали. Аз също имам и не правя изключения. Но не съм силно суеверен.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ