Янтра официално прекрати участието си в Северозападната "В" група. Така за 92 години Габрово за първи път остава без мъжки футболен отбор в "А", "Б" или "В" група.

Името си с най-голямото футболно падение в габровските летописи свърза Николай Мънчев, пише sport-gabrovo. Председателят на Управителния съвет на ФК Янтра 1919 изпрати в Зоналния съвет на БФС във Велико Търново официално писмо, с което информира ръководството на зоната, че отборът прекратява участието си в Северозападната "В" група. Мотивът е - липса на достатъчно на брой състезатели в мъжка възраст. В писмото се казва, че ФК Янтра 1919 ще продължи участието си в първенствата при юношите младша и старша възраст, децата и подготвителната група на зона Велико Търново.
3_14.jpg
Това изглежда е краят на сагата, която започна в средата на миналата седмица. Тогава 12 футболисти от мъжкия отбор на клуба напуснаха, мотивирайки се с отношението на президента Николай Манчев и сериозно намалените средства за втория дал от шампионата. Ден по-късно стана ясно, че и юношите старша възраст, на които УС разчиташе да запълнят зейналата дупка, отказват да играят за мъжкия отбор в знак на солидарност с по-големите, а и защото все още не са готови да носят голямата отговорност сами. Така се стигна до ситуацията Янтра да поиска отлагане на мача с Балкан (Белоградчик) миналата неделя, заради липсата на отбор. В дните от началото на тази седмица ръководство и играчи не можаха да намерят общ език, за да се стигне и до официалното отказване на габровския тим от Северозападната "В" група.

Според нормативните документи на БФС отбор, който се е отказал от участие в групата, от лятото трябва да започне от съответната областна група (ако иска да продължи, разбира се) и през следващия сезон няма правото да кандидатства за влизане в по-горния ешелон. Тоест, ако Сдружение с общественополезна дейност ФК Янтра 1919 сформира нов мъжки отбор, той може да се завърне във "В" група най-рано след два сезона - от есента на 2014-а.

Така габровска област остава само с един отбор в Северозападната "В" група - Трявна. Общият брой на отборите в зоната пък стана 13, след като по-рано отказването си оповестиха "Ботев" (Криводол) и Локомотив (Дряново).

2_17.jpg