Пълна анархия цари в родния клуб на футболната ни мегазвезда Христо Стоичков - Марица (Пловдив). Докато Камата в неделя щастливо приемаше поздравления за 49-ия си рожден ден, над стадиона край Захарна фабрика се трупат буреносни облаци, пише "Марица". Парите в клуба свършиха, спонсори няма, а жалбите до прокуратурата за закононарушения са с неизвестен брой.

Два лагера се борят за власт в клуба отвъд реката. От една страна са легендарният нападател Петър Курдов, подкрепян финансово от Алексей Петров-Трактора. С тях е и Георги Попов - Тумбито, който се води вр. и.д. председател на УС, назначен е от няколко дни. Кръгът се допълва от адвокат Георги Иванов-Джимито и емблематичните фенове братя Ганеви.

От другата страна на дигата са бившият изпълнителен директор Никола Филипов, Стойчо Димитров, който отговаряше за поддръжката на спортната база и легендата на ФК Марица Володя Фатов, когото голяма част от привържениците на клуба вся още смятат за легитимен председател.

Засега обаче властта с твърда ръка упражнява групата на Курдов и Трактора. Бившият таран на "Левски" и "Ботев", който е и юноша на клуба край реката, е отстранен от всякакви постове в жълто-синия клуб още миналото лято на Общо събрание. Това обаче не му пречи мощно да прегази новия Управителен съвет с председател Владимир Фатов, след което да се „самоназначи" и разпорежда по всички клубни въпроси до ден днешен, твърдят опонентите му.

За проблемите в Марица се уведомени освен прокуратурата, също така и ресорният зам.-кмет на Пловдив Петър Зехтински, районният кмет на „Северен" Ральо Ралев и всички 142-ма членове на дружеството. Администраторът на маричани по документи Никола Филипов, както и домакинът Стойчо Димитров, пожелаха да разкрият пред „Марица Уикенд" нередностите в любимия им клуб и с какви прийоми управлява Петър Курдов.

Бат'Петьо изпълнява функциите на директор, старши треньор на представителния тим, разпорежда се и с едва четирите селекции в ДЮШ - „Люпилнята на таланти". У Курдов е печатът на клуба, банковата сметка на „Сдружение Марица", дори наел и счетоводна кантора под предлог да въведе в ред хаоса с документи.

На стадиона не могат да припарят дори администраторът Никола Филипов и домакинът Стойчо Димитров. Петьо ни заплаши да ни бие, споделиха с болка пред вестник „Марица" натирените служители.

Якият нервак неведнъж е изпълнявал подобни закани, а в последните години заплашва опозицията си и със своя благодетел и съпартиец Алексей Петров-Трактора. Именно столичният бизнесмен и бивш съветник в ДАНС, се води основен спонсор на клуба от Кършияка от няколко месеца. Бизнесменът обаче дал 35 хил. лева, парите се стопили, а ново финансиране не се очаква.

Мизерията нахъса противниците на Курдов да предприемат втора атака срещу него. Този път са решени незабавно да отстранят опитния ловджия от базата отвъд реката.

Пролетният дял от шампионата на Югоизточната „В" група стартира в края на месеца, а все още няма яснота за обезпечението на мъжкия тим. А за място, даващо право на участие от следващия сезон сред професионалистите в „Б" група, Курдов и екипа му дори и не сънуват. Никакъв лъч надежда не се вижда и сред детските отбори, където тренировъчният процес и участието в различните турнири е благодарение на спонсорството от родителите на децата.

Никола Филипов: Курдов ми каза: Ще влезеш на стадиона през трупа ми!

На общото събрание на сдружението на 26 юли м. г. почти единодушно Курдов беше освободен от клуба, заедно с адвокат Георги Иванов-Джимито. Тогава за председател беше избран Владимр Фатов и решението за това не може да бъде обжалвано. За парадокс обаче, напълно легитимният Управителен съвет не може да си изпълнява функциите, възпрепятсван от Петър Курдов. Фатов ме назначи на работа и когато отидох на стадион Курдов ме изгони със заканата: Само през трупа ми. На 1 септември миналата година подадохме сигнал до Районна прокуратура-Пловдив, но все още нямаме никакъв отговор. Курдов изхарчи парите на Алекссей Петров и на още няколко спонсора, и сега е готов да хвърли кърпата. Алексей е казал, че повече няма да отпусне и стотинка за Марица. Но ние искаме да се знае как са изхарчени тези средства. Защото в клуба работят само Петър Курдов синът му Евгени и още един треньор.

Курдов разтури цялата школа, сега над 100 наши деца са принудени да играят в село Строево. Изгони доказани треньори като Васил Кръстев и Кирил Андонов. Курдов дори разби вратата на клубното барче, което беше затворило, тъй като барманката бе излязла в майчинство. За злоупотребите му сме предупредили писмено компетентните органи. Нека спортната общественост знае, че в "Марица" заплати не се дават на футболистите, а премиите са за четиримата по-възрастни играчи, и то когато му кефне на Курдов. Юношите кучетата ги яли, за тях няма и стотинка.

Стойчо Димитров: Той фалшифицира дори подписа на Чико

„Четирима много сериозни бизнесмени са готови да инвестират, да спонсорират Марица. Тук става въпрос за около 150 000 лева на година, които са предостатъчни за да атакуваш „Б” група, да поддържаш школа, стадион и т.н. Условието на тези бизнесмени е Марица да има ясна структура, която да дава пълна отчетност за изразходването на средствата. Другото им изискване е свързано с присъствието на Петър Курдов. Вероятно се сещате, те не искат да работят по никакъв начин с него. Заради Курдов в отбора не идват класни футболисти, страх ги е, че ще ги излъже.

Как така той ще борави с печата на клуба, с парите? Наел си е една счетоводна кантора, която кой знае по какви причини трябвала да разработи проекта му за Марица чрез ДДС. Много президенти в „А” група, особено Николай Гигов, успяват да набавят пари за клубовете си, но кой е Курдов да разбира от тези хватки. Счетоводната фирма усетила, че няма работа с почтен човек, и веднага отказала да му съдейства. От няколко дни Курдов тръгнал да свиква Общо събрание. Добре - няма лошо, но и там всичко е по неговите закони. За да се свика такъв форум, са необходими 2/3 от подписите на членовете на сдружението. Курдов масово фалшифицира подписи. Подписал дори легендата Динко Дерменджиев-Чико, който също е наш член. Това е позорно, това е подсъдно!