Бившият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков коментира пред БЛИЦ горещия скандал в българския футбол. 

Всичко започна с изказване на президента на Славия Венци Стефанов, в което той обвини президента на БФС Михаил Касабов за смяна на съдийски наряд под диктовката на боса на Царско село Стойне Манолов.

"Преди малко ми се обажда шефът на Съдийската комисия и казва, че още онзи ден са определени нарядите за кръга в първенството. Изневиделица обаче под натиск от Стойне Манолов, Мишо Касабов сменя съдията. Трябвало е да свири един съдия, който аз не знам кой е, а сега ще ни свири Никола Попов. Когато се чухме с Касабов ми каза: "Това е мое решение, аз съм го решил, аз имам съмнение". Казах му, че ме шашва. Той призна, че той го е решил", заяви Стефанов пред колегите от Спортал.

В дискусията се включи шефът на съдийската Костадин Стоичков, който обясни, че нарядът е сменен заради изтекла информация, а не заради натиск. 

“Представители на Царско село знаеха кои са съдиите за кръга. Не знам как са придобили тази информация - явно има теч в системата, защото нарядите излизат днес. Лично президентът ми се обади и беше възмутен. Тогава г-н Касабов ни препоръча на назначителна комисия с цел да докажем на тези хора, че това не е така да направим някаква вътрешна смяна в нарядите. Аз исках само да се завърти само съдията на Царско село, но поради системата на нарядите трябваше да се сменят още трима”, обясни Стоичков пред dsport.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Президентът на БФС Михаил Касабов обаче обяви, че лично той е взел решението за смяната на съдийските наряди. 

 "На три мача съм сменил съдията, не е един, а на три. Аз ги смених, да. Решението е мое, казвам ви го. Венци Стефанов е казал, че нямам такова правомощие? А той има ли такова правомощие? Моля ви, аз си нося отговорността", каза шефът на БФС пред "Спортал".

Пред БЛИЦ Йордан Лечков обясни кой и какви правомощия има за смяна на съдийски назначения.

"Съдийските назначения могат да се сменят единствено от комисия. Няма как шефът на съдиите Костадин Стоичков сам да реши това. Не може сам, нужно е да свика комисията", започна легендарният халф пред БЛИЦ.

На въпрос дали това е в правомощията на президента на БФС, Лечков отвърна: "Категорично няма такива права. Няма такава точка в правилника, която да му позволява такова нещо - да определя и сменя съдии за мачовете. Както винаги, аз казвам нещата както са".