Левски e полуфиналист за Купата на България. "Сините" най-после доставиха голяма радост на феновете си, елиминирайки Лудогорец в драма с дузпи - 6:5. В редовното време и след продълженията не падна гол, което доведе до ударите от бялата точка, при които имаше 11 точни изпълнения от 12 изстрела, за да се стигне до пропуска на Мавис Чибота и така Левски излезе големият победител. 

"Сините" се присъединяват към компанията на ЦСКА и пловдивските Локомотив и Ботев на полуфиналите, а жребият ще се тегли във вторник (10 март) от 11:00 часа в базата на БФС в Бояна. Както е известно, финалистите ще бъдат определени в два мача на разменено гостуване. 
 
Избраниците на Петър Хубчев и Павел Върба предложиха атрактивен футбол на зрителите, а атмосферата на "Герена" беше страхотна. По трибуните имаше над 8 хиляди фенове на домакините. 

Лудогорец може да съжалява, че не отстрани Левски. Шампионите пропуснаха златен шанс да спечелят в редовното време. В 94-ата минута вратарят на Левски Милан Миятович спаси дузпа на румънския защитник Драгош Григоре, което прати срещата в продължения.  

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+) 

Голямата изненада в титулярните състави на двата отбора беше решението на Павел Върба да заложи на Владислав Стоянов на вратата. Опитният страж зае мястото на Пламен Илиев. За последно Стоянов пази за първия тим на шампионите в официален мач на 18 март 2017 г. срещу Дунав (Русе) (2:2). Три дни по-късно той получи тежка контузия в коляното - скъсано пателарно сухожилие. Последваха няколко операции, които удължиха периода му на възстановяване след операцията, но ето, че три години по-късно той отново е под рамката.
 
Петър Хубчев пък не можеше да разчита за важния двубой на наказаните Мартин Райнов и Дени Алар. Контузени пък са Николай Михайлов, Филипе Нашименто, Симеон Славчев и Паулиньо. Атаката срещу Лудогорец поведе Станислав Костов, а зад него играеше Стайн Спиерингс. По крилата атакуваха Найджъл Робърта и Станислав Костов. След наказания се завърнаха Холмар Ейолфсон, Иван Горанов и Янис Каргас, които започнаха титуляри. Привлеченият от Славия вратар Георги Георгиев попадна в групата и беше на резервната скамейка. 



В редовното време двата отбора пропуснаха по няколко положения, като най-сериозните шансове за Лудогорец пропиля Вандерсон. Марселиньо и Кешерю също бяха близо до гол във вратата на Миятович, който пазеше на висота. Черногорецът сгреши единствено в 29-ата минута, подарявайки топката на Кешерю, но гостите не успяха да се възползват.

Владислав Стоянов също отчая "сините" с безупречните си намеси на няколко пъти. Той отрази изстрели на Найджъл Робърта, Станислав Костов и Спиерингс. 

Най-интересната ситуация в редовното време беше в добавеното време. Марселиньо изработи дузпа, която в 94-ата минута защитникът Драгош Григоре пропусна. Румънецът стреля в левия ъгъл на Миятович, който плонжира и изби. Така мачът отиде в продължение, но и в тях не падна гол. При дузпите играчите на двата отбора показаха точност до 6:5 за Левски, когато Мавис Чибота стреля над вратата и "сините" ликуваха, класирайки се на полуфинал за Купата на България.

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020

ЛЕВСКИ - ЛУДОГОРЕЦ 6:5 след дузпи (0:0 в редовното време и след продължения)

При дузпите:
1:0  ГОЛ! Живко Миланов се разписа с мощен изстрел.
1:1
 ГОЛ! Моци стреля, топката се отби в лявата греда и влетя в мрежата на Миятович.
2:1  ГОЛ! Иван Горанов вкара в левия ъгъл на Владислав Стоянов.
2:2  ГОЛ! Якуб Швиерчок реализира в долния десен ъгъл на Миятович, който се хвърли в обратния. 
3:2  ГОЛ! Найджъл Робърта също с точно изпълнение.
3:3  ГОЛ! Драгош Григоре този път отбеляза, стреляйки силно в центъра на вратата.
4:3  ГОЛ! Спиерингс отбеляза и Левски отново е напред.
4:4  ГОЛ! Каули Оливейра също вкара.
5:4  ГОЛ! Хали Тиам вкара в долния десен ъгъл на Стоянов, който скочи в обратния.
5:5  ГОЛ! И Марселиньо отбеляза.
6:5  ГОЛ! Холмар Ейолфсон също е безгрешен.

6:5 ПРОПУСНАТА ДУЗПА! Мавис Чибота пропуска, пращайки топката над вратата. 
ПОБЕДА ЗА ЛЕВСКИ, КОЙТО СЕ КЛАСИРА НА ПОЛУФИНАЛ! 

Най-интересното по минути с БЛИЦ: 
1 - Начало на 1/4-финала.
4  Първа голова ситуация. Марселиньо надскочи бранителите на Левски и засече с глава центрираната отдясно топка, изпращайки я на сантиметри покрай лявата греда в аут.
8 - Далечен удар на Нуно Рейш по земята, Владислав Стоянов улови топката.
17 Жълт картон за Антон Недялков за фаул срещу Станислав Иванов.
19  Станислав Костов стреля силно, изстрелът му бе отбит от Владислав Стоянов и топката излезе в корнер.
20 - Далечен удар на Костов, топката прелетя покрай дясната греда.
22 - Каули Оливейра центрира от фаул, Кешерю надскочи Ейолфсон в наказателното поле на домакините, топката премина покрай вратата и излезе в аут.
26  Жълт картон за Нуно Рейш заради фаул срещу Каули Оливейра.
29  Груба грешка на Миятович за малко да му създаде неприятности. Вратарят на Левски подари топката на Кешерю, той бързо подаде към Каули, който подаде към Марселиньо, бразилецът опита да изненада стража на домакините, който все пак се намеси решително и изби.
38  Янис Каргас получи жълт картон. Защитникът на Левски задържа Кешерю пред наказателното поле на "сините". 
45 - Край на първото полувреме.
-------------
46 - Начало на втората част.
48 - Вандерсон нанесе удар, топката премина покрай вратата на Левски.
53  След центриране от ъглов удар Владислав Стоянов не успя да се намеси добре, от което се възползва Ейолфсон, но на метър от голлинията Драгош Григоре изчисти.
54  Жълт картон за Хали Тиам, който посече Каули в центъра на терена и го свали на земята.
55  Нов шанс за домакините. Силен удар на Спиерингс по земята, топката премина на сантиметри покрай дясната греда на вратата на Лудогорец.
65 - Продължителна атака на Левски завърши с удар на Станислав Иванов, който беше блокиран от Анисе, топката излезе в корнер. След изпълнението му Антон Недялков изчисти топката.
66  Четирима от Лудогорец се озоваха срещу Миланов и Горанов, Вандерсон завърши нескопосано атаката, пращайки топката високо над вратата на Левски.
74  Вандерсон нахлу вляво в наказателното поле на домакините и стреля силно, топката премина покрай дясната греда в аут.
80  Павел Върба извършва първа смяна. Кешерю излиза, Якуб Швиерчок влиза в игра.
89  Станислав Костов отстъпва място на Насиру Мохамед.
90  Отлична намеса на Владислав Стоянов, който спаси мощен удар на Найджъл Робърта.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+3  ДУЗПА за Лудогорец! Марселиньо овладя на гърди центрираната от Каули топка с гръб към вратата на "сините", Холмар Ейолфсон го задържа и бразилецът падна,  което накара съдията Драгомир Драганов да посочи бялата точка. 
90+3 Жълти картони за Ейолфсон и Миланов.
90+4  НЯМА ГОЛ - 0:0! Милан Миятович спаси изпълнението на Драгош Григоре, който насочи топката вляво, но стражът на Левски се намеси отлично.
90+4 - Без победител в редовното време - 0:0, следват продължения.
----------------------
90 - Начало на първите 15 минути.
91  Жълт картон за Сисиньо, който фаулира в гръб Спиерингс.
98 - Миятович спаси удар на Швиерчок.
103  Maвис Чибота заменя Вандерсон.
105+1 - Край на първото продължение.

106 - Начало на второто продължение.
109  Отлична намеса на Владислав Стоянов, който демонстрира рефлекса си и изби в корнер удар на Живко Миланов от пряк свободен удар.
110  Жълт картон за Швиерчок за реплика към съдията.
112  Мартин Петков влиза в игра за Левски, Станислав Иванов излиза.
116  Жълт картон за Марселиньо.
118  Домакините претендират за дузпа за нарушение на Терзиев срещу Спиерингс, Драганов остави играта да продължи.
120  Върба пуска Козмин Моци на мястото на Терзиев.
120+1 - Край на продълженията, следват дузпи.


ЛЕВСКИ1.Милан Миятович, 20.Живко Миланов , 19.Янис Каргас , 5.Холмар Ейолфсон , 4.Иван Горанов, 23.Хали Тиам , 22.Нуно Рейш , 40.Стайн Спиерингс, 99.Станислав Иванов (112  79.Мартин Петков), 17.Найджъл Робърта, 29.Станислав Костов (89  18.Насиру Мохамед)
Резерви: 27.Георги Георгиев, 11.Здравко Димитров, 6.Ивайло Найденов, 77.Илия Юруков, 79.Мартин Петков, 18.Насиру Мохамед, 10.Франко Мазурек
Треньор: Петър Хубчев


ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 4.Сисиньо , 3.Антон Недялков , 5.Георги Терзиев (120  30.Козмин Моци), 21.Драгош Григоре, 12.Абел Анисе, 25.Стефан Баджи, 84.Марселиньо , 88.Вандерсон (103  13.Мавис Чибота), 95.Каули Оливейра, 28.Клаудиу Кешерю (80  70.Якуб Швирчок )
Резерви: 23.Пламен Илиев, 11.Станислав Манолев, 30.Козмин Моци, 7.Димо Бакалов, 18.Светослав Дяков, 70.Якуб Швиерчок, 13.Мавис Чибота
Треньор: Павел Върба

София, стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов"
Съдия: Драгомир Драганов
 

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация