“Левски” победи Берое с 3:2 в мач от 23-ия кръг на “А” група. Двубоят се игра на стадиона в Стара Загора пред около 10 хиляди зрители. На трибуните бе собственикът на “сините” Тодор Батков. Победното попадение за столичани реализира влезлият като резерва Жанвион Матондо в 84-ата минута. Преди това “Левски” на два пъти повеждаше след голове на Йовов и Александър Александров, а домакините изравняваха след попадения на Евгени Йорданов и Владислав Златинов от дузпа. След загубата Берое остава на 7-о място с 36 точки и се отдалечи от четвъртата позиция, която може да даде право на участие в евротурнирите. Засега на това място е Локомотив (София) с 41 точки. “Левски” запази второто си място с 51 точки, на пет от лидера Литекс, който обаче довечера посреща Видима-Раковски.

Двубоят бе интересен, с много атаки, но и с много грешни съдийски отсъждания и действия на двамата вратари Теодор Скорчев и Пламен Илиев. Гостите от София започнаха без Дембеле и Тасевски. Голмайсторът остана извън групата, а македонецът се появи в края на двубоя. В защита на мястото на наказания Веселин Минев като ляв бек игра Сержиньо Грийн. В атака бе Исмаил Иса, подпомаган от Йовов, Александър Александров и Даниел Младенов.

Още в 6-ата минута “Левски” поведе с 1:0. Христо Йовов се пребори с Петър Костадинов в центъра на терена, пробяга над 35 метра, стигна до границата на наказателното поле, откъдето прати топката в долния ляв ъгъл на вратаря Скорчев. Вината за попадението бе на халфовата линия на домакините и на защитниците, тъй като никой не посрещна Йовов, за да го спре. Вратарят също не се намеси по най-добрия начин, тъй като ударът бе точен, но не толкова силен.

В първите минути на двубоя домакините демонстрираха добра игра по дясното крило, където действаше Тодор Христов. Вляво в отбраната на “сините” бе Сержиньо Грийн, който не се чувстваше добре и играчът на старозагорци няколко пъти го преодоля без проблеми.

В 13-ата минута бе едно от най-спорните положения в двубоя, при което съдията Таско Тасков ощети домакините от Берое. Тодор Христов напредна отляво към наказателното поле но “Левски”, вратарят Пламен Илиев го фаулира точно на границата на полето, след това обаче топката продължи към Стефан Велев, който я вкара в опразнената врата. Тасков бе на 2-3 метра и видя, че Велев ще играе с топката, но не даде авантаж, а спря играта и отсъди фаул в полза на Берое. През цялото първо полувреме вратарят на “Левски” Пламен Илиев не игра на ниво, допусна много грешки и почти всеки удар към него бе заплаха за попадение. В 21-ата минута младият страж не се разбра с Милиев, но домакините не се възползваха. До края на полувремето защитата на Берое се справи и не позволи на Йовов и Даниел Младенов да реализират второ попадение. Мач №200 в “А” група изигра бранителят на домакините Александър Томаш.

През втората част грешките на вратарите Скорчев и Пламен Илиев продължиха. В 49-ата минута Иса пропусна от чисто положение, след като не успя да засече центриране отдясно на Александър Александров. В 50-ата минута Берое изравни за 1:1. Попадението дойде след груба грешка на вратаря на “сините” Пламен Илиев. Домакините организираха атака отдясно, Тодор Христов центрира и топката бе много лека, Пламен Илиев не успя да я улови, изпусна я зад себе си, падна на земята, но Евгени Йорданов вече му я бе взел и само я добута във вратата. В 57-ата минута бе ред на Скорчев да сгреши. Стражът на Берое увисна при центриране, но Александър Александров от воле не намери очертанията на вратата.

В 60-ата минута “Левски” отново излезе напред в резултата. Христо Йовов центрира отляво, Александър Александров с глава от точката за изпълнение на дузпа направи плонж и прати топката във вратата за 2:1. Грешката бе на Станислав Бачев, който не покри футболиста на "Левски". Вратарят Теодор Скорчев също остана на място и закъсня да се хвърли. След попадението Кривия се контузи и бе сменен принудително от Даниел Димов. В 64-ата и 71-ата минути вратарят на “Левски” Пламен Илиев направи две поредни грешки, но и в двата случая домакините не успяха да реализират. Първо Тодор Христов се забави в наказателното поле, а след това Евгени Йорданов падна и поиска дузпа, вместо да намери друго решение на атаката.

В 72-ата минута Мариян Огнянов игра неволно с ръка в наказателното поле на “Левски” и съдията Таско Тасков даде дузпа. Владислав Златинов без проблеми изравни за втори път и направи резултата 2:2. В 83-ата минута Ясен Петров пусна тоталното разочарование Жанвион Матондо, който минута по-късно вкара за крайното 3:2. Крилото засече подаване на Йовов и с глава от малкото наказателно поле прати топката във вратата на Берое./БЛИЦ

Мачът по минути тук

БЕРОЕ - "ЛЕВСКИ" 2:3
0:1 Христо Йовов (6), 1:1 Евгени Йорданов (50), 1:2 Александър Александров (60), 2:2 Владислав Златинов (74-дузпа), 2:3 Жанвион Матондо (84)

beroe.jpg
Берое:
33.Теодор Скорчев, 27.Владислав Ямуков, 23.Александър Томаш, 30.Павел Ковачев, 24.Станислав Бачев, 16.Стефан Велев, 18.Петър Костадинов (46 - Георги Божанов), 88.Петър Димитров (71 - Владислав Златинов), 71.Милен Танев (59 - Симеон Мечев), 21.Тодор Христов, 14.Евгени Йорданов
Резерви: 1.Мартин Теменлиев, 25.Мирослав Енчев, 32.Ромарио Ресенде, 6.Симеон Мечев, 8.Цветан Филипов, 77.Георги Божанов, 19.Владислав Златинов


Levski_.jpg 
"Левски:
23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 55.Йордан Милиев, 5.Иво Иванов, 3.Сержиньо Грийн, 16.Мариян Огнянов (83 - Жанвион Матондо), 45.Владимир Гаджев, 7.Александър Александров (61 - Даниел Димов), 17.Даниел Младенов (78 - Дарко Тасевски), 10.Христо Йовов, 29.Исмаил Иса
Резерви: 85.Кирил Акалски, 4.Стефан Станчев, 11.Марко Видович, 8.Даниел Димов, 6.Жанвион Матондо, 20.Иван Горанов, 22.Дарко Тасевски


Стадион: "Берое", Стара Загора
Съдии: Таско Тасков, Николай Трифонов, Николай Кънчев
Жълти картони: Георги Божанов, Ямуков (Берое); Александър Александров, Пламен Илиев, Владимир Гаджев, Дъстли Мулдер, Сержиньо Грийн ("Левски")