УС на Левски излезе с официално изявление относно сътресенията в клуба през последните дни. "Сините" отговориха подобаващо на Люпко Петрович, който изложи 10 точки, поради които напуска треньорския пост.

Цялото изявление в сайта на Левски:

На публично отправената „молба“ до „ПФК Левски“АД като работодател и заявените от старши треньора на „ПФК Левски“АД г-н Любо Петрович 10 причини, поради които той се отказва от длъжността си, Управителният съвет на дружеството отговаря публично:

Молбата на г-н Петрович, с дата 21.10.2016 г., е получена днес, 24.10.2016 г., в офиса на дружеството, с предложение за прекратяване на договора по „взаимно съгласие“ . Това е еднолично негово решение, което заедно с действията му единствено показва личните му намерения – да напусне скамейката, да уведоми футболистите за своето решение и да го обяви публично пред медиите.

„Водената срещу г-н Петрович медийна кампания“ от първия му ден като треньор е отговорност на личности извън клуба и никой от настоящите длъжностни лица в дружеството не би могъл да носи отговорност за нея. Решението, г-н Петрович да заеме поста на старши треньор, бе прието на заседание на бившия Управителния съвет на „ПФК Левски“ и на него му беше гласувано пълно доверие, както от бившите така и от настоящите собственици и управляващи клуба. По повод всяко породено съмнение, публично оповестявано, клубът винаги категорично е заставал зад треньора, изразявайки писмено своята подкрепа и демонстрирайки пълно доверие.

По решение на членовете на бившия управителен съвет, разговори са водени с няколко треньори, съответстващи на представите им за старши треньор на „ПФК Левски“, сред които по достойнство е избран и назначен г-н Петрович, с което подчертаваме му е гласувано пълно доверие.

Към момента „ПФК Левски“ работи и оперира в рамките на бюджета приет от предишния Управителен съвет. В параметрите на този бюджет се е простирала и водила селекцията на представителния отбор. Желанията на г-н Петрович като старши треньор на „ПФК Левски“ за подсилване на отбора са удовлетворени, доколкото с желаните от него футболисти са водени преговори, които не винаги са довели до положителен резултат в рамките на определения бюджет. Съгласно определените за селекция параметри, бяха осигурени условия за нужната за израстването на футболистите конкуренция, като бяха привлечени футболисти на съответните постове.

Отговорът на тази точка е продължение на т. 3. В допълнение нападателят Илиан Мицански също бе посочен и привлечен по желание на г-н Петрович.

Тази точка от основанията на старши треньора също е продължение на т. 3, а именно финансовите изисквания на посочените от г-н Петрович футболисти бяха далеч над заложените в бюджета параметри, но с всеки от тях са водени дълги преговори.

Г-н Петрович като дългогодишен свидетел и пряк участник в живота на „Левски“ добре знае, че не само в последните 5 месеца, но и винаги „Левски“ се е стремял да спечели титлата, като е гласувал доверие в привлечените футболисти, правейки ги част от „Левски“. Ние не правим деление между отбор и клуб, те са едно цяло и то се казва „ПФК Левски“. В сметките ни съдийските решения, независимо в ущърб или в полза на клуба, не фигурират. Съдийската бригада за всяка футболна среща се назначава от компетентните за това длъжностни лица в БФС и ние отказваме да оказваме влияние на този избор. Решенията на отделните съдии в игрова обстановка са въпрос на секунди и отговорност на самите тях. Свидетели сме на случаи в частен, държавен и международен план, когато съдийското решение оказва пряко влияние в класирането и макар не винаги да сме доволни от този факт, малко са механизмите за пряко влияние върху това.

Футболистите в „ПФК Левски“ имат индивидуални трудови договори, в които са договорени бонуси за победа и всеки един от тях е получил и ще продължава да получава съобразно договора си всичко договорено заедно с обещаните като поощрение допълнителни възнаграждения – премии.

Клубът е осигурил на своите футболисти договорените условия и в случаите, когато е имало разминаване в очакванията, им са вземани мерки за намиране на решения в полза на футболистите.

Във връзка с отговорността и правата на старши треньора – „ПФК Левски“ благодари за професионализма на г-н Петрович и постигнатите резултати в следствие на положения от него труд и продължава да твърди, че този професионализъм изисква мястото на старши треньора да се заема от него, докато той е такъв.

Стресът е част от „Левски“ и винаги е бил, когато милиони очи са обърнати с очакване към общата цел, е неизбежно да има стрес, но това е част от футбола. Атмосферата я създаваме сами, защото сме едно „семейство“, имаме една цел и живеем в една борба. Старши треньорът е част от създателите на атмосферата, нужна за израстването и оперирането на клуба.

Желаем на г-н Петрович крепко здраве, лично щастие и много професионални успехи!

Управителен съвет на ПФК Левски