Официалният сайт на Левски отбеляза 76-ата годишнина от подвига на бившия футболист на „сините“ Димитър Списаревски, който геройски отдава живота си за България.

На 20 декември 1943 година капитан Списаревски е на смяна в летището в Божурище. Към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета с цел да срине столицата със земята. Срещу тях се изправя едва 36 самолета на родната авиация. За смелия капитан това е първи боен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към един от противниковите бомбардировачи. С непрестанен точен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този самолет, но в ожесточената си битка за по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от британски изтребители. Останал без патрони и с повреден самолет, Списаревски без колебание се насочва във водача на формацията.

Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли. Единственият оцелял от този бомбардировач подофицер иска да се срещне с майката на българският капитан, и в знак на дълбоко уважение към нейния син, и предава всичките си ордени и медали.

Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 година в Добрич. През 1919 с Ньойския мирен договор родният му град е присъединен към Румъния. Патриотичното му семейство отказва да живее под флага на друга държава и се мести в Лом. За кратко живеят и в Белоградчик, а през 1932 заживяват в София. Димитър е футболист на Левски в периода 1933-1935. След това завършва Националният военен университет „Васил Левски" и постъпва като пилот. Обучава се за една година и в Германия.