„Левски“ ще сезира ФИФА заради отказа на БФС да сключи арбитражно споразумение със „сините“ по казуса с решението на Спортно-техническата комисия за отнетите им точки от мачовете с Литекс, заяви Георги Градев пред „Нова Телевизия“.

Според специалиста по спортно право, който представлява „Левски“ в този проблем, с евентуалния си отказ от БФС ще нарушат член 68 от устава на ФИФА, който е задължителен за родната централа и предвижда всички решения да се обжалват пред вътрешен арбитражен съд или този в Лозана.

"Ако има отказ, дори и мълчалив, означава само едно - страх. Това означава, че от БФС са наясно, че решението им ще бъде отменено от всяка една горна инстанция. Футболният съюз би отказал такова споразумение - писмено или мълчаливо - само защото знае, че няма никакъв шанс. Най-простият подход, който „Левски“ може да ползва нататък, е да прати едно писмо до ФИФА, в което да се уведоми, че Футболният съюз нарушава член 68 от устава й, който задължава БФС да осигури обжалване на негови решения," заяви Градев.

"Това обжалване може да е пред независим съд в рамките на федерацията, какъвто БФС има, пред независим съд в рамките на конфедерацията, какъвто в УЕФА няма, и пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Според правилника на БФС, уставът на ФИФА е задължителен за него. Правото е на страната на „Левски“, допълни специалистът по спортно право.

Той твърди, че Спортно-техническата комисия няма юрисдикцията да налага такова наказание на Литекс, а то е само в компетенцията на Дисциплинарната и Апелативната комисия.

"Имаме решение на Апелативната комисия, което затваря казуса "Левски-Литекс". Оттам-нататък не може нито един орган, камо ли Спортно-техническата комисия, да налага санкции на Литекс и съответно не могат да се взимат точки на нито един друг клуб", заяви още Градев.