“Левски” спечели дербито с Литекс с 2:0. Двубоят от 26-ия кръг на “А” група се игра на стадион “Георги Аспарухов” пред погледа на националния ни селекционер Лотар Матеус. Попаденията реализираха Гара Дембеле и Христо Йовов. След успеха “сините” остават на второ място с 60 точки, но съкратиха преднината на Литекс само на 5 точки. Тимът от Ловеч претърпя първо поражение от началото на сезона. Това бе и първата загуба на “оранжевите” в “А” група от месец април 2010 година.

Ясен Петров направи две промени в стартовия състав. Резерви останаха Сержиньо Грийн и Дарко Тасевски. В предни позиции за “сините” започнаха Исмаил Иса отдясно, Жанвион Матондо отляво и Гара Дембеле на върха. В халфовата линия действаха трима – Владимир Гаджев, Христо Йовов и Мариян Огнянов.

Любо Пенев бе заложил на състав без типичен централен нападател. На върха на атаката беше Папа Диуф, подпомаган от Христо Янев. Пенев бе наситил средата на терена с Александър Цветков, който започна на мястото на контузения Том. Георги Миланов, Йеленкович и Дока бяха другите трима полузащитници.

Главният съдия на двубоя – холандецът Петер Винк, допусна няколко грешки, но като цяло се справи със срещата. На моменти реферът показа различен критерии и не даде жълти картони за едни и същи нарушения. Съдийската тройка бе затруднена в два момента, които решиха двубоя. В 66-ата минута страничният рефер вдигна засада и отмени гол на Дембеле. При двата гола на “сините” гостите също претендираха за засади.

Първото полувреме бе слабо, изпълнено с нерви и нарушения, без чисти голови положения. Едва в 19-ата минута Жанвион Матондо отправи първия по-опасен удар към една от двете врати. След това реферът Винк даде набързо четири жълти картона, три за играчи на домакините и един на Христо Янев от Литекс. В 42-ата минута именно Янев отправи най-опасния удар към вратата на “Левски” от пряк свободен удар, но Пламен Илиев отрази. Минута преди края на първото полувреме Дока падна в наказателното поле след съприкосновение с Мулдер и поиска дузпа, но съдията от Холандия не показа бялата точка.

През второто полувреме темпото на игра се повиши, положенията станаха повече, но с това и спорните ситуации. В началните 10 минути от втората половина “Левски” пропусна две много добри положения. Йордан Милиев с глава можеше да открие в 51-ата минута, но Виничиус спаси, а малко по-късно и Матондо шутира неточно от точката на дузпата.

В 66-ата минута бе първото спорно положение в двубоя. След удар на Гаджев от над 25 метра топката се отби в гредата и се върна в Дембеле, който я прати във вратата. Страничният съдия обаче маркира засада на Гара. При повторенията се вижда, че Тасевски е в засада при далечния удар на Гаджев, но той показа, че няма да играе и се прибираше навътре към полето. В ситуацията Гара Дембеле беше покрит от Йеленкович поне с един метър.

В 76-ата минута “Левски” поведе с 1:0 след гол на Дембеле. Това положения отново бе спорно. Сержиньо Грийн изведе Гара Дембеле, в последния момент Бодуров покри нападателя на домакините. Дембеле напредна и с топовен шут прати топката във вратата на Виничиус.

Минута преди края на двубоя Веселин Минев получи втори жълт и съответно червен картон и напусна терена. В 90-ата минута “Левски” довърши съперника и направи резултата 2:0. И при това попадение имаше съмнение за засада. Гара Дембеле изведе Даниел Младенов, като гостите искаха засада на Младенов. При повторенията обаче по-скоро се вижда, че той не е в засада. Нападателят на “сините” напредна, излъга Виничиус и подаде на останалия сам срещу вратата Христо Йовов, който оформи крайното 2:0.

Мачът по минути тук

"ЛЕВСКИ" - ЛИТЕКС 2:0
1:0 Гара Дембеле (76), 2:0 Христо Йовов (90)

lev.jpg
"Левски":
 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер (46 - Сержиньо Грийн), 5.Иво Иванов, 55.Йордан Милиев, 14.Веселин Минев, 45.Владимир Гаджев, 16.Мариян Огнянов, 10.Христо Йовов, 6.Жанвион Матондо (72 - Даниел Младенов), 9.Гара Дембеле, 29.Исмаил Иса (58 - Дарко Тасевски)
Резерви: 12. Митрев 3. Грийн 4. Станчев 7. Александров 8. Димов 17. Младенов 22. Тасевски


lit.jpg
Литекс:
 31.Виничиус Баривиейра, 3.Петър Занев, 33.Николай Бодуров, 22.Пламен Николов, 4.Джамал Берберович, 17.Георги Миланов, 23.Небойша Йеленкович, 7.Христо Янев, 21.Александър Цветков (80 - Деян Джерманович), 11.Папа Диуф, 15.Дока
Резерви: 1.Урош Голубович, 2.Александър Барт, 5.Михаил Венков, 9.Светослав Тодоров, 14.Деян Джерманович, 19.Румен Руменов, 27.Момчил Цветанов



Стадион: “Георги Аспарухов”
Съдия: Петер Винк (Холандия)
Жълти картони: Дъстли Мулдер, Веселин Минев, Мариян Огнянов ("Левски"); Христо Янев, Дока (Литекс)
Червен картон: Веселин Минев (89-"Левски")