Литекс победи с 2:0 Нефтохимик в мач от 14-ия кръг на "А" група, състоял се на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен, където "шейховете" домакинстват. Петият пореден успех на "оранжевите" в първенството дойде след автогол на Христо Лемперов в 42-ата минута и попадение на Юрген Джазула в 79-ата.

Победата на Литекс обаче не дойде никак лесно. "Шейховете", за които дебют днес записа новият треньор Атанас Атанасов-Орела, успешно противодействаха на лидера и само могат да съжаляват, че не поднесоха изненадата и не стигнаха поне до точката. Бургазлии имаха своите шансове, но така и не успяха да накажат стража на ловчанлии Евгени Александров. Бургазлии направиха поне 4-5 фрапантни пропуска, а веднъж и гредата спаси лидера в "А" група.

След победата Литекс събра 31 точки и поне временно се откъсна на върха, чакайки издънка на Лудогорец. Шампионите имат 28 точки, а от 18:00 часа днес приемат Любимец, на когото имат да мъстят, след като новакът сензационно ги победи на старта с 1:0.

През първото полувреме на мача в Сливен играта беше равностойна. Аутсайдерът Нефтохимик противодействаше успешно на представящия се отлично напоследък тим на Златомир Загорчич. Първото по-сериозно положение беше пред вратата на гостите от Ловеч. В 15-ата минута Петър Димитров стреля, но Евгени Александров майсторски спаси, избивайки в корнер. След изпълнението му се получи разбъркване в наказателното поле на Литекс, а "шейховете" претендираха за игра с ръка на играч в оранжево. Претенциите им обаче не бяха уважени и главният рефер Ангел Баялцалиев остави играта да продължи.

В 24-ата минута избраниците на Орела имаха нова отлична възможност за откриване на резултата. Капитанът Коста Янев отне топката в средата на терена от Юрген Джазула, напредна, видя добре включилият се Петър Димитров, но пасът се оказа малко дълъг и Александров успя да изпревари играча на Нефтохимик и да улови.

В 33-ата дойде и най-чистото положение до този момент за Литекс. Опитният Петър Златинов получи добре от ляво в наказателното поле, върна назад към точката на дузпата, където бе Мирослав Манолов, който обаче би право в ръцете на Петър Денчев.

Нулевото равенство се запази до 42-ата минута, когато "оранжевите" поведоха. В грешни за Нефтохимик се превърна Христо Лемперов, който в опита си да изчисти центрираната от Мирослав Манолов топка я изпрати по куриозен начин в собствената си врата, въпреки че край себе си нямаше играч на Литекс, който да го притиска или да му пречи - 0:1.

Само 2 минути след това Емануил Манев нахлу в наказателното поле на Литекс, стреля, но се получи рикошет, след което обаче топката стигна до Живко Петков, който също шутира, а притичалият капитан на Литекс Илия Миланов успя да изчисти пред голлинията, съхранявайки крехкия аванс на "оранжевите".

И през втората част играта продължи да е равностойна. В 60-ата минута домакините можеха да изравнят, когато центриране на Лемперов отдясно и почти от аутлинията прехвърли Александров, но за късмет на стража на гостите топката се отби в дясната греда и се върна към терена, където бе овладяна от защитник на Литекс и опасността отмина.

В 79-ата минута "оранжевите" удвоиха преднината си. Момчил Цветанов подаде към влезлия като резерва Джордан, колумбиецът комбинира с Юрген Джазула, който се разписа от границата на наказателното поле за крайното 0:2.

Мачът по минути - ТУК!

НЕФТОХИМИК - ЛИТЕКС 0:2

0:1 Христо Лемперов (42-автогол), 0:2 Юрген Джазула (79)

logo_neftohimik.jpg
НЕФТОХИМИК: 12.Петър Денчев, 7.Христо Лемперов, 20.Юри Иванов, 74.Петър Патев, 81.Ивелин Янев, 22.Цветелин Цонков, 21.Коста Янев (к), 8.Стамен Ангелов, 77.Емануил Манев (46-18.Деян Христов), 11.Живко Петков (88-19.Михаел Орачев), 88.Петър Димитров (65-9.Васил Калоянов)
Резерви: 86.Пламен Колев, 10.Галин Димов, 19.Михаел Орачев, 99.Евт. Димитров, 27.Енчев, 18.Деян Христов, 9.Васил Калоянов
Треньор: Атанас Атанасов
 

lit.jpg
ЛИТЕКС: 30.Евгени Александров, 3.Антон Недялков, 4.Васил Божиков, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов (к), 77.Момчил Цветанов, 6.Симеон Славчев, 10.Юрген Джазула, 24.Петър Златинов (63-21.Александър Цветков), 11.Мирослав Манолов (59-9.Джордан), 14.Армандо Ваюши (82-7.Ванжер)
Резерви: 12.Боян Пейков, 2.Кирил Динчев, 21.Александър Цветков, 19.Румен Руменов, 7.Ванжер, 9.Джордан, 99.Кирил Десподов
Треньор: Златомир Загорчич


Сливен, стадион "Хаджи Димитър"
Съдия: Ангел Баялцалиев
Жълти картони: Коста Янев (Нефтохимик); Симеон Славчев (Литекс)

Първият мач през сезона: Литекс - Нефтохимик 4:1

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ