Литекс победи с 2:1 Берое и спечели Суперкупата на България за пръв път в историята си. "Оранжевите" никога не бяха грабвали трофея, след като загубиха предишните си четири спора за него.

Шампионите обърнаха от 0:1 до 2:1 Берое пред обидно малко зрители - 1500, на Националния стадион "Васил Левски". Джемал Берберович си отбеляза автогол в 4-ата минута, Александър Барт изравни в 17-ата, а победата на "оранжевите" донесе Уилфред Нифлор с попадение в 100-ата минута

Избраниците на Илиан Илиев започнаха отлично срещата. В 4-ата минута Тодор Христов стигна топката до аутлинията, върна я в наказателното поле на "оранжевите", където Джемал Берберович я засече и я прати неспасяемо в мрежата на Урош Голубович - 0:1.

В 17-ата минута Литекс стигна до изравнителен гол. След центриране от пряк свободен удар на Христо Янев, Том продължи с глава към Александър Барт, който бе оставен непокрит и от близо не остави шанс на Теодор Скорчев - 1:1. При центрирането централният бранител на "оранжевите" бе в засада, която асистентът Никола Ангелов не маркира.

В 29-ата Скорчев улови топката след далечен шут на Христо Янев. В 40-ата Слави Жеков напредна няколко метра необезпокояван от защитата и центрира в наказателното поле от дясно, където Влади Златинов засече от трудна позиция с глава, но топката мина над вратата на Литекс.

В последната минута на първата част Александър Томаш изведе в дълбочина Петър Димитров от дясно, който стреля, но удара му бе блокиран от бранител и топката излезе в корнер. След изпълнението на Жеков не се случи нищо опасно. В третата минута от даденото от Стефан Спасов двуминутно продължение "оранжевите" пропуснаха да поведат. След корнер, изпълнен от Христо Янев, последва карамбол в наказателното поле пред Скорчев. В крайна сметка защитник на Берое се справи и изчисти в нов ъглов удар, но с това дойде и последният съдийски сигнал на първото полувреме.

На почивката и двамата старши-треньори не направиха промени в стартовите си състави. В 47-ата минута Слави Жеков стреля от границата на наказателното поле, но топката премина над вратата на Литекс. Три минути по-късно центрирана топка на ъгъла на наказателното поле на "оранжевите", Петър Димитров се пребори за нея и стреля без подготовка, но след шпагат на защитник на Литекс топката бе избита в корнер. След изпълнението му вратата на Голубович обаче не бе застрашена.

В 56-ата минута Том напредна от дясно по атаката на Литекс и центрира отлично за Нифлор в наказателното поле, но Теодор Скорчев боксира, след което топката срещна ръката на френския нападател и от нея излезе в аут. Главният съдия Стефан Спасов показа жълт картон на Нифлор.

След това Веселин Пенев проби от ляво, след което намери Владислав Златинов в наказателното поле на Литекс. Нападателя чукна към Слави Жеков, който с едно докосване изведе на отлична позиция Петър Димитров, но последният не успя да засече добре топката и ударът му с външен фалц премина покрай вратата.

Последва удар от 30-ина метра на Александър Барт, но Скорчев внимаваше и улови топката. След това и Петър Занев стреля от дистанция, но вратарят на Берое отново бе на мястото си.

В 82-ата минута Петър Димитров бе изпуснат от защитата на Литекс, стреля, но Голубович улови топката. След това Нифлор шутира от 25 метра, но отново стражът на старозагорци бе на мястото си и улови топката.

В 84-ата Светослав Тодоров бе изпуснат на добра позиция и стреля от ъгъла на наказателното поле в долния ляв на вратата, пазена от Скорчев, но за пореден път стражът се намеси отлично.

Беройци веднага отговориха с отична възможност за гол. Владислав Златинов намери в наказателното поле Петър Димитров, който се засуети и не успя да преодолее Голубович, а Ивайло Петков успя да изчисти в корнер. След изпълнението му защитата в оранжево се справи. Така след 90 минути двата отбора не успяха да излъчат победител, завършвайки в рамките на 4 дни за втори път при резултата 1:1 и спорът за Суперкупата трябваше да се реши след продължения.

Във втората минута на първото продължение Христо Янев намери отлично Нифлор в наказателното поле, нападателят отправи изстрел от близка дистанция, но Скорчев отново е герой за Берое и спаси. Секунди по-късно, след изпълнение на ъглов удар, Светослав Тодоров бе оставен непокрит и от 6 метра стреля към вратата, но за пореден път последна преграда пред гола бе Теодор Скорчев, който този път изби от голлинията.

В 100-ата минута Том за пореден път проби от дясно, след което центрира в наказателното поле на Берое, където отново непокрит бе Нифлор, след като първо Тодор Тодоров пробва да изчисти с глава топката в корнер, след това Скорчев се размина с нея и тя попадна на крака на френския нападател, който от близко разстояние се разписа - 2:1 за Литекс.

Две минути след попадението на "оранжевите" техничен удар на Диан Генчев бе спасен от Голубович. И Веселин Пенев обстрелва сръбския страж, но неуспешно.

До нов гол така и не се стигна, а Литекс запази преднината си от 2:1 до последния съдийски сигнал и успя да спечели Суперкупата на България. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК


ВСИЧКИ ФИНАЛИ ЗА СУПЕРКУПАТА НА БЪЛГАРИЯ:
1989 г., Черноморец - ЦСКА 0:1
2004 г., ЛОКО (Пд) - Литекс 1:0
2005 г., ЛЕВСКИ - ЦСКА 1:1 (3:1 след дузпи)
2006 г., Левски - ЦСКА 0:0 (0:3 след дузпи)
2007 г., ЛЕВСКИ - Литекс 2:1 след продължения (1:1 в редовното време)
2008 г., ЦСКА - Литекс 1:0
2009 г., ЛЕВСКИ - Литекс 1:0
2010 г., ЛИТЕКС - Берое 2:1 след продължения (1:1 в редовното време)

ПО БРОЙ СУПЕРКУПИ:
3 - ЦСКА, Левски
1 - Локо (Пд), Литекс

ЛИТЕКС - БЕРОЕ 2:1 след прод. (1:1 в ред. време)
0:1 Джемал Берберович (4-автогол), 1:1 Александър Барт (17), 2:1 Уилфред Нифлор (100)

litex.jpg
ЛИТЕКС:
1.Урош Голубович, 4.Джемал Берберович, 2.Александър Барт, 3.Петър Занев, 6.Ивайло Петков, 23.Небойша Йеленкович, 7.Христо Янев (108-22.Пламен Николов), 8.Том, 10.Сандриньо (57-17.Георги Миланов), 27.Момчил Цветанов (57-9.Светослав Тодоров), 19.Уилфред Нифлор
Резерви: 30.Евгени Александров, 22.Пламен Николов, 33.Николай Бодуров, 17.Георги Миланов, 18.Илия Миланов, 9.Светослав Тодоров, 11.Флорин Брату
Треньор: Петко Петков

beroe.jpg
БЕРОЕ
: 33.Теодор Скорчев, 23.Александър Томаш, 3.Тодор Тодоров, 24.Станислав Бачев, 28.Веселин Пенев, 16.Стефан Велев, 18.Петър Костадинов (71-10.Диан Генчев), 88.Петър Димитров (89-77.Георги Божанов), 7.Слави Жеков, 21.Тодор Христов, 19.Владислав Златинов (101-14.Евгени Йорданов)
Резерви: 1.Пламен Петров, 77.Георги Божанов, 25.Мирослав Енчев, 6.Симеон Минчев, 10.Диан Генчев, 11.Стойчо Младенов, 14.Евгени Йорданов
Треньор: Илиан Илиев

София, ст. "Васил Левски"
Съдия: Стефан Спасов
Жълти картони: Петър Занев, Небойша Йеленкович, Уилфред Нифлор, Джемал Берберович (Литекс); Петър Димитров, Слави Жеков, Диан Генчев (Берое)