Литекс победи с 1:0 Локомотив (Пловдив) в дербито на 19-ия кръг на “А” група. Двубоят в Ловеч се игра на високо темпо, играчите създадоха много голови положения, а агитката на гостите от Пловдив създаде познатата добра атмосфера. Единственото попадение реализира резервата Деян Джерманович в 84-ата минута. След трите точки Литекс остава на върха с 49 точки и вече води на втория “Левски” с 11. “Сините” обаче ще прибавят три точки след очакваната служебна победа над Калиакра и така на практика изоставането им от ловчанлии е 8 точки. Локомотив (Пловдив) остава на 5-а позиция с 33 точки и ще продължи борбата си с Локо (София) и ЦСКА за евротурнирите.

Литекс записа 14-а поредна победа, от тях 12 поредни успеха в първенството и 2 за Купата на България. Ловешкият тим сгреши за последно на 18 септември миналата година - 0:0 с Черноморец.

Локомотив (Пловдив) може да съжалява за загубените точки. “Черно-белите” заслужаваха поне равенство, след като през второто полувреме изпуснаха уникални положение. В 74-ата и 75-ата минути Данчо Тодоров, Раймонди (на празна врата) и Христо Златински не успяха да превземат вратата на “оранжевите”.

Двубоят започна с лек натиск на домакините от Ловеч. В 12-ата минута Христо Янев направи първия голям пропуск в двубоя. Берберович напредна добре по дясното крило, подаде на Янев, който от границата на малкото наказателно поле подцени ситуацията и прати топката над вратата. Седем минути след това Данчо Тодоров повтори ситуацията, но от другата страна на полето. Халфът намери Здравко Лазаров в полето на домакините, но Николай Бодуров се намеси. В 22-ата минута вратарят на Локомотив Флориан Лучини спаси по акробатичен начин хубав изстрел на Георги Миланов от границата на наказателното поле.

В 27-ата минута защитникът на Литекс Петър Занев получи контузия, но доигра полувремето. Все пак бранителят бе сменен в началото на втората част, за да бъде запазен за предстоящата квалификация с Швейцария. В 33-ата минута защитник на Литекс изчисти секунди преди Здравко Лазаров да стигне до топката. Пет минути след това Том центрира в наказателното поле, в последния момент Юнес Бенжелюн изчисти от главата на нападател на Локомотив.

Второто полувреме бе много добро, на високо темпо и зарадва феновете на трибуните в Ловеч. Атаките се редяха и пред двете врати, които обаче с лека ръка бяха пропускани от футболистите. В 56-ата минута Здравко Лазаров нахлу отляво в наказателното поле, но си поведе дълго топката и Пламен Николов го парира. Три минути след това Юнес Бенжелюн изчисти от голлинията на Локомотив. След 70-ата минута головите ситуации станаха още по-опасни. Данчо Тодоров бе първият, който пропусна. Той проби отдясно, влезе в наказателното поле, но би в аут покрай плонжа на излезлия вратар на Литекс.

В 74-ата минута бе ред на Том да проиграе положение. Той получи хубав пас в наказателното поле, но стреля право в ръцете на Лучини. В следващата минута играчите на пловдивския тим имаха три шанса да отбележат, но не успяха. Първо Данчо Тодоров би към вратата, топката се отскочи и стигна до Раймонди, който от воле от границата на малкото наказателно поле я прати в горната греда. Топката се върна в Христо Златински, който с нов шут пробва да реализира, но отново не намери очертанията.

След пропуските на Локомотив домакините стигнаха до нелогичен гол. В 85-ата минута Том развинти за пореден път Бенжелюн по десния фланг на нападението, пусна пас към оставения непокрит Джерманович, който прати топката във вратата за 1:0./БЛИЦ

Мачът по минути тук


ЛИТЕКС - ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) 1:0
1:0 Деян Джерманович (85)


litex.jpg Литекс: 31.Виничиус Баривиейра, 4.Джемал Берберович, 22.Пламен Николов, 33.Николай Бодуров, 3.Петър Занев (56 - Михаил Венков), 23.Небойша Йеленкович, 27.Момчил Цветанов (61 - Деян Джерманович), 7.Христо Янев, 8.Том, 11.Папе Диуф, 17.Георги Миланов (74 - Светослав Тодоров)
Резерви: 30.Евгени Александров, 5.Михаил Венков, 9.Светослав Тодоров, 14.Деян Джерманович, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов, 19.Румен Руменов

loko_plovdiv_1.JPGЛокомотив (Пловдив): 33.Флориан Лучини, 2.Джереми Родригес, 5.Юнес Бенжелюн, 7.Йордан Тодоров (87 - Драги Коцев), 10.Сержиньо, 16.Христо Златински, 24.Самир Бенжелюн, 44.Любомир Витанов (57 - Николас Раймонди), 55.Мартин Кавдански, 77.Здравко Лазаров, 80.Габор Ерош
Резерви: 28.Тодор Тодоров, 6.Пламен Крачунов, 22.Дюран, 29.Драги Коцев, 88.Патрик Огунсото, 9.Дани Кики, 99.Николас Раймонди

Градски стадион в Ловеч
Съдии: Антон Генов, Николай Ангелов и Венцислав Гаврилов
Жълти картони: Небойша Йеленкович (Литекс); Любомир Витанов, Сержиньо, Габор Ерош (Локомотив Пловдив)