Стадионът е в много по-лошо състояние, отколкото беше преди. Това е мнението на хората в Дунав (Русе) за съоръжението, на което отборът провежда домакинските си мачове в Първа лига, както и тези, които игра в европейските клубни турнири.

Само 4 месеца след ремонта за един милион лева, мечтаният от феновете собствен стадион на клуба, на който те да могат да се наслаждават на мачовете на отбора си и да подкрепят своите любимци, е в окаяно състояние. "Дано само не вали много дъжд, защото няма да може дори да се стъпва по тревата", констатират състезателите от представителния състав на русенци.

Въпросът е кой носи реалната вина за настоящото състояние на игрището?

Дунав изигра първия си мач на обновеното съоръжение на 28.04 тази година. Тогава всичко изглеждаше чудесно. Сега обаче определено не е така! Общината в Русе обвинява изпълнителите за състоянието на съоръжението.

Направен ли е наистина теренът в Русе "изцяло погрешно"? Или пък става дума за лоша поддръжка на игрището и то е изградено надеждно? Представителя на фирмата, която ремонтира съоръжението - Христо Станков, отговори на тези въпроси пред „Топспорт“:

- Г-н Станков, конкретно по темата - кой е виновен за състоянието на терена на градския стадион в Русе? Вашата фирма, общината или някой друг?
- Видях вече много мнения по темата. Всички те са едностранни, но не личат познания по въпроса. Никой не стига до естеството на ситуацията и как тя може да бъде разрешена. Просто се хвърля вина. Това не е правилният път. Добре е, че все пак се търси и другата страна по въпроса. Няма как нашата фирма да е виновна за случващото се, поради простата причина, че става дума не за некачествено изпълнение на проекта, а за неправилна поддръжка на съоръжението.

- От общината вече констатираха пред няколко медии, че изпълняват стриктно указанията за експлоатация на игрището. Как е възможно да знаете дали всъщност е така или не? Нито Вие можете да видите как се съхранява, използва и поддържа настилката, нито пък ние - средствата за масова информация.
- Знам го, защото има само няколко компании, които могат коректно да поддържат терена. Една от тях сме ние, разбира се. Никоя друга не е била използвана за целта. А е ясно, че общината не разполага с необходимите машини и съоръжения, за да съхрани подобаващо терена. Тоест, няма две мнения по въпроса на какво се дължи настоящият ефект и състояние на тревата. Разберете, това е нещо живо. Тревата има нужда от изключително много, а също и много специфични грижи. Не може да се третира така, сякаш е даденост и сама трябва да съществува, без да бъдат полагани усилия за опазването й в добро състояние.

- Твърдите, че това се е случило в Русе?
- Ние предоставихме и допълнително количество настилка, за да може тя да се използва, ако ситуацията не се развие според очакванията. Дори не съм сигурен дали тази настилка е била запазена, камо ли пък да е използвана.

- Защо при появата на дефектите от общината не са се обърнали лично към Вас и компанията Ви? В договора за изпълнение сте посочили 7-годишен гаранционен срок.
- И аз това се питам. Можехме да решим всичко за дни. Но не, трябваше да се звъни в министерството и да се прави цирк по медиите... При положение, че всичко е в гаранция.

- С други думи - процесът е обратим?
-  Напълно.

- За колко време можете да отстраните появилите се дефекти?
- Две седмици. Най-много. Няма нищо сложно в това. Но само когато човек знае какво прави...

- Да се върнем на въпроса - защо от нов, лъскав терен, игрището заприлича на селско такова? И то не особено добре обгрижвано?
- Точно заради това. Липса на всякакви адекватни грижи. А всичко е посочено и ясно - как се прави, през какъв период от време и т.н. Защо, питам ви, нямаше проблем в първите месеци? Ако е налично неправилно изпълнение, то ще проличи преди да изминат първите 2-3 месеца. В края на април Дунав изигра първия си мач на новия терен. Играха там и в Европа. Защо чак сега са оплакванията? Заради неправилната експлоатация.

- В едно друго свое интервю казвате, че фактът, че отборът играе, но и тренира на един и същи стадион, също влошава състоянието на настилката.
- Да. В много от другите клубове са налични тренировъчни терени, знаете, на които футболистите се готвят за мачовете си. Но в никакъв случай не упреквам отбора за случващото се. При правилна поддръжка, тренировъчният процес не би могъл да усложни до толкова сериозна степен положението.

- Ще Ви потърсят ли от общината? Ще се разреши ли този проблем, преди всъщност да е надхвърлил реалните си параметри?
- Те си знаят и тяхно е крайното решение. Ако искат - ние сме на разположение. Ние сме длъжни да бъдем на разположение, според договора и дадените гаранции.

- Ако това не се случи? Кой ще плаща? Кой ще трябва да възстанови средствата, дадени от държавата за нещо, което в момента изглежда като средностатистическа нива?
- От общината не показаха и капка уважение към направеното вложение. Към отпуснатите от министерството средства. Ако някой трябва да ги възстанови, то това със сигурност не сме ние. Разберете - проблем нямаше да има, ако бяха следвани процедурите и изискванията. Или ако просто някой ни беше потърсил, вместо да звъни по медиите. Но не - те показват как мрежата излиза от чима, как има локви и т.н. За да излезе мрежата от чима, значи е той е бил изваден из основи. Всичко се подменя и подлежи на корекция. Не е необходимо задължително да се посочи някого с пръст, при положение, че всичко може да бъде оправено за две седмици. Ако не и за по-кратък период от време.