ЦСКА и Славия излизат във финал за Купата на България. Двубоят е от 19:00 часа на Националния стадион “Васил Левски”. За последно “белите” играха на финал през 1996 година, когато спечелиха трофея. Под ръководството на легендарния Стоян Коцев Славия победи “Левски” с 4:0 служебно, след като президентът на “сините” Томас Лафчис извади футболистите от терена при резултата 1:0 за тима от “Овча купел”. Същата година Славия спечели и шампионската титла, като това са последните два трофея в клубната витрина.

БЛИЦ припомня на своите читатели кои футболисти станаха шампиони и взеха Купата през 96-а. Част от тях в момента са треньори, други развиват частен бизнес, а трети са безработни или се отдават на почивка. Сред “белите” шампиони се открояват ловджии, бизнесмени в Китай, търговци на обувки, теракота и цимент.

Отборът на Славия, който спечели титлата и купата на България през 1996 година:

Стоян КОЦЕВ (треньор на отбора) - Кано извежда Славия до шампионската титла през 1996 година след 53-годишно прекъсване. Един от легендарните родни треньори на България, водил и младежкия национален отбор. За последно Стоян Коцев беше треньор на родния си Балкан (Ботевград) в Западната “Б” група, където отново доказа класа в професията си. Преди известно време коварна болест събори за известно време Кано, но сега е жив и здрав и се е отдал на почивка.

Здравко ЗДРАВКОВ (вратар) - играе във всичките 30 мача на Славия през сезона. Обявен за най-добър вратар на първенството през сезон 1995/96. Бивш национал, участник на световното първенство през 1998 година и Европейското през 2004-а. В момента работи в Славия, където тренира и синът му.

Стойчо ДРАГОВ (вратар) – влиза като резерва само в 3 мача през сезона. Втори вратар след Здравко Здравков. В момента Драгов е помощник треньор в щаба на Илиан Илиев в Берое

Владимир ИВАНОВ – Фугата (защитник) - играе в 28 мача през шампионския сезон. Бивш национал и участник на европейското първенство през 2004 година. За последно игра в Локо (Пловдив), а в момента е шеф на ДЮШ на Славия.

Стоян АЦАРОВ (защитник) – основен бранител в схемата на Стоян Коцев. Играе в 23 мача по пътя към титлата. В момента Ацаров има бизнес в Китай, където е заедно със съпругата си.

Стефан КОЛЕВ (защитник) – капитан на отбора, играе в 27 мача. Известен с прякора си д-р Менгеле заради твърдата и безкомпромисна игра. Стефан Колев става шампион с 4 различни отбора – ЦСКА, Левски, Славия и два пъти с Литекс. Беше треньор на Спортист (Своге), а е сега е начело на юношите на “Левски Раковски”.

Кирил КАЧАМАНОВ (защитник) – също един от основните защитници на Славия през шампионския сезон. Играе в 23 срещи. Бивш треньор на Славия, Пирин 1922, юношеския национален отбор. Работил в селекционния съвет на ЦСКА и към БФС. Има частна фирма за теракот.

Лъчезар ДАФКОВ (защитник) – играе в Славия през есента на 1995 година, а през пролетта е продаден на Миньор (Перник). Той е един от малкото, които продължи да играе доста дълго време на професионално ниво. Дафков за последно защитаваше екипа на Пирин (Благоевград).

Михаил ЗАХАРИЕВ (защитник) – изиграва 7 двубоя през сезона. Резерва в състава на “белите”. В момента треньор в школата на “Левски”.

Иван ПАСКОВ (защитник) – играе само в 1 мач през есента на 1995 година. През пролетта е даден на Дунав (Русе). Известен с прякора си Прасковата. Става шампион и с Локо (Пловдив) през 2004 година. За последно Пасков игра в Локо (София).

Мариус УРУКОВ (защитник) – има 28 мача и 4 гола в шампионския сезон. Става шампион и с ЦСКА през 1990 година. За последно играе в Септември. В момента има частна фирма за транспорт и цимент.

Диян АНГЕЛОВ (халф) – изиграва 24 мача и вкарва 1 гол през сезона. Един от основните халфове на Кано Коцев през годината. Бивш помощник треньор в Славия. В момента е начело на детско-юношеската школа на Лудогорец (Разград).

Петър ЦВЕТАНОВ (халф) – играе в 20 мача и бележи 2 гола за “белите”. Преди да играе в Славия, е защитавал цветовете на ЦСКА и Хасково. На “Овча купел” играе от есента на 1995 година до края на сезон 1998/99, когато е продаден в Гърция. Дълги години рита в долните дивизии на южната ни съседка. Слага край на кариерата си през 2006 година и се връща в България. В момента има частна фирма, върти и кафенета в Костинброд.

Николай ПРАМАТАРОВ (халф) – играе за Славия през пролетта на 1996 година. Привлечен е на полусезона от Спартак (Пловдив). През пролетния дял на сезона записва 6 мача и 1 гол. Остава в тима и през есента на 96-а, а през пролетта на 1997 година се връща в Пловдив и заиграва в “Ботев”. След това дълги години играе в долните дивизии на Гърция. В момента на работа в БФС.

Кирил МЕТКОВ (халф) – играе в Славия през пролетта на 1996 година. Записва 7 мача за тима. Притежава отличен дрибъл, много техничен полузащитник. Легенда на Локо (Сф), играл и в ЦСКА, с който става шампион през 1992 година. Контузия слага преждевременно край на кариерата му в Япония. В момента треньор в ДЮШ на Локомотив (София).

Владко ШАЛАМАНОВ (халф) – играе в Славия през есента на 1995 година в 15 мача и бележи 9 гола. През пролетта е продаден на турския Алтай. Връща се в Славия през 1998 и играе до есента на 99-а година. Шампион и с “Левски” през сезон 1992/93. Играе в Португалия до 2004 година. Беше , а сега е помощник треньор в щаба на Георги Иванов в “Левски”.

Александър ПАНТАЛЕЕВ (крило) – играе в 12 мача в шампионския сезон. Известен с прякора си Малката Лейка. Играл още за Миньор, “Левски” (Кюстендил) и Искър (София). Бивш треньор на Балкан (Ботевград), а в момента не се занимава с футбол.

Атанас КИРОВ (крило) - играе в 26 мача и бележи 7 гола през сезона. Основен офанзивен полузащитник в състава воден от Кано Коцев. До миналата година Киров играеше в Стралджа (Карнобат).

Цветозар ДЕРМЕНДЖИЕВ (халф, нападател) – играе за Славия през пролетта на 1996 година, след като през есента е във Велбъжд. Син на легендарния Динко Дерменджиев. За “белите” записва 5 мача и 1 гол. Дерменджиев и преди това е бил на “Овча купел” – през сезон 1990/91 и през есента на 1991 година. За последно играе за Сокол (Марково). В момента работи в САЩ.

Добрин РАГИН (крило) – играе само в 1 мач за Славия през есента на 1995 година, след което преминава в Кремиковци. След това играе в Искър, Хебър и “Ботев” (Ихтиман). В момента работи към Кремиковци.

Антон ДИМИТРОВ (нападател) – Известен с прякора си Пирожката. Изиграва 17 мача и вкарва 1 гол за Славия в шампионския сезон. Дълги години работи като треньор в ДЮШ на ЦСКА, води родените през 1991-а и 1992 година. От повече от една година безработен.

Наско СИРАКОВ (нападател) - изиграва 23 мача и бележи 16 гола през сезона. Основният реализатор на тима, който има основен принос за титлата. През 1997 година за кратко е треньор на Славия, след това помощник треньор в националния отбор в щаба на Христо Бонев на световното първенство през 1998 година във Франция. Дълги години шеф в Левски, бивш директор на националните отбори към БФС.

Димитър ТОТЕВ (нападател) – играе в Славия през пролетта на 1996 година. Записва 8 мача и 1 гол за “белите”, след като пристига от Раковски (Русе). В момента треньор на юноши в Русе.

Гено ДОБРЕВСКИ (нападател) - играе през есента за Славия, като записва 11 мача и вкарва 2 гола. Пристига от Спартак (Пловдив), като преди това е играл дълги години за “Ботев”. През пролетта на 1996 година отново се връща в “Ботев” (Пловдив), играе и в Португалия. В момента има собствен бизнес с обувки. Живее в София, синът му тренира в “Левски”.

Иван ДОБРЕВСКИ (нападател) – играе през есента на 1995 година в 14 мача, в които вкарва 1 гол. През пролетта на 1996 година преминава в “Ботев” заедно с Гено Добревски. В момента е в търговията заедно с брат си.

Ваньо ШИШКОВ (нападател) – играе в Славия през есента на 1995 година в 4 мача, в които вкарва 1 гол. През пролетта на 96-а преминава в Раковски (Русе). След това играе в Добруджа, Есперанс (Тунис), Беласица, Академик, а за последно в Олимпик (Тетевен). Шишков преди известно време играеше за националния отбор на полицията. Работил като пазач. Част от ловната дружинка на старозагорското село Пряпорец./БЛИЦ