Лудогорец приема молдовския шампион Петроклуб в първи мач от плейофния квалификационен кръг на Лига Европа. По невероятно стечение на жребиите и развитието на мачовете „орлите“ през това лято играят само срещу съперници от бившия Съветски съюз.

След като в Шампионската лига разградчани елиминираха Динамо Батуми (Грузия) и Динамо Минск (Беларус), а след това отпаднаха от Карабах (Азербайджан), сега идва ред на още един тим от територията на някогашния СССР.

В историята на европейските участия Лудогорец само още един път е играл срещу съперник от Молдова. Това беше през лятото на 2015 г. във втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Тогава „орлите“ записаха загуби с 0:1 у дома и с 1:2 като гост. Днес тимът от Разград ще атакува първата си победа над молдовски съперник.

Към момента Лудогорец е играл срещу представители на осем различни бивши републики на Съветския съюз. Срещу тях има записана поне по една победа, с изключение на съперници от Молдова. От състезаващите се в Европа някогашни членки на СССР „орлите“ не са срещали представители само на Армения, Естония и Латвия.

Добрата новина за Лудогорец преди днешния мач е завръщането на двамата капитани – Антон Недялков и Якуб Пьотровски. Те пропуснаха победата над Левски с 1:0 през уикенда заради леки здравословни проблеми. Очаква се и двамата на бъдат титуляри, като Недялков ще замени Сон като ляв бек, а полякът ще играе вместо Руан Круз зад нападателя Квадво Дуа.

ЛУДОГОРЕЦ СРЕЩУ СЪПЕРНИЦИ ОТ БИВШИЯ СССР
Черноморец (Одеса, Украйна) 1:1 и 1:0
Милсами (Молдова) 0:1 и 1:2
Жалгирис (Литва) 4:1 и 1:2
Судува (Литва) 2:0 и 0:0
Торпедо (Кутаиси, Грузия) 4:0 и 1:0
ЦСКА (Москва, Русия) 5:1 и 1:1
Динамо (Брест, Беларус) 2:0
Шахтьор (Солигорск, Беларус) 1:0 и 1:0
Жалгирис (Литва) 1:0 и 3:3
Астана (Казахстан) 1:2 и 5:0
Динамо (Батуми, Грузия) 3:1 и 0:1
Динамо (Минск, Беларус) 2:0 и 0:1
Карабах (Азербайджан) 2:1 и 2:7
* На първо място първо е посочен резултатът от домакинската среща, а след това този от гостуването, но не винаги това е поредността на изиграване на мачовете.

PFK Ludogorets 1945 RazgradЛУДОГОРЕЦ – ПЕТРОКУБCS Petrocub Hînceşti

Днес от 21:00 часа по Диема Спорт
Разград, „Хювефарма Арена“
Съдия: Анастасиос Папапетру (Гърция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Лудогорец: Падт, Витри, Куртулуш, Алмейда, Недялков, Нареси, Чочев, Рик, Пьотровски, Кайо Видал, Квадво Дуа
Контузен: Текпетей
Наказани: няма

Петрокуб: Шмаленеа, Борш, Мудрак, С. Платика, Жардан, Дуанла, Цотогой, Лешченко, Демиан, М. Платика, Амброс
Контузени: няма
Наказан: Д. Пушкаш

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025