Лудогорец стартира участието си в Европа с домакински мач срещу Динамо (Батуми) в първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Голямата цел на „орлите“ е попадането в основната фаза на турнира, който през този сезон ще е с нов формат и без познатия групов етап. Всички отбори ще бъдат в една обща група, но ще играят по четири домакинства и четири гостувания срещу различни съперници, които ще бъдат определени чрез жребий на 29 август.

За да стигне до голямата си цел Лудогорец трябва да мине през общо четири квалификационни кръга. Първият съперник е грузинският шампион Динамо (Батуми). Противникът не бива да бъде подценяван, след като местният футбол в последните години е във възход, а националният отбор направи фурор с представянето си на Евро 2024.

Лудогорец в основни линии запази важните си играчи от миналия сезон и добави няколко нови попълнения. Участвалите на Европейското първенство Якуб Пьотровски и Квадво Дуа вече тренират с отбора. Всичко това е сигнал за сериозните намерения на „орлите“ този път да преминат успешно квалификациите.

Динамо (Батуми) е деветият различен съперник от бившия СССР, който се изправя срещу разградчани в Европа. До момента само един от тях е успявал да елиминира българския шампион. Това беше молдовският Милсами през сезон 2015/16. В следващите години Лудогорец се справи в квалификационните кръгове с шест представители на бившия Съветски съюз (две пъти литовския Жалгирис), като един от тях беше представител на Грузия.

През лятото на 2018 г. в плейофния кръг на Лига Европа „орлите“ се справиха с Торпедо (Кутаиси) с общ резултат 5:0 (4:0 у дома и 1:0 като гост). Сега тимът на Георги Дерменджиев трябва да повтори представянето на Лудогорец преди седем години и да запази 100-процентовия си актив срещу грузинци, ако иска да продължи с преследването на голямата си цел.

ЛУДОГОРЕЦ СРЕЩУ СЪПЕРНИЦИ ОТ БИВШИЯ СССР
Черноморец (Одеса, Украйна) 1:1 и 1:0
Милсами (Молдова) 0:1 и 1:2
Жалгирис (Литва) 4:1 и 1:2
Судува (Литва) 2:0 и 0:0
Торпедо (Кутаиси, Грузия) 4:0 и 1:0
Динамо (Брест, Беларус) 2:0
Шахтьор (Солигорск, Беларус) 1:0 и 1:0
Жалгирис (Литва) 1:0 и 3:3
Астана (Казахстан) 1:2 и 5:0
* На първо място първо е посочен резултатът от домакинската среща, а след това този от гостуването, но не винаги това е поредността на изиграване на мачовете.

PFK Ludogorets 1945 RazgradЛУДОГОРЕЦ – ДИНАМО (БАТУМИ)FC Dinamo Batumi

Днес от 21:00 часа по Диема Спорт
Разград, „Хювефарма Арена“
Съдия: Роберт Шрьодер (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Лудогорец: Падт, Витри, Вердон, Алмейда, Недялков, Нареси, Чочев, Текпетей, Пьотровски, Рик Джонатан, Руан
Контузен: Делев
Наказани: няма

Динамо (Батуми): Силва, Мали, Мамучашвили, Кобахидзе, Вандерсон, Алеф Сантос, Гудушаури, Мара, Жеан Виктор, Харабадзе, Гомис
Контузени: няма
Наказани: няма

Баланс: нямат играни мачове помежду си

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024 

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2023

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025