Селекционерът на България Любослав Пенев говори пред медиите преди контролата с Беларус утре. Двубоят на Националния стадион "Васил Левски" е в 17:45 часа. Специалистът призна, че има още върху какво да се работи, но изрази задоволство от създадения колектив. Пенев не се нае с обещания, но увери във всеотдайната работа на екипа по пътя към успеха, а той е класиране за Евро 2016.

"Започваме с отлична нагласа. Първи мач от този цикъл, който е за европейските квалифиакции. Тези два дни минаха добре на базата. Очаквам Добра игра утре срещу стойностен съперник. Тук няма точки, но това не означава, че двубоят не е важен. Малко са срещите преди старта на квалификациите и трябва да подходим много сериозно. Проверката е полезна, нямаше много свободни съперници за тази дата. Но съм доволен от избора. Надявам се на добър мач срещу стойностен съперник на отличен терен. Затова са и тези мачове, за да се види кой как изпълнява това, което му се зададе като указание", започна Любо Пенев.

"Промяната значи да подобрим нещо. Доволен съм, че играем добре, но е нужно да затвърдим нивото, което сме достигнали. Промяната трябва да настъпи там, където не бях доволен от предходния цикъл. А именно лесните жълти картони. Това, че в България се толерират определени отбори и играчи не означава, че е така и в Европа. Това е една от насоките, върху които ще работим. Всеки един трябва да е наясно, че не сме някаква световна сила, за да чакаме помощ от съдиите. Като върнем лентата назад, ще видите, че повечето картони са на състезатели от вътрешното първенство."

"Няма как да обещая класиране, никой в залата не би могъл да го направи. Не мога да кажа и дали ще се класираме. Но това, което зависи от нас, ще бъде направено. Да, поставяме си високи цели - да сме първи или втори, в краен случай най-добър трети. Но за това се изисква много работа. Ние се целим в директното класиране. Групата не е никак лесна, не се заблуждавайте. Италия, Хърватска, скандинавски отбор... Трябва да сме по-спокойни и да работим много. Това искам от тези, които съм извикал и ще извикам занапред. Не трябва се плашим от трудностите."

Пенев обясни, че се и ще се работи усилено не само върху отбелязването на голове, но и върху защитата.

"Работим и ще работим върху това. Не разполагаме с много тренировки, но ние се стремим да вършим задачите, които сме си поставили, на максимум за кратко време. Не само в нападение, но и в защита. В сравнение с други години през миналия цикъл сме допуснали по-малко голове. Анализирали сме, стигнали сме до заключения и знаем какво се изисква от нас.

Уверявам ви, че винаги ще търся футболисти. Гледам всички. Не трябва да се изненадвате, ако видите ново име. Искам да разполагам с алтернативи на постовете. С готови хора, които във всеки един момент да са достойни заместници. За този мач съм извикал тези момчета. Сега са те, за квалификациите могат да бъдат други, а за Европейското нов състав. Дано да се класираме. От мен с изисква да търся футболисти. Може би след няколко години състезатели от младежката формация ще са титуляри при мъжете, а 19-годишните при 21-годишните. Това е нормален процес. Мога да ви уверя, че през изминалия цикъл постигнахме колектив. Имаме ядро, около което трябва да градим."

"Не знам колко хора ще използвам. Утре, по време на мача, ще си покаже. Всички са здрави, тренират нормално. Едни дойдоха по-рано, други по-късно. Положихме усилия да бъдат в оптимално физическо състояние. Надявам се да са готови за сериозен мач", коментира Любо и за контролата.

Пенев изрази задоволство и от трансфера на Станислав Манолев. Както е известно, той ще продължи кариерата си в руския Кубан, където играе капитанът на България Ивелин Попов.

"Хубаво е, че Манолев си намери отбор. Радвам се за него, защото игра година и половина без нормалния ритъм, от който един футболист се нуждае. Нямаш ли такъв, изоставаш от останалите. В началото инерцията те води, но постепенно това губи своята функция. Така ще бъде в по-добра форма за предстоящите мачове", добави Любо.

Програмата на националите по пътя към Евро 2016

Article.jpg