Селекционерът на България Любослав Пенев поиска 6 точки от предстоящите европейски квалификации с Хърватия и Норвегия. Двубоите са на 10 октомври в София и на 13-и в Осло.

Пенев изрази задоволство, че няма играчи със здравословни проблеми. Селекционерът се надява на пълен стадион "Васил Левски" в мача с Хърватия, като така ще бъде утежнено положението на гостите. Пенев се изказа остро по адрес на чужденците в "А" група, които искат да облекат фланелката на България.

"В момента мисля само за първия мач, а и искам да видя как Норвегия ще си изиграе двубоя, за да мога да направя едната ни къса тренировка в неделя преди заминаването. В Осло няма как да се подготвяме тактически. В Норвегия ще направим една стандартна тренировка, защото наблюдават, шпионират. Но важен е и първият мач за физическото натоварване в него", започна Пенев.

"Знаете, аз съм максималист, преследваме винаги най-високата цел и такава е тя срещу тези два съперника. Дали по-убедително или не, ние трябва да спазваме задачите и да показваме характер. Срещу Азербайджан това се случи и спечелихме, макар че малко по-рано трябваше да вземем точките. Ние бяхме по-ощетените там, защото бяхме по-техничните от този съперник", допълни националният селекционер.

"Вчера видях момчетата за първи път, състоянието е добро, нямаме контузени. При Ивелин всичко е наред, излекувало се е момчето. Вчера направихме първата сериозна тренировка, след като се събрахме от полети, автобуси. Можахме да направим една сериозна тренировка, всички са на разположение, после са двуразови. Работим по начертания план и всичко е наред", каза още Пенев.

"Винаги пред мен са трите точки. Аз не съм много фен на равенствата. Ще се върна една година назад, когато направихме много равенства, а бяхме в най-тежката група. И сега е така, затова не е хубаво да мислим за равенство. Сега, ако направим, взимаме точка и я сумираме, но трябва да преследваме победата. Нищо не ме изненада от противниците в първите мачове. Италия е фаворитът в нашата група, логично е да побеждава във всички мачове. Хърватите стигнаха трудно до успех, но го постигнаха и сега ги чакаме", продължи селекционерът на България.

"В никакъв случай не бих се почувствал пренебрегнат, ако стадионът не се напълни. Малко трябва да разграничаваме турнирите, но аз съм сигурен, че всеки ще дойде. При пълен стадион на противника винаги му е трудно. Дали сме силни или слаби, ако стадионът е пълен, на противника ще му е тежко.

Факт е, че не е точно това, което ми се харесва от момчетата. Едни са играли повече, други мъничко, трети един мач играят, друг - не. Каквото такова, затова ги събирам в точното време, вярвам ще са им достатъчни, за да се почувстват добре за тези два мача", допълни Любо Пенев.

"Всеки един чужденец, който дойде в България, може да иска да каже, че му се играе за тима ни. Но аз винаги ще давам привилегия на нашите момчета. Има закони и те трябва да четат и не може чужденец, който ти идва преди три месеца и да иска да играе за България. За клуба може и да е така, но за националния отбор трябва да е тук от пет години без прекъсване", завърши Пенев пресконференцията си.