Националният селекционер Любослав Пенев поздрави футболистите след убедителната победа с 6:0 срещу Малта в световна квалификация. Двубоят се игра на Националния стадион “Васил Левски” на закрити врати. Причината е наказание за проявен расизъм на мача с Дания през есента.

“В никакъв случай победата не дойде лесно, ние си я направихме лесна. Съперникът не беше толкова слаб. Не очаквах толкова голове, но очаквах победа. Съобразявайки се с атмосферните условия, не очаквах такъв изразителен резултат. Хубавото е, че вкарахме бързи голове в двете полувремена. Това е предимство срещу такъв съперник. Всички момчета работиха отлично и резултатът е налице. Веднага започваме подготовка за мача с Дания. Казах на играчите да не си вдигат нослето, това вече е история, ще отчетем хубавата игра, многото голове, но този мач вече е в историята”, заяви Пенев.

На въпрос, тази игра ще стигне ли за успех срещу Дания, треньорът отговори: “Защо да не стигне?! Добра игра, добър мач, това е начинът, това е пътят и стилът, който искам да налагам. Момчетата са го разбрали отдавна и се справят отлично. Да, лека-полека вкарваме други елементи, но това, което показват, трябва да ни радва. Трябва да бъдем оптимисти за този отбор. Когато има по-силен съперник, може да покажеш повече от възможностите. Трябва да имаме настроение, да си вярваме, да играем със самочувствие, с желание. Какъвто и да е резултатът, трябва да излизаме от терена с високо вдигната глава. Не винаги ще може да печелим, ще има и равни и загуби, но когато се получава загуба, искам отборът да се раздаде, да играе така, както може. Пък нека да ни победят.”

Любослав Пенев отново потвърди целта пред националния отбор, минимум бараж за световното първенство. Селекционерът каза същото и през седмицата, по време на подготовката за мача с Малта. Треньорът на Малта Пиетро Гедин заяви: “Струва ми се, че България не осъзнава колко е силна, но ако го разбере, ще стане страшно за техните съперници”. На въпрос, осъзнава ли колко силна е България, Пенев каза: “Аз го осъзнавам и съм ви го казвал отдавна, че този отбор има добри изпълнители, има потенциал. Докъде ще стигнем?! Надявам се поне до световното, или да минем през бараж, тъй като Италия е силен фаворит. Не искам да създам отбор за една година, а да мислим в перспектива. Искам успехи за години напред. Сигурен съм, че това, което е направено до момента, се вижда и трябва да ни радва. В момента ние и Италия сме с най-много точки. Иска ми се да станем първи в групата, но съм и реалист, всичко зависи от развитието и в останалите мачове. Нашият отбор е много по-скромен от този на Италия. Групата не е завършила, тепърва ни предстоят решаващите мачове. Всички са важни, за всички се дават еднакъв брой точки и всеки ще се бори за класиране. Италия гони първо място, Дания, Чехия и България ще спорят евентуално за бараж.”

“Днес получихме само един картон, което също ме радва. Очаквах да има провокации от страна на съдии, на противници, но успяхме да запазим момчетата без картони, което е добре. Не давам инструкции за пазене на силите, интересуват ме тези 90 минути, не може да мислим за мач, който предстои след двубой, който не сме изиграли. Не – стъпка за стъпка, мач за мач. Може да е клише, но това е мисленето, което налагам”, завърши Любослав Пенев./БЛИЦ