Националният селекционер по футбол Любослав Пенев съжалява изключително много, че вече не е треньор на "Ботев" (Пловдив). Заради финансовата криза в клуба се наложи Пенев да си тръгне.

"Раздялата се отрази нега­тивно на българския футбол като цяло, а не толкова на мен персонал­но. Не се разви може би най-амбициозният футболен проект у нас. И аз в случая изобщо не съм толкова важен. Приел съм треньорската съ­дба, която е свързана с промени, възходи и падения", коментира Любо пред "Труд".

"Класата си личи най-вече в раз­делите, нали? Ръководството, феновете, треньорският щаб подходихме професионално и без емоции в новата ситуация. Трябваше да сме идиоти, за да стане по друг начин. Проектът беше амбициозен, моде­рен и реален. Накратко - имаше я геометрията за европейски пробив на отбора.

А при постигане на ре­зултати, нашият футбол щеше да има един много успешен модел. За съжаление обаче в България явно всичко може да се обърне с главата надолу за три дни. Имаше проект - няма проект. Това е. Исках с "Ботев" да влезем в друга орбита, но мисия­та се отлага. Разделяме се като приятели. Аз не дойдох в клуба, за да съм скъпоплатен треньор с цел „стабилизиране на отбора в „А" гру­па"."

"Имаше вариант и да остана, но клубът в новата ситуа­ция не можеше да си позволи трима нови специалисти да работят с та­лантите в школата и в определени периоди с първия тим, докато с моят екип сме на лагери с националния отбор. Предложих дългосрочна програма преди месец и тя беше одобрена от клубните шефове. Днес обаче тя не може да се осъще­стви. И по тази причина не останах. Нещата нямаше да са истински и нямаше да е добре нито за клуба, нито за феновете, нито за мен."

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка