Националният селекционер Любослав Пенев даде пресконференция в Правец преди двубоя с Армения. Втората ни световна квалификация е във вторник (11 септември) от 21:00 часа на Националния стадион “Васил Левски”. В първата ни среща направихме равен 2:2 с Италия, а Армения победи Малта като гост с 1:0.

-Има ли повишено самочувствие след равенството с Италия, може ли това да изиграе лоша шега?
-Аз не забелязвам момчетата да проявяват излишни емоции и да има самочувствие. Винаги обяснявам, че трябва да се играе със самочувствие, но зад него да бъдат отразени техните възможности. И засега се получава перфектно. Те много добре знаят, че в този лагер от 10-11 дни имаме два мача, единият го изиграхме и само можем да съжаляваме за резултата. Добра игра и много положения, загубихме две точки, не спечелихме една. Това вече е история и от два-три дни говорим, че трябва да направим добър мач. Да продължим в тази серия.

-Какво е състоянието на Иван Иванов?
-Направи една тренировка преди час и половина и се чувства много добре. Медицинският екип си е свършил добре работата, не е на сто процента възстановен, но максимална част от контузията е отшумяла. Имаме ден и половина до мача, което е много време за такъв тип контузия.

-Армения е загадка за хората?
-Загадка за тези, които не се интересуват, но не и за нас. Ще заявя много смело, още преди да се бяха паднали в нашата група, Армения ги следих в миналия квалификационен етап. Футболисти, които играят в силни клубове. Това не е отбор, който лесно ще бъде надигран. Трябва мобилизация, тактическа дисциплина и изразходване до края на мача, което направихме преди няколко дни с Италия.

-Очаквания за задължителна победа може ли да натежи върху футболистите?
-Аз никога не казвам задължително трябва да се бие, защото това може да притесни някои от футболистите. Ние се готвим и играем само за победа, но ако не се постигне, е друга история, както се получи преди няколко дни. Но манталитетът, идеите и начинът, по който тренираме, е да побеждаваме съперника. Разбира се, за да искаме да имаме траен резултат, трябва да печелим точки и аз съм сигурен, вярвам в успеха и съм убеден, че ще победим, играейки по същия начин, по същата мобилизация.

-Поласкан ли сте от отзивите след добрия мач с Италия?
-Не съм чел отзивите, нямахме време за това. Хубаво е, че попадаме в полезрението и отзивите трябва да бъдат най-вече за отбора. Да, медалът има и две страни, но съм доволен, надявам се по този път да вървим напред. Изграждаме отбор с по-различни футболисти, нов стил на игра, доволен съм от това, което се получава и се вижда. Сигурен съм, че момчетата могат още и това не е таванът на техните възможности.

-Какво не искате да виждате като повторение от мача с Италия срещу Армения?
-Положителното е ясно, виждат го всички. Треньорският щаб си гледаме работата сериозно и детайлно. Обърнахме вниманието на пропуски и грешки като цяло. Извадихме си необходимите поуки и това трябва да бъде коригирано, ако имаме претенции...Ние сме все още скромен отбор с никакви резултати. Ако имаме претенции да бъдем сериозен отбор, трябва да изчистим грешките, да допускаме много по-малко от противника. Аз съм оптимист, защото онзи ден се показа нагледно какво правим в подготовката и как го прилагаме в мачовете. Това в никакъв случай не е случаен резултат, говоря като работа и изпълнение.

-Какво направихте веднага след мача с Италия?
-Веднага поздравих момчетата и публиката. Винаги съм вярвал в 12-ия играч, не случайно избрахме три домакински мача. Надявам се хората да са с нас и поне да не са по-малко. Момчетата имат нужда от такава подкрепа и мисля, че е редно стадионът да бъде пълен или почти пълен. Играчите се нуждаят от помощта на феновете. Нашите запалянковци са темпераментни, знаят как да подкрепят отбор и това дава импулс във важни моменти.

-Чувате ли се със Стилиян Петров как върви лечението му?
-Аз получавам редовно информация за неговото състояние, а същевременно избягвам в такива моменти да търся контакти, да се натрапвам. Не, не. Когато трябва, съм се чул с него, обяснил съм му някои неща и се радвам, че върви добре. Пожелавам му изключително бързо и сто процентово възстановяване. С най-голямо желание и съчувствие искам това да отшуми и да няма никакви последствия./БЛИЦ