Младежкият национален отбор на България победи Австрия като гост с 2:0 в европейска квалификация в група 10. Следващият ни мач е отново срещу австрийците, но в Ловеч на 15 ноември.

-Г-н Мадански, поздравления за успеха. Очаквахте ли два гола за 8 минути срещу Австрия?
-Никой не е очаквал подобно нещо, но ги съсипахме още в началото. И двата гола се получиха много красиви. Попадението за 2:0 на Росен Колев беше от заучено положение, тренирали сме го десетки пъти.

-Да не се получи типично по български и отборът да не успее да победи Австрия в Ловеч след няколко дни.
-Точно от това ме е страх. Затова до тук с веселбите. Потупах ги по рамото снощи, пиха по една бира и от днес тренировки за мача във вторник. Ако не бием, каква е ползата, че спечелихме вчера. Стига с еуфорията, приземявам момчетата и ги предупредих, че с много лека ръка могат да разсипят постигнатото до момента. Няма какво да се залъгваме, чака ни много по-труден мач с Австрия от този, който играхме вчера.

-Говорихте ли си с колегата Андреас Херцог, който е начело на Австрия?
-Да, видяхме се преди мача. Той е чудесен и много интелигентен човек. Беше оптимист и надъхан, че ще ни победят, но не им се получи. Разви се много злощастно мача за тях, вкарахме им два бързи гола.

-След това обаче се върнахме в нашата половина.
-Така е и от това съм малко недоволен от моите момчета. Все пак обаче прибирането ни в по-задни позиции си има обяснение, разчитахме на контраатаки и пропиляхме още няколко удобни положения. Австрийците имаха само един реален шанс да ни отбележат.

-Присъствието на Любо Пенев помогна ли на момчетата?
-Любо е позитивен човек, страхотна личност. Той тренира с тях, понарита един-двама (смее се), за да ги стресне. Това в рамките на шегата. Ние с Любо се разбираме отлично, работим добре. Той е работил с много голяма част от моите момчета, така че ги познава отлично.

-Влезе ли в съблекалнята преди двубоя, за да ги стимулира?
-Не, няма нужда. Достатъчно е, че беше с нас толкова много дни. Идеята Пенев да пътува беше обмислена помежду ни преди доста време.

-Обадиха ли ви се, за да ви поздравят?
-Борислав Михайлов ми звънна веднага след мача. Много хора ни честитиха. Ама вие пак, стига с тази еуфория, трябва да работим.

-Г-н Мадански, за първи път от няколко години хората като че ли гледат малко по-позитивно на тази младежка формация. Като че ли има бъдеще.
-Аз винаги съм казвал, че в България има добри млади футболисти, но никой не ме слуша. Трябва обаче да се прояви търпение, което нашите треньори нямат. Тези момчета имат качества и съм сигурен, че ще постигнат нещо голямо.

-Колегите ви, които са начело на младежки отбори, използват играчи от Аякс, ПСВ Айндховен и Барселона, а вие от Черноморец (Поморие) и Чавдар (Етрополе). Това притеснява ли ви?
-Вижте, като видя момче, че стои десета резерва в ЦСКА или “Левски” веднага започвам да ръчкам нещата, да отиде в друг клуб, за да играе. Не ме интересува кой къде е, а дали играе редовно. За тези момчета е важна игровата практика, те са на такава възраст, че им трябват мачове. В момента те попиват всичко, което им се предаде като уроци, а седят ли резерви нищо няма да стане.

-Имаме ли шансове за едно от двете първи места в групата?
-Не искам да говоря за сметки, шансове и точки. Моята цел е да продължим да побеждаваме, за да съберем максимален точков актив.

-И срещу Австрия използвахте схема без типичен централен нападател?
-Такъв начин на игра практикувам в този отбор. Стремя се да използвам “леки” и бързи нападатели, които създават повече проблеми на противниковата защита. Искам да избягаме от онова изсипване на топката, когато играем с типичен таран, който е забит на дузпата. Мисля, че засега нещата се получават. Срещу Австрия не можах да използвам Георги Миланов, който е много ключов играч за нас. Той умее да задържа топката в центъра на терена и да я разпределя към крилата и нападателите.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ