Селекционерът на младежкия национален отбор Михаил Мадански за пореден път изрази оптимизма си за бъдещето на футбола у нас. Той гостува в Актуално студио "Дерби", където обясни в детайли ситуацията около отбора му, новите набори, които влизат в него, квалификациите и стратегиите за младите, които разработва БФС.

"Успяхме да направим един добър отбор при младежите, с който всички се съобразяват. Не сме вече онзи тъпан, който всички биеха яко. Но наистина нищо запомнящо се не сме направили като резултат и класиране, затова да не бързаме. До края на квалификациите ни предстоят два тежки мача - с Шотландия и Холандия. В зависимост от развоя на тези срещи, всеки от нашата група може да финишира на първото място. В следващите мачове до края ще залагаме на този отбор, който досега играе. Но всичко минава през победа над Шотландия на 31 май", каза Мадански.

Следващата стъпка в младежкия отбор е да бъде изграден състав от наборите 1992 и 1993. Предстоят лагери за момчетата от тези възрасти. Някои от тях вече бяха повикани за мача с Полша като Тодор Неделев ("Ботев" Пловдив), Антон Карачанаков (ЦСКА), Радослав Кирилов (Киево). От друга страна братята Миланови и Георги Терзиев, които са 1992-а година, и в момента са част от отбора. Мадански обаче смята, че Георги Миланов най-вероятно ще бъде част от мъжкия национален отбор на България, а не от младежкия. Той допълни, че има отбори от "А" група, които не налагат млади български играчи, независимо от резултата.

"Няма да казвам имена на отбори, но се случва така, че те водят с 3:0, на пейката имаме български младежки национал, но пускат младежки национал на друга държава. Иначе като говорим винаги казват, че треньорите ще разчитат на младите, но не винаги се получава така", добави Мадански.

Спецът обясни, че се надява догодина в единната "Б" група задължително да започват двама играчи до 21 години.

"Моето мнение е, че единната "Б" група ще бъде много силна и това е първата крачка. Това означава, че поне 30-40 футболисти на тази възраст ще започват като титуляри, което никак не е малко", каза още Мадански, цитиран от БТА.

БФС разработи в сътрудничество с Треньорската школа и с НСА национална стратегия за развитието на младите играчи. Беше изготвена програмата и стратегия за развитието на юношите. Тя вече е готова и скоро ще бъде представена в книжен вариант, с илюстрации и обяснения. Централата започна още един проект, който върви вече една година. Това е въвеждането на регионални селекционери, които обикалят малките градчета и локалните първенства за подрастващи, където трябва да си създадат впечатления дали има таланти и извън големите школи, които се състезават в елитните юношески групи.

"Този подход с регионалните треньори е много правилен и рано или късно ще даде плодове. Ние тази година на ниво национални юношески отбори имаме с какво да се похвалим. След дълги години имаме отбор, който играе елитен кръг квалификации - т.е. сред 25-те в Европа. В младежкия отбор се забелязва леко отлепване от дъното. Но основното е, че на много места почват да обръщат по-сериозно мнение на базата. Ако няма такова, всичко ще си остане в сферата на пожеланията. Аз вече предложих държавата да построи 30 изкуствени терени и да ги подари на общините - ето ти помощ от държавата", завърши Мадански.